skat logo
Danskerne vil finansiere lavere skat med højere afgifter på usund mad. (Foto: Colourbox)

Danskerne: Usund mad skal koste mere

29. september 2008 kl. 10:17
SKAT: Danskerne vil helst have højere afgifter på usund mad, tobak og alkohol, hvis de skal bestemme, hvad der skal finansiere ny skattereform.
| Flere

Danskerne vil finansiere lavere skat med højere afgifter på sund mad. Det viser en ny meningsmåling fra Gallup. Mere end 60 pct. af danskerne støtter højere afgifter på tobak og alkohol.

Danskernes holdning går fint i spænd med sundhedsministerens udmelding på De Konservatives landsråd i weekenden, han vil arbejde for højere moms på usund mad.

"Vi skal have lavere moms på det sunde og højere afgifter på det usunde. Når vi får mulighed for at lave en skattereform, så skal vi tage den her diskussion for at give danskerne et længere liv og bremse udgifterne i sundhedsvæsnet," siger han.

Så sent som i august sagde han til Altinget.dk, at sundhed skulle tænkes ind i debatten om skat.
 
"Jeg vil også have skatten ned på arbejde, men jeg har også en forebyggelsesdagsorden, og der er jeg ikke bleg for at bruge afgiftsvåbnet," siger Jakob Axel Nielsen.

SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti hilser ministerens meldinger velkommen, og vil gerne være med til at sænke momsen på det sunde for at hæve den på det usunde. Venstre har endnu ikke taget stilling til, om der skal røres ved momsen på fødevarer, skriver Børsen.

Tobaksafgifter giver grænsehandel
Danskernes foretrukne afgiftsstigninger - nemlig på usunde fødevarer, tobak og alkohol - er imidlertid ikke uden problemer. Flere afgifter i Danmark vil nemlig med stor sikkerhed føre til øget grænsehandel og dermed hverken et lavere forbrug eller penge i den danske statskasse.

"Selv om vi har fjernet de stigninger i sodavandsafgiften, som Nyrup indførte i 90'erne, gav de et så stort boost i grænsehandlen, at det den dag i dag stadig kan mærkes. Derfor skal man huske, at hvis man skruer på de håndtag, så har det voldsomme effekter, og man vil se en massiv grænsehandel," påpeger Torsten Schack Pedersen, der er skatteordfører for Venstre. 

Bemærkelsesværdigt nok er både øget brugerbetaling og mere privat sundhedsvæsen ifølge meningsmålingen mere populært end f.eks. boligskatter, bilafgifter, energi- og benzinafgifter. Regeringen har da også åbnet op for, at Skattekommissionen kan medtage finansieringselementer uden for skatte- og afgiftssystemet.

Mads Lundby Hansen fra CEPOS mener, at øget brugerbetaling er en af de bedste kilder til finansiering af lavere skat på arbejde:

"Jeg synes, det er meget glædeligt, at danskerne er relativt mere positive over for øget brugerbetaling. Det forekommer, at danskerne har forstået, at det er sundt og godt, at man betaler for en del af de offentlige ydelser. Det kan både vise sig at være adfærdsregulerende og give en mere velfungerende offentlig sektor. Jeg håber, at Skattekommissionen vil tænke brugerbetaling ind i den kommende skattereform," siger han.

 
Altinget | Fødevarer
 
Altinget | Sundhed

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ: