Politikere kræver hårdere straffe til kødsvindlere

KØD: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil drøfte S-forslag om hårdere straffe til slagtere, der svindler med pakning af kød. DF vil give svindlerne karantæne.

DR's forbrugerprogram Kontant fortsatte tirsdag aften sine afsløringer af den manglende kvalitet på hakket kød i de danske supermarkedskæder. I sidste uge kom det frem, at kødet, der sælges, kan være for gammelt. Senest er det afsløret, at man ikke kan stole på, at fedtprocenterne eller typen af kød, man køber, faktisk svarer til det, der står på pakken.

Eva Kjer Hansen vil på opfordring af flere partier nu tage det op til diskussion, om straffene til kødsvindlerne skal baseres på virksomhedens størrelse og omsætning, efter at det er kommet frem, at store detailhandelsvirksomheder som SuperBest og Magasin står bag fusk med kød.

"Vi har allerede differentierede bøder. Hvis det er særligt alvorlige eller gentagne tilfælde, så er der tale om bøder i omegnen af 50.000 eller 100.000 kroner. Men jeg er åben for at diskutere, om det også skal være efter størrelse, når jeg skal drøfte med forligspartierne, hvordan vi skal tilrettelægge kontrollen fremover," siger fødevareministeren ifølge Politiken til DR Nyheder.

Differentieret straf
Fødevareministerens overvejelser kommer, efter at forbrugerordfører Benny Engelbrecht (S) tirsdag forslog netop differentierede straffe. Han mener ikke, at de nuværende straffe virker afskrækkende nok på virksomheder med stor omsætning.

SF mener, at der er behov for yderligere kontrol fra myndighedernes side, men er enige med S i, at en stor del af problemet ligger i, at de økonomiske konsekvenser for fusk, er for små:

"Derfor bliver vi nu også nødt til at se på størrelsen af de bøder, som disse lovbrydere i øjeblikket bliver idømt, fordi bøderne åbenbart bare indkalkuleres som en driftsomkostning og ikke en sanktion," siger fødevarerordfører Kristen Touborg i en pressemeddelelse.

DF: Giv kødsvindlerne karantæne
Også Dansk Folkeparti ønsker at sætte hårdt ind over for kødsvindlerne, og partiet bakker op om, at Eva Kjer Hansen i begyndelsen af oktober intensiverede Fødevarestyrelsens jagt på svindlere.

"Det nytter dog ikke noget, hvis sanktionerne er så svage, at det bedst kan betale sig at fortsætte med at svindle. Derfor vil Dansk Folkeparti dels arbejde for større bøder, og dels skal kødsvindlerne fratages deres bevilling i en periode," siger forbrugerordfører Dennis Flydtkjær i en pressemeddelelse.

"Det er allerede muligt, som loven er, og den mulighed skal bruges. Jeg er sikker på, at de færreste butikker har lyst til at forklare deres kunder baggrunden for, at der ikke ligger for eksempel hakket oksekød i køledisken," slutter Dennis Flydtkjær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00