KL siger nej til LO's hjælpende hånd

JOBCENTRE: KL slår ring om jobcentrene og vil ikke lade LO og a-kasserne hjælpe med jobformidlingen, siger KL-formand Erik Fabrin (V). KL snakker med to tunger, siger LO.
KL's formand Erik Fabrin (V) - her med næstformand Anker Boye - vil ikke give mere plads til LO og a-kasserne i behandlingen af de forsikrede ledige.
KL's formand Erik Fabrin (V) - her med næstformand Anker Boye - vil ikke give mere plads til LO og a-kasserne i behandlingen af de forsikrede ledige.Foto: Altinget
Anders Heissel

Tak, men nej tak.

Selv om LO rækker hånden ud til kommunerne og vil lade a-kasserne gratis hjælpe landets jobcentre med at finde job til forsikrede ledige, afviser KL hjælpen.

Det siger formanden for KL, Erik Fabrin (V).

"Der ligger fra KL's side ingen ønsker om at ændre på arbejdsdelingen mellem kommunerne og a-kasserne. Det vil vi ikke, fordi vi har fået opgaven, fordi vi er de bedste til at løse den opgave," siger Erik Fabrin.

Vi har fået opgaven for at løse den og ikke for at give den videre.

Erik Fabrin (V)
Formand for KL

Skal fange mindst 30 kommuner
LO vil ifølge et strateginotat i løbet af foråret og sommeren gå i offensiv og tilbyde landets 98 kommuner gratis hjælp til at få forsikrede ledige tilbage i job. Notatet er omtalt i Ugebrevet Mandag Morgen, men også Altinget.dk er i besiddelse af notatet, som først skal endeligt vedtages af LO's hovedbestyrelse den 27. februar.

Strategien er, at LO's a-kasser skal indgå partnerskaber med kommunerne og overtage opgaver som rådighedsvurderinger, jobformidling og arbejdet med jobplaner de første ni måneder. Og målet er, at der inden august i år er indgået partnerskabsaftaler med mindst 30 kommuner, heraf mindst tre store kommuner.

"Vi gør det fordi, at vi er nervøse for, hvordan vores forsikrede ledige vil opleve et ledighedsforløb efter august. Vi har en interesse i, at vores medlemmer får de rettigheder, de har krav på, og når kommunerne samtidig har rigeligt at se til, vil det være en god ide med samarbejde med kommunerne," siger LO's næstformand Lizette Risgaard.

Med strategien vil LO tilbyde, at den ene indgang til systemet bliver via a-kassen for de forsikrede ledige.

"Så sparer jobcentrene penge, som de kan bruge til ledige - både forsikrede og ikke-forsikrede - der har brug for en særlig indsats, og a-kasserne har samtaler med de forsikrede ledige, som de alligevel ville have," siger Lizette Risgaard.

Intet er gratis - heller ikke fra a-kasserne
Kommunerne vil også hjertens gerne samarbejde, men der bliver ikke ændret på rollefordelingen, understreger Erik Fabrin.

"Hele beskæftigelsesopgaven er nu lagt over til kommunerne, og det ændrer ikke ved a-kassernes opgaver. Vi er mægtigt interesseret i at få et godt samarbejde med a-kasserne, og det snakker vi også med LO om. Men udgangspunktet for den samtale er, at kommunerne har fået opgaven, og at det er os, der løser den," siger Erik Fabrin, der ikke betragter tilbuddet som gratis.

"Det kan godt undre, at a-kasserne kan tilbyde noget gratis, som ellers vil blive betalt af staten og kommunerne."

Og han regner ikke med, at LO får succes med at lave partnerskabsaftaler med kommunerne.

"Jeg vil tro og håbe på, at det bliver svært. Vi har fået opgaven for at løse den og ikke for at give den videre. LO kører denne strategi frem, fordi de ønsker det bedste for deres medlemmer, men det gør vi jo også, og derfor vil vi også samarbejde med a-kasserne. Men vi vil ikke give noget fra os," siger Erik Fabrin.

To tunger fra Fabrin
Det argument lyder nu en smule tvetydigt, siger Lizette Risgaard.

"Hvis kommunerne slår ring om jobcentrene og ikke vil give noget væk, hvordan kan det så være, at mange kommuner i dag udliciterer opgaven, som blandt andet Gribskov Kommune og Køge Kommune har gjort. Så det er vel lidt med modifikationer, at han siger det," forklarer Lizette Risgaard.

Dansk Folkeparti var sammen med regeringen med til at sende opgaven til kommunerne, og partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, understreger, at a-kasserne ikke har mistet noget ved aftalen.

"Det er vigtigt at påpege, at a-kasserne ikke mister opgaver, så de behøver ikke være nervøse for aftalen. Men hvis de vil indgå aftaler med kommunerne om andre ting, så vil det ikke genere mig," siger Bent Bøgsted.

Også Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, ser gerne, at a-kasserne overtager de forsikrede ledige i den første periode.

"I dag går den ledige til stort set de samme møder om det samme job i jobcenter og a-kasse, og det er spild af gode kræfter. Hvorfor ikke lade a-kasserne tage sig af de ledige i den første periode og bruge ressourcerne i jobcentrene til ledige, der har andre og større problemer. Det handler om at få mest ud af ressourcerne begge steder," siger Thomas Adelskov. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Fabrin

Fhv. borgmester (V), Rudersdal, fhv. formand for KL
handelseksamen (Niels Brock)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00