Udsigt til politisk kamp om mediestøtte

MEDIESTØTTE: Ny udredning om fremtidens mediestøtte lægger op til politisk slagsmål.
Morten Øyen

En rapport fra Rambøll Management og Anker Brink Lund fra CBS offentliggjort i dag sætter gang i de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig.

Særligt Danmarks Radio ser ud til at være skydeskive for rapporten, som opstiller tre forskellige scenarier for fremtidens medielicens. I et scenarium står DR bl.a. til at miste den populære radiokanal P3.

Scenarierne medregner også modeller for medielicens til nettet, hvor DR angiveligt vil få vanskeligere ved at fortrænge konkurrenter, som ikke har licenskroner i ryggen.

"Det er en kamp om marked. For hvor meget skal DR have lov at udbyde gratis for licenspengene, når det hver gang betyder, at en privat ikke kan lave det samme produkt," siger Rasmus Nielsen, administrerende direktør for Altinget.dk, til Information.

DR: fokuser i stedet på samfundets behov
På et mediemøde fredag i København, vil mediefolk og politikere begynde diskussionerne om en fremtidig medielicens. Og meget tyder på, at DR ikke vil lægge sig fladt, og lade andre medievirksomheders behov indskrænke deres.

"Mediestøtten reduceres næsten til erhvervsstøtte" siger DRs generalsekretær Kenneth Plummer i en pressemeddelelse.

Han savner i stedet et større fokus på forholder sig mere til mediernes betydning for demokratiet, og vores kultur og sprog.

"Mit store ønske er, at den fremadrettede debat vil have mere fokus på indhold og på brugernes og samfundets behov og på, hvordan vi sikrer stærke danske alternativer i en mere og mere global medieverden" siger Kenneth Plummer.

Kulturminister Carina Christensen (K) har endnu ikke valgt at kommentere på udspillets indhold, men slår fast, at rapporten vil være med i overvejelserne for en ny medielicens:

"Det er en interessant udredning, som der er lagt et stort og værdifuldt arbejde i. Scenarierne er komplicerede og til dels meget vidtgående, og det kræver grundige vurderinger, før regeringen kan tage stilling til de enkelte forslag. Udredningen vil indgå - blandt meget andet - i overvejelserne om regeringens medieudspil for 2011-2014, som fremlægges i begyndelsen af det nye år," siger Carina Christensen i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

Anker Brink Lund

Professor, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, CBS, forskningskoordinator, CBS Center for Civilsamfundsstudier
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1976), dr.phil. (Roskilde Uni. 1998)

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

0:000:00