Sundhedsministeren er den uformelle netværker

NETVÆRK: Jakob Axel Nielsen (K) har et stort og bredt politisk netværk, til trods for at han kun har siddet i Folketinget siden 2005. Men han mangler stadig tætte kontakter i det sundhedsfaglige miljø.
Sundhedsministeren bruger sit netværk uformelt.
Sundhedsministeren bruger sit netværk uformelt. Foto: Altinget.dk
Maria Dalby
På meget kort tid har sundhedsminister Jakob Axel Nielsen skaffet sig et solidt netværk på Christiansborg. Metoden har han brugt, siden han var barn og fejede fortorvet foran sin fars advokatkontor. Han snakker med folk. Han gør det ikke med nogen bagtanke, men fordi han kan lide det. Sådan vurderer flere politiske venner og gamle nære venner nordjyden, der blev minister på rekordtid.

"Jeg har lagt mærke til, når jeg sidder i Folketingets formandsstol, at Jakob Axel aldrig sidder ned. Han går rundt mellem folk og taler på tværs af partier. Det er meget imponerende, nærmest som at betragte en flue i en flaske," siger Helge Adam Møller, der er konservativ kollega til Jakob Axel Nielsen i Folketinget.

Kontakter i Folketinget
Han lærte Jakob Axel Nielsen at kende, da han blev valgt ind i Folketinget i 2005. Og sundhedsministeren har ikke været doven, når det kommer til at opbygge relationer til kollegaerne på Christiansborg. Han har fået opbygget mange nære relationer. Han ser eksempelvis Inger Støjberg (V), der bor i Hadsund, hvor Jakob Axel Nielsen er vokset op. Kontakten blev etableret, da de begge var på en udenlandsrejse med ægtefæller. Nu ses de regelmæssigt til private middage.

"Hvis jeg skulle nævne en fra et andet parti, som jeg har tro på, så ville det være Jakob. Jakob har en ægte interesse i mennesker, og derfor er han en god netværker," siger Inger Støjberg, der er politisk ordfører for Venstre.

Hun fremhæver, at det uformelle netværk på tværs af partierne er vigtigt i en forhandlingssituation, hvor man skal kunne opfange signaler og kunne gennemskue, hvad der kan gennemføres. I den situation drager politikerne stor gavn af de uformelle kontakter.

Den kontakt har Jakob Axel Nielsen fået etableret. Blandt andet løber han i weekenderne med socialdemokraten Rasmus Prehn, som han lærte at kende i forbindelse med valgmøder inden valget i 2005.

"Det handler ikke kun om, at det er politisk klogt. Han er en sjov, hyggelig og festlig fyr. Det er selvfølgelig også interessant at høre, hvilke overvejelser han gør sig som minister, og omvendt give modspil," siger Rasmus Prehn.

Han vurderer, at det er en stor udfordring, Jakob Axel Nielsen har fået som sundhedsminister, grundet den korte tid i politik, men at han er lynhurtig til at få netværk, og at det også vil kunne hjælpe ham i den stilling.

Gensidig nytte
Flere kilder i hans netværk peger på, at det er en stor fordel at have ham i deres netværk. Således også den radikale Morten Østergaard.

"Det er en fornøjelse at have Jakob i sit netværk. Jeg har stor tillid til ham og føler, at man kan snakke fortroligt med ham. Det er et meget gensidigt forhold, hvor man ikke udnytter hinanden. Jeg har da også prøvet at få en ordentlig opsang af ham, fordi han synes, at oppositionen reagerer helt forkert," siger han.

Jeg er bevidst om det, og jeg bruger det. Men når jeg har et godt netværk, så er det fordi, jeg godt kan lide at snakke med mennesker. Helt basalt kan jeg godt lide at tale med folk. Jeg snakker med dem, fordi det også kan være nyttigt at kende mange mennesker, sådan har jeg altid arbejdet, også da jeg arbejdede som advokat.

Jakob Axel Nielsen, Sundhedsminister

Omvendt kan den radikale næstformand få sit partis budskab præsenteret til regeringen på en mere direkte måde.

Mange nordjyske kontakter
Foruden Rasmus Prehn og Inger Støjberg er en anden nordjyde også aktiv i ministerens netværk. Hos Dansk Folkeparti sætter Bent Bøgsted pris på at figurere i Jakob Axels netværk.

"Nordjyder tænker sig om en ekstra gang, og jeg forstår godt, at Jakob venter lidt med de store politiske udmeldinger. Det kan godt være, at andre mener, at det går lidt langsomt, men det er da fornuftigt lige at sætte sig ind i, hvordan tingene fungerer," siger han.

Han sætter pris på, at Jakob fortsat er aktiv i Nordjylland og prioriterer det lokale. Det er et tegn på, at det nordjyske er vigtigt for ham, og at magten ikke er steget ham til hovedet, mener Bent Bøgsted.

De nære relationer
Men de politiske kontakter bygger på få års kendskab og stikker derfor ikke dybt. Sundhedsministeren er da heller ikke typen, der har mange tætte relationer. Han har holdt godt fast i de to barndomsvenner Mads Peter Lübeck og Søren Møller og fået et par gode venner på jurastudiet.

"Jakob har ikke forandret sig særlig meget, fra han var barn. Allerede dengang kunne han tale med alle. Alle vi andre har vidst, at han ville ende som politiker, men Jakob selv skulle udforske forskellige muligheder, inden det naturlige skete. På den måde kan man sige, at han har arbejdet sig til de store poster, og med dem kommer netværket," siger Mads Peter Lübeck, der mødte ham i folkeskolen og senere har rejst med ham.

Han understreger, at Jakob ikke tænker meget over, hvordan andre ser på ham. Han har det fint med at være den person, han er.

Jakob Axel Nielsen kommer fra et meget politisk hjem, hvor begge forældre altid har været meget engageret. Hans onkel er Jørgen Flindt Pedersen, tidligere chefredaktør, og han vurderer, at Jakob Axel Nielsen har en fantastisk evne til at netværke.

"Jeg beundrer hans evne til at tænke klart. Han kan lynhurtigt sætte sig ind i ting. Han ejer en fantastisk evne til at tale med folk, og det er også det, der gør, at han hurtigt kan komme ind i tingene," siger han.

Smalt netværk inden for sundhed
Hans bror er Kasper Axel Nielsen, direktør for foreningen af speciallæger. Men selvom broderen arbejder i sundhedssektoren, så er det fortsat det sundhedsfaglige miljø, der skal arbejdes i, når sundhedsministerens netværk skal udvides. Flere kilder, som Altinget.dk har talt med, peger på, at de ikke netværker med sundhedsministeren. Den tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var berygtet for sin evne til at tale og være i kontakt med alle inden for sundhedssektoren.

Selv fremhæver han, at han har god kontakt med Bent Hansen, formand for Danske Regioner og Benedikte Kiær, der er konservativt medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.

"Vi vender forskellige sager fra regionen, det kan være meget praktisk, at jeg kan give mit bud på, hvordan tingene ser ud fra mit bord," siger hun.

Sundhedsministeren siger selv, at han ofte inviterer de forskellige aktører på sundhedsområdet på kaffe, men vurderer ikke, at enkelte personer er centrale i hans netværk. Han understreger dog, at det sagtens vil kunne ske. Han netværker ikke efter et bestemt mål, men bruger det mere i konkrete sager.

"Jeg er bevidst om det, og jeg bruger det. Men når jeg har et godt netværk, så er det fordi, jeg godt kan lide at snakke med mennesker. Helt basalt kan jeg godt lide at tale med folk. Jeg snakker med dem, fordi det også kan være nyttigt at kende mange mennesker, sådan har jeg altid arbejdet, også da jeg arbejdede som advokat. Jeg taler stadig sammen med gamle klienter. Jeg har alle personerne i hovedet, og hvis der så er et eller andet, så kommer jeg i tanke om nogen, som jeg kender, der måske kan hjælpe mig, og så ringer jeg op og spørger om et godt råd," siger Jakob Axel Nielsen.

Han peger på, at han både har kontakter i fagbevægelsen, i DI, blandt advokater og såmænd også blandt journalister. I partiet har han foruden Helge Adam Møller god kontakt til Brian Mikkelsen og Lene Espersen, der også er fra Nordjylland.

Dokumentation

Sundhedsministerens blå bog

41 år.

Minister for sundhed og forebyggelse fra 23. nov 2007.

Transport- og energiminister i to måneder frem til 23. nov 2007.

Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Nordjyllands Storkreds fra 13. nov. 2007 og i Nordjyllands Amtskreds 8. feb. 2005 - 13. nov. 2007.

Har arbejdet som advokat i advokataktieselskabet Anders Hjulmand i Aalborg.

Er fraskilt og far til to piger. Gift igen med Mette Due, og sammen blev de forældre i september. Bor i Aalborg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

adm. direktør, Calum, fhv. minister (K) & MF, bestyrelsesmedlem, Bevica Fonden
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)