Inger Støjberg barsler med ideen om at give karriererådgivning til piger allerede i folkeskolen, så de bliver bevidste om konsekvenserne ved at vælge en kvindeuddannelse. (Foto: Pressefoto)

"Jeg vil bare noget andet end kvindebevægelsen"

23. december 2009 kl. 8:00
INTERVIEW: Ligestilling handler om andet end løn og køn, og kvoter er noget for fisk. Beskæftigelses- og ligestillingsminister Inger Støjberg (V) vil give karriererådgivning til piger allerede i skolen.
| Flere

Hun bliver ofte kritiseret - både af fagbevægelsen, af oppositionen og nogle gange af regeringsallierede også - for at tænke alt for lidt i ligestilling, ligeløn og kønskvotering. Selv kalder Inger Støjberg det noget "forkvaklet sludder" at hun ikke er ligestillingsminister med stort L. Hun gør det bare på sin egen måde.

"Jeg vil bare noget andet end kvindebevægelsen og store dele af fagbevægelsen og oppositionen. De laver ligestilling for dem, der ligner dem selv. Derfor svigter de. Jeg vil kalde det et fundamentalt svigt," siger Inger Støjberg.

Hun ser de største udfordringer på ligestillingsområdet som værende indvandrerkvinder og deres sønner. Borgere i Danmark, som har lige så meget krav på ligestilling, som kvinder har på ligeløn. Et emne, hun i øvrigt i efteråret er blevet skarp kritiseret af blandt andet HK for ikke at tage seriøst nok.

"Jeg synes, det er farligt at ville lave ligestilling for alt, for så bliver det til ingenting. Kun snak, snak, snak. Det synes jeg i virkeligheden har præget ligestillingsdebatten alt for lang tid, at man gør for lidt konkret, men snakker utroligt meget."

Være bevidst om sine valg
Et af de redskaber, som Inger Støjberg har i kikkerten for at sætte ligestillingsdebatten i et andet lys handler om folkeskolen. Allerede her skal pigerne nemlig rådgives om, hvad deres valg af uddannelse betyder for resten af deres arbejdsliv.

"Når man vælger sit fag, er man i samme omgang med til at fravælge mange ting. Vi ved jo, at piger i høj grad vælger kvindefag. Mange af de kvindefag, som pigerne vælger, er ikke fag, der fører til en topstilling. Det er ikke fordi, alle kvinder skal have store lederjobs. Men man er bare selv med til at fravælge muligheden for det i de flestes tilfælde, hvis man for eksempel vælger at blive pædagog eller gå ind i omsorgsfag eller sundhedssektoren. Der er ikke ret mange af dem, der ender i toppen af erhvervslivet."

Min opgave er at oplyse om konsekvenser
Inger Støjberg mener ikke, at den dagsorden flytter fokus fra især den offentlige sektors fremtidige råben på flere hænder i omsorgsstillinger.

"Det er min opgave som ligestillingsminister at sige, de valg, man træffer, de får konsekvenser. Det er min opgave at oplyse om de konsekvenser, et kønsopdelt arbejdsmarked har. Der er intet galt i at være sygeplejerske eller skolelærer, ligesom der ikke er noget galt i at være ingeniør. Vi konstaterer bare, der er flere kvinder, der bliver tiltrukket af omsorgsfagene end af de fag, der fører til lederstillinger i det private. Så skal man bare ikke komme efterfølgende og sige 'hold da op, det vidste jeg ikke'."

Endnu er ideen på tegnebrættet, og Støjberg giver udtryk for, at det i så fald også er en idé, undervisningsminister Bertel Haarder skal ind over. Når det kommer til kvinderne i erhvervslivet, samarbejder hun med Lene Espersen og Dansk Industri om at finde mere praktisk håndgribelige værktøjer til virksomhederne, når de ansætter kvinder.

Kvoter er for fisk, ikke kvinder
Men kvinder skal ikke hjælpes i ordets egentlige forstand, slår ministeren fast. Og kønskvotering ville være at hjælpe.

"Jeg har før sagt, at kvoter er noget, man laver for fisk, ikke for kvinder. Og sådan er det. Jeg mener, hvis man begynder at lave kvoter og styre efter meget rigide regler stillet op fra Christiansborg, så har man spillet helt fallit. Problemet er, at så sætter man et billede op af, at kvinder er svage, og de skal hjælpes. Det mener jeg ikke er tilfældet. Det er heller ikke mange kvinder, der vil have at vide, at de skal hjælpes til en lederstilling eller en bestyrelsespost. Kvinder skal ikke hjælpes. De kan godt klare sig selv," siger Inger Støjberg, der dog gennem arbejdet med "Charter for flere kvinder i ledelse" vil være konsekvent:

"Her til foråret bliver der evalueret på, om virksomhederne har levet op til de mål, de har sat for kvinder i ledelse, og har de ikke det, så ryger de selvfølgelig ud. Det er min helt klare indstilling, at lever man ikke op til det, og har man ikke en forklaring, så hører man ikke med i 'Charter for flere kvinder i ledelse'," siger Inger Støjberg.

Hjælpe erhvervslivet, ikke blande sig
Hun vil gerne videreudvikle charteret.

"Jeg vil spørge virksomhederne, hvad de har brug for. Der er store virksomheder med, de har selv talentprogrammer, men mindre virksomheder har ikke. Hvis jeg på nogen måde kan være med til at facilitere nogle af de ting, som virksomhederne efterspørger, så er det noget af det, man kunne lægge ind i 'Charter for flere kvinder i ledelse'."

Sikkert er det dog, at erhvervslivet ikke skal døje med en regel-minister.

"Jeg tror på opmuntring og et kærligt skub og i det hele taget talentpleje. Det tror jeg mere på end et rigidt system, hvor jeg skal sidde med om bordet inde i direktionslokalerne. Det tror jeg, virksomhederne gerne vil have sig frabedt."

 
Altinget | Arbejdsmarked

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK