Danskerne vil have pesticider forbudt

SPRØJTEGIFTE: Et stort flertal af danskerne ønsker pesticider forbudt i dansk frugtavl.
Et stort flertal af danskerne vil have pesticider på frugt forbudt. Politikerne mener dog ikke, det kan lade sig gøre.
Et stort flertal af danskerne vil have pesticider på frugt forbudt. Politikerne mener dog ikke, det kan lade sig gøre.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Det bør være helt forbudt for frugtavlere at bruge sprøjtegifte, når der skal dyrkes f.eks. æbler på de danske frugtplantager.

Det mener et stort flertal af danskerne ifølge en ny meningsmåling, A&B Analyse har udført for Altinget | Fødevarer. Ifølge målingen støttes et forbud af 73,6 pct. af de adspurgte, mens 17,6 pct. er imod og 8,9 pct. ikke ved, hvad de skal svare.

Målingens resultat kommer, efter at nye tal har vist, at andelen af danskproduceret frugt med rester af pesticider i 2007 steg fra 45 pct. til 55 pct. Det fik for få uger siden både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten til at kræve en akut indsats fra regeringen for at få bragt mængderne ned, og en langsigtet indsats mod mere økologi.

Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen er på baggrund af stigningen i pesticidmængderne da heller ikke overrasket over meningsmålingens resultat:

Hvis man 100 pct. kunne forbyde alt det frugt, der er blevet sprøjtet i en eller anden form, havde jeg sådan set ikke noget imod det. Men det vil være utrolig vanskeligt.

Jørn Dohrmann
Fødevareordfører (DF)

"Folk har jo generelt den opfattelse, at dansk frugt ikke indeholder pesticider - men det kan vi jo konstatere i målinger, at det gør alligevel. Hvis ikke vi får gjort noget ved det her, mister vi et af salgsargumenterne for dansk frugt og grønt over for forbrugerne," siger Per Clausen.

S og EL: Mere økologi
Både Per Clausen og Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen mener, målingen bør øget fokus på at fremme den økologiske omlægning:

"Jeg kan godt forstå, folk gerne vil undgå det. Sprøjtegifte på frugt går jo direkte i munden. Det er direkte tosset, at vi ikke gør noget mere for at udbrede kendskabet til økologi og for at give de konventionelle brug bedre muligheder for at lægge om til økologi," siger Bjarne Laustsen.

Hverken Enhedslisten eller Socialdemokraterne er dog klar til at indføre et forbud mod pesticiderne, sådan som flertallet i meningsmålingen ellers efterlyser.

Det er fødevareordfører Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti heller ikke - og han gør også opmærksom på, at et forbud kun ville medføre endnu større import af udenlandsk frugt, som trods den danske stigning stadig har flere pesticidrester end den danske.

"Hvis man 100 pct. kunne forbyde alt det frugt, der er blevet sprøjtet i en eller anden form, havde jeg sådan set ikke noget imod det. Men det vil være utrolig vanskeligt. Derfor synes jeg, vi i stedet bør overveje at synliggøre, hvor hvor meget der er sprøjtet med, så folk helt tydeligt kan se det. Vi har jo også det økologiske mærke, der giver et tydeligt signal om, at her i hvert fald ikke er brugt sprøjtegift," siger Jørn Dohrmann.

Dansk Gartneri: Markedsdrevet økologi
Frugtavlerne i brancheorganisationen Dansk Gartneri er da heller ikke meget for et forbud. Konsulent Torben Lippert påpeger, at stigningen i pesticidrester i 2007 skyldtes en særligt våd sommer, og at det nærmest vil umuliggøre bl.a. dansk æbleproduktion, hvis man slet ikke kunne bruge sprøjtemidler:

"Det ville være herligt, hvis vi kunne være pesticider foruden. Men med konventionel dyrkning kan man ikke undvære det i øjeblikket. Æbler er noget af det aller-vanskeligste at dyrke økologisk. Vi arbejder stadig så målrettet, vi overhovedet kan, på at nedbringe mængden af pesticidrester," siger han.

Torben Lippert tilføjer, at Dansk Gartneri gerne rådgiver medlemmer, der ønsker at omlægge til økologi, men at organisationen ikke aktivt skubber på økologi-udviklingen:

"Hvis det kan lade sig gøre med mere økologisk frugt, og hvis der er efterspørgsel efter det, så har vi bestemt ikke noget imod det. Vi lægger bare vægt på, at det skal være markedsdrevet," siger Torben Lippert.

Projekt med problemer
Dansk Gartneri har sammen med Fødevarestyrelsen indledt et "tilbagesporingsprojekt", som skal synliggøre, hvilke avlere der har særlige problemer med pesticidresterne, og følge op med rådgivning om at nedbringe brugen af sprøjtemidler.

Selv om tilbagesporingen indtil videre har vist sig at være vanskeligere end antaget, har fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) tidligere afvist at tage nye initiativer mod pesticiderne nu og her.

Til foråret skal der imidlertid forhandles ny pesticidhandlingsplan som en del af regeringens strategi for "grøn vækst", og venstrefløjspartierne har bebudet, at de vil tage kravet om mere økologisk frugtproduktion med til forhandlingsbordet.

Dokumentation

Spørgsmål: 

Skal det forbydes for de danske gartnerier at bruge sprøjtegift med pesticider på den frugt, der dyrkes i Danmark?

  Total
Ja73,6
Nej 17,6
Ved ikke  8,9

  DF K V LA S R SF EL
Ja 73,0 53,9 68,1 50,0 75,6 81,1 89,7

 95,8

Nej 19,8 30,4 23,2 50,0 14,9 8,1 5,8 0,0
Ved ikke7,215,7 8,60,0 9,5 10,8 4,5 4,2


Antallet af besvarelser: 911

Målingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 30. oktober til 4. november 2008.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00