DF åbner for større budgetter til nye sygehuse

ENERGIRIGTIGT BYGGERI: Nye beregninger viser, at budgettet for de nye sygehuse ikke giver plads til alle de ønskede energibesparende tiltag. Tiltag, der på sigt vil være en økonomisk gevinst. DF åbner nu op for større byggebudgetter.
Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, åbner op for flere penge til byggeriet af nye sygehuse.
Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, åbner op for flere penge til byggeriet af nye sygehuse. Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Jørgen Skadhede

Hvis de kan løfte en bevisbyrde for, at yderligere investeringer kan være en god forretning og højne kvaliteten, så er det noget, som vi vil se på.

Kristian Thulesen Dahl
Finansordfører, DF
Hvis regionerne skal bygge de fem nye supersygehuse for den økonomiske ramme, som regeringen har fastsat, så bliver der ikke råd til både solcelller og grundvandskøling.

Nye beregninger fra rådgivergruppen bag byggeriet af det nye sygehus i Skejby ved Århus viser, at der ikke er råd til alle de tiltag, som ellers skulle sikre, at de nye sygehuse bliver så energieffektive som muligt.

Kan tjene sig selv ind igen
Flere af disse energitiltag vil ellers kunne tjene sig selv ind igen inden for en overskuelig årrække.

"Det er vigtigt, at vi investerer i energirigtige løsninger. Ved at investere lidt mere kan man få løsninger, der på sigt vil give en bedre totaløkonomi for sygehusene," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Hidtil har regeringen afvist enhver snak om at øge den samlede ramme på 40 mia. kr. for de fem nye sygehuse og de otte sygehuse, som efter planen skal renoveres.

DF åbner kisten på klem
Men det kan regeringen måske blive tvunget til nu. Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl åbner op for større byggebudgetter, hvis regionerne kan bevise, at det i sidste ende vil give en økonomisk gevinst.

Dansk Folkeparti er med i forligskredsen om kvalitetsfonden, hvor de fleste af pengene til sygehusbyggerierne kommer fra.

"Udgangspunktet for forhandlinger med regionerne må være totalrammen, ellers risikerer vi, at budgetterne løber helt løbsk. Men hvis de kan løfte en bevisbyrde for, at yderligere investeringer kan være en god forretning og højne kvaliteten, så er det noget, som vi vil se på," siger Kristian Thulesen Dahl til fagbladet Ingeniøren.

Almindelig sund fornuft
En melding, som glæder regionsformand Bent Hansen.

"Det, synes jeg, lyder som almindelig sund fornuft. Når vi beder almindelige mennesker om at bygge så energirigtigt som muligt, så må vi også gøre det selv med de store offentlige energislugere. Jeg ser frem til nogle fornuftige forhandlinger med regeringen, for det må være i alles interesse, at vi får bygget nogle sygehuse, som er bæredygtige mange år frem, både økonomisk og miljømæssigt," siger Bent Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00