Taburetten står fast under Kjer

KØDKONTROL: Tilliden til fødevareministeren svinder hos Socialdemokraterne efter sagen om kødfusk, men DF holder hånden over ministeren.
DR's "Kontant" sammenligner Eva Kjer Hansens situation i dag med dengang, hvor hendes forgænger Lars Barfoed måtte gå af. Men hun behøver ikke at frygte samme skæbne.
DR's "Kontant" sammenligner Eva Kjer Hansens situation i dag med dengang, hvor hendes forgænger Lars Barfoed måtte gå af. Men hun behøver ikke at frygte samme skæbne.Foto: www.fvm.dk
Ida Skytte

Misrøgt af mink på TV2 og svindel med kød i danske supermarkeder på DR.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er havnet i skudlinjen i forbindelse med de to ubekvemme mediesager, og hendes situation bliver i DR-programmet "Kontant" sammenlignet med hendes forgænger Lars Barfoeds (K), da han måtte gå af efter en anden kødskandale.

Den nuværende sag om svindel med kød, hvor de svenske myndigheder tilsyneladende har orienteret om alvorlige problemer med ompakket kød i Sverige, uden at det har ført til kontrol af området i Danmark, har fået tilliden til ministeren til at svinde hos Socialdemokraterne.

"Det er ikke sådan, at jeg forlanger ministerens afgang, men afstanden dertil er kortere nu," siger forbrugerordfører Benny Engelbrecht, der er dybt forundret over, at forligspartierne ikke er blevet informeret om de svenske advarsler.

Spørgsmålet er ikke, om Eva Kjer Hansens synd er lige så stor som Lars Barfoeds. Spørgsmålet er, hvad Dansk Folkeparti siger - og det er alle mulige andre ting end skandaler, der afgør, om en minister går eller ej.

Benny Engelbrecht (S)
Forbrugerordfører

"Hvis ministeren ikke er blevet orienteret, er det selvfølgelig vanskeligt at gå videre med informationen til os, men det ændrer ikke på, at det er hendes ansvar, at forvaltningen kører ordentligt," siger ordføreren, der nu har bedt om en redegørelse med kort frist.

Kjer ikke truet
Hverken de kritiske tv-udsendelser eller Engelbrechts svindende tillid får dog taburetten til at vakle under ministeren. Tirsdag aften blev en del af DR-programmet "Kontant" ellers brugt på at sammenligne den verserende sag med tiden op til Lars Barfoeds afgang i 2006.

Dengang var det Dansk Folkeparti, der trak sin støtte til ministeren - men i denne omgang er der imidlertid ikke kurrer på tråden mellem Eva Kjer Hansen og støttepartiet.

"Kontrollen har ikke været god nok, og det skal vi have fokus på. Og det har ministeren også givet udtryk for, at vi skal gøre noget ved," siger fødevareordfører René Christensen (DF).

Han varsler til gengæld et antal §20-spørgsmål til ministeren, blandt andet vil han - ligesom Per Clausen og Benny Engelbrecht - spørge ind til, hvem der har vidst hvad og hvornår omkring de svenske beretninger. Men umiddelbart stoler han altså på Eva Kjer Hansens forklaring i "Kontant" om, at hun intet har vidst.

DF trak tæppet væk
Det var i 2006 Dansk Folkeparti, der trak tæppet væk under Lars Barfoed - men René Christensen afviser at komme ind på, hvad der skal til, for at Eva Kjer Hansen kommer til at lide samme skæbne som Lars Barfoed.

"Når jeg ikke kender svaret på spørgsmålene, kan jeg ikke udtale mig om det."

Og Benny Engelbrecht understreger, at det er op til DF, om fødevareministeren fortsat skal hedde Eva Kjer Hansen eller ej - og i den nuværende politiske situation vil dette næppe ændre sig foreløbigt, siger han.

"Spørgsmålet er ikke, om Eva Kjer Hansens synd er lige så stor som Lars Barfoeds. Spørgsmålet er, hvad Dansk Folkeparti siger - og det er alle mulige andre ting end skandaler, der afgør, om en minister går eller ej."

Minister vil have bedre nordisk samarbejde
Ifølge Eva Kjer Hansen faldt oplysningerne fra Sverige på et embedsmandsmøde i Nordisk Råd. Hun vil derfor tage initiativ til at få formaliseret et samarbejde i det regi, som skal udveksle erfaringer med kødkontrollen.

Hun har nu bedt om en dybdegående forklaring på sagen, og inden da vil hun ikke kommentere, om sagen kan få konsekvenser for ansatte i Fødevarestyrelsen, som var til stede på mødet.

"Set i bakspejlet burde alarmklokkerne have ringet. Det er ærgerligt, at de ikke gjorde det," siger ministeren, som vurderer, at et formaliseret samarbejde hurtigt kan komme på benene.

"Vi har i forvejen et godt samarbejde, og det behøver ikke at tage lang tid at få det her i gang," siger Eva Kjer Hansen, som i dag, torsdag, holder et møde med forligspartierne, hvor sagen skal drøftes.

Dokumentation

Fødevareskandalen, der kostede Lars Barfoed ministerposten: 

I foråret 2006 blev det afsløret, at virksomheden Thulin havde solgt kød der havde overskredet holdbarhedsdatoen og var af ringe kvalitet, og Barfoed blev kritiseret af oppositionen i Folketinget for sit ansvar for generel mangelfuld fødevarekontrol. Dansk Folkeparti ville dog ikke stemme for et mistillidsvotum til forbrugerminister Barfoed, idet partiet ønskede at afvente en rapport om sagen fra Rigsrevisionen.

I december 2006 stod det klart, at Rigsrevisionens rapport rejste alvorlig kritik af ministeret. Det fik 13. december regeringens støtteparti Dansk Folkeparti til ikke længere at støtte ministeren, hvorefter denne har valgt at gå af med virking fra 14. december. Dette på trods af, at rapporten også viste, at fødevaresikkerheden kun var blevet styrket under Lars Barfoeds embedsperiode, og at problemerne var startet tilbage da ansvaret var hos daværende fødevareminister Ritt Bjerregaard (S).

At Dansk Folkeparti valgte at trække sin støtte overraskede Lars Barfoed. I forbindelse med pressemødet sagde han:

Alt, hvad der er gjort på dette område, er sket i samarbejde med Dansk Folkeparti. Det samarbejde vil jeg da gerne takke Dansk Folkeparti for at være med til. Så meget større er min overraskelse over, at Dansk Folkeparti nu stikker halen mellem benene og løber fra det, de selv har været med til at gennemføre. Det synes jeg er hyklerisk af Dansk Folkeparti.

Kilde: Wikipedia


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00