Socialdemokraterne angriber Bertels spindoktor

SPIN: Det er dybt problematisk, at Bertels Haarders spindoktor blander sig i politiske diskussioner, siger Socialdemokraterne. De negligerer fakta, siger spindoktoren.
Socialdemokraternes kommunalordfører blev efter et samråd afbrudt i et interview med en journalist af Bertel Haarders spindoktor. Hun gik langt over stregen, siger han.
Socialdemokraternes kommunalordfører blev efter et samråd afbrudt i et interview med en journalist af Bertel Haarders spindoktor. Hun gik langt over stregen, siger han.
Anders Heissel

Bertel Haarders spindoktor bedriver politisk virksomhed, og det skal hun holde sig langt væk fra, når hun får løn fra staten og ikke Venstre.

Sådan lyder den opsigtvækkende kritik fra Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn. Efter et samråd tirsdag om både lukninger af skoler og stigningen i antallet af kommuner, der ikke lever op til minimumstimetallet, opstod der pludselig en diskussion mellem Bertel Haarders spindoktor Line Aarsland og Rasmus Prehn.

Mens den socialdemokratiske ordfører blev interviewet af en journalist fra Ritzau, brød Line Aarsland ind i interviewet, og henvendt både til journalisten og Rasmus Prehn forklarede hun, at Rasmus Prehn havde misforstået tallene.

Bryder ind i interview
"Kommunerne siger til mig, at de er så økonomisk presset, at de enten har valget mellem at skære ned i timerne eller lukke skoler for at få råd til fagligheden. Det er den virkelighed, jeg oplever, og det siger jeg til journalisten. Men midt i interviewet bryder hun ind og siger, at jeg har misforstået tallene fuldstændigt," siger Rasmus Prehn, der har aldrig oplevet noget lignende.

Hendes opgave er at hjælpe Bertel Haarder med at få hans politiske budskaber ud over rampen, men hun skal holde sig langt væk fra en politisk diskussion med mig. Hun gik klart for langt.

Rasmus Prehn
Socialdemokraternes kommunalordfører

Han finder det både problematisk, at hun afbryder et interview, og at hun forsøger at påvirke både journalisten og ham selv i en ren politisk diskussion.

"Hun er skatteyderbetalt spindoktor, og så har hun en ekstra forpligtelse til at passe på, hvor meget hun kaster sig ind i den politiske kamp. Hun startede jo en politisk diskussion om folkeskolen. Hendes opgave er at hjælpe Bertel Haarder med at få hans politiske budskaber ud over rampen, men hun skal holde sig langt væk fra en politisk diskussion med mig. Hun gik klart for langt," siger Rasmus Prehn.

"Jeg finder mig ikke i det, og hvis det bliver kutyme, at oppositionen bliver irettesat og afbrudt i vores kontakt med pressen af en spindoktor, vil jeg tage det op med Folketingets præsidium og spørge statsministeren om, hvorvidt hans regerings spindoktorer skal agere sådan," siger Rasmus Prehn.

Blev provokeret
Line Aarsland medgiver, at hun afbrød interviewet, og forklarer det med, at den socialdemokratiske ordfører fortalte noget faktuelt forkert.

"Jeg blev provokeret og chokeret over, at han sagde til Ritzau, at regeringen har sparet på folkeskolen, når han lige på et samråd har fået dokumentation for det modsatte. Tallene er jo tjekket af Finansministeriet. Jeg reagerede på noget, som var direkte forkert, så vores side af sagen også kunne komme frem. Men det var ikke særlig høfligt at afbryde, og det er ikke en form, jeg ynder," siger Line Aarsland.

Hun mener, at hendes opgave som særlig rådgiver for Bertel Haarder dels er at informere om Bertel Haarders aktiviteter, dels at forklare, hvad der er op og ned på fakta.

"Og det var det, jeg gjorde," siger hun.

Men du synes ikke, at du begynder en politisk diskussion med Rasmus Prehn?

"Jeg giver ham nogle tal, der er godkendt i Finansministeriet og fremlagt på et samråd, og spørger ham, hvordan han kan sige, at der bliver sparet, når han lige har fået dokumentation for det modsatte. Han har lov til at mene hvad som helst, men jeg reagerer på, at han negligerer fakta," siger Line Aarsland, der beklager situationen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Line Aarsland

Selvstændig rådgiver, Line Aarsland Public Affairs & Relations, fhv. rådgiver for Bertel Haarder (V) og kommunikationschef i KL
BA i engelsk og tyrkisk (Københavns Uni.), journalist (RUC 2001)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00