Danskerne: Ballademagere skal rammes på børnechecken

SANKTIONER: Et flertal af danskerne vil straffe forældrene på børnechecken, hvis børnene laver ballade, viser ny undersøgelse. R og S advarer mod ensidige sanktioner, men velfærdsministeren glæder sig.
Hvis børn og unge sætter ild til biler eller laver anden ballade, skal forældrene trækkes i børnechecken, mener de fleste danskere.
Hvis børn og unge sætter ild til biler eller laver anden ballade, skal forældrene trækkes i børnechecken, mener de fleste danskere.Foto: colourbox.com
Anders HeisselAnders Agner Pedersen

Forældre skal trækkes i børnechecken, hvis deres børn laver ballade og ikke opfører sig ordenligt.

Det mener er klart flertal ifølge en ny meningsmåling blandt 947 danskere, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

61 procent af de adspurgte er tilhængere af, at forældrene skal kunne trækkes i børnechecken, 31 er imod sanktionen, mens 8 procent svarer ved ikke.

Undersøgelsen viser desuden, at jo ældre danskere er, jo mere fortalere er de for sanktionen, og at det mest er mænd, der vil sanktionere. Blandt de politiske partier er kun vælgere fra SF og Enhedslisten imod, mens DF er mest for sanktioner med knap 80 procent for og 15 procent imod.

Fakta

Fakta om undersøgelsen:

Er du tilhænger eller modstander af at trække forældre i børnechecken, hvis deres børn ikke opfører sig ordentligt?

61 procent for

31 procent imod

8 procent ved ikke


Kilde: A&B Analyse

Undersøgelsen bakker dermed op om den linje, som velfærdsminister Karen Jespersen (V) har lagt med øgede sanktioner mod forældre, hvor børnechecken som en del af forslaget kan stå for skud, hvis børnene ikke opfører sig ordentligt. Derfor erklærer Karen Jespersen sig sig også godt tilfreds med resultatet af undersøgelsen.

"Det er en tydelig tilkendegivelse af, at man er træt af, at der er for mange børn, der ikke tager hensyn til andre, og som ikke opfører sig ordentligt. Og det er en tydelig tilkendegivelse af, at det er forældrenes ansvar," siger Karen Jespersen til Altinget.dk.

Kritikere af velfærdsministerens linje har gentagne gange sagt, at øgede sanktioner ikke ville have den ønskede effekt, og at det blot ville medvirke til, at de sociale grøfter blev gravet dybere. Men den køber velfærdsministeren ikke.

"Vi ved, at det virker. I Helsingør havde man på et tidspunkt et problem med at få børnene af de romaer, der bor i byen, til at komme i skole. Rigtig mange af de forældre var på kontanthjælp, så der lavede man et projekt, hvor de blev trukket i kontanthjælp, hvis ikke børnene kom i skole. Og så tog forældrene sig sammen, og børnene kom i skole," påpeger Karen Jespersen.

S og R imod
Resultatet kommer ikke bag på Mette Frederiksen, socialordfører for Socialdemokraterne.

"Sådan en sanktion kan på overfladen virke som et godt middel. Men problemet er, at sanktionerne vil ramme familier med problemer, og man løser ikke store sociale problemer ved at trække dem i børnechecken. Jeg tror ikke grundlæggende på den metode, for i stedet skal de sociale problemer løses ved forebyggelse eller ved tvangsfjernelse," siger Mette Frederiksen.

Hun giver et eksempel med en dreng, der ikke kommer i skole. Hvis det fortsætter, vil familien på et tidspunkt blive ramt på pengepungen.

"Men hvis så drengen ikke kommer i skole alligevel, er vi jo lige vidt," siger Mette Frederiksen, der hellere vil gå den anden vej og fjerne børnene fra hjemmet, hvis problemerne er store nok.

"Hvis et barn bliver sendt på opdragelseslejr i flere måneder, skal barnet ikke være hos familien," siger hun.

Marianne Jelved, socialordfører for De Radikale, ser heller ikke de store perspektiver i at trække i forældres børnecheck.

"Man opnår ikke noget positivt ved bøder eller ved at trække folk i børnechecken. Vi burde i stedet sætte massivt ind tidligt i børnenes liv, så kunne vi måske undgå alle de unge, der render og brænder containere af på Nørrebro," siger Marianne Jelved.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Jespersen

Redaktør, Den Korte Avis, fhv. minister (S og V), fhv. MF (S og V)
cand.mag. i historie og arkæologi (Københavns Uni. 1977)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00