Stor stigning i arbejdsløsheden

NYE LEDIGHEDSTAL: 5.000 personer blev arbejdsløse fra december til januar. ”Regeringen tager udviklingen meget alvorligt og handler hele tiden,” lyder det fra Claus Hjort. Ikke godt nok mener AE-rådet.
Stadig flere danskere bliver arbejdsløse.
Stadig flere danskere bliver arbejdsløse.Foto: Colourbox.com
Danmarks Statistik har i dag offentliggjort nye ledighedstal. Ledigheden har, i perioden december 2008 til januar i år, ramt 5.000 personer. I januar er ledigheden ifølge Danmarks Statistik nået op på 64.200 personer omregnet til fuld tid, hvilket svarer til en ledighed på 2,3 pct. Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at i løbet af de sidste tre måneder er ledigheden steget med 13.600 personer, hvilket svarer til en stigning på 27%.

Ledigheden har især ramt mænd
Siden oktober sidste år har det især været mænd, der har mistet deres job. Ledigheden blandt mænd er steget med 38 pct. fra oktober sidste år til januar i år. Blandt kvinder er antallet af arbejdsløse for samme periode steget med 13 pct.

Vestjylland hårdest ramt
Ledigheden er ifølge Danmarks Statistik steget over hele landet, men særligt ramt er Vestjylland. Her er den steget med 58 pct, mens arbejdsløsheden er steget mindst på Fyn med 14 pct.

Regeringen tager situationen alvorligt
Ifølge Beskæftigelsesministeriets hjemmeside udtaler beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), at regeringen ser med alvor på situationen:

"Regeringen tager udviklingen i ledigheden meget alvorligt. Derfor handler vi hele tiden. Vi har netop fremlagt et meget ambitiøst skatteudspil, der sætter gang i økonomien og styrker beskæftigelsen. Vi har lempet finanspolitikken for at stimulere økonomien. Vi har lavet hjælpepakker rettet mod erhvervslivet og banker. Vi fremrykker en række trafikinvesteringer - alt sammen for at styrke samfundsøkonomien og beskæftigelsen," lyder det fra ministeren.

Regeringen tager udviklingen i ledigheden meget alvorligt. Derfor handler vi hele tiden. Vi har netop fremlagt et meget ambitiøst skatteudspil, der sætter gang i økonomien og styrker beskæftigelsen. Vi har lempet finanspolitikken for at stimulere økonomien. Vi har lavet hjælpepakker rettet mod erhvervslivet og banker. Vi fremrykker en række trafikinvesteringer – alt sammen for at styrke samfundsøkonomien og beskæftigelsen.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Beskæftigelsesminister

AE tror ikke på regeringens tiltag
AE-rådet giver ifølge rådets hjemmeside ikke meget for regeringens tiltag. Rådet mener ikke at, en underfinansieret skattereform, der oven i købet først træder i kraft i 2010, vil have effekt på udviklingen i beskæftigelsen. AE-rådet efterspørger fortsat en vækstpakke og en fremrykning af offentlige investeringer. Der er ifølge AE-rådet akut behov for en vækstpakke, der kan modvirke, at krisen udvikler sig til en stor arbejdsmarkedskrise. Rådet understreger desuden behovet for at fremrykke offentlige investeringer, da det er den mest effektive måde at stimulere økonomien og beskæftigelsen på.

Fremtiden ser fortsat dyster ud
Flere økonomer forventer ifølge Berlingske Tidende, at ledigheden fortsat vil stige de kommende år. Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, forventer, at ledigheden vil være fordoblet ved udgangen af 2009. Det svarer til 120.000 personer uden job. Han forventer desuden, at ledigheden i 2010 vil komme til at ligge på 150.000 til 200.000 ledige. Jes Asmussen mener, der er behov for, at regeringens skattelettelser gennemføres hurtigere. Desuden foreslår han en "ny pakke med massive offentlige investeringer i et forsøg på at begrænse skaderne på dansk økonomi."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jes Asmussen

Cheføkonom, Handelsbanken
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00