Kommentatorkrig fortsætter

POLEMIK: Først var det Henrik Qvortrup, der skød med skarpt efter Thomas Larsen. Så angreb Larsen Qvortrup. I går vendte Larsen så skytsene mod Ralf Pittelkow. Og i dag giver Pittelkow svar på tiltale: Thomas Larsen er slet ikke kommentator.
Efter valget i 2007 rettede internationale eksperter en skarp kritik mod det danske kommentatorkorps. De fyldte for meget, havde åbenlyse politiske agendaer og fokuserede på alt andet end politisk substans.

I de seneste uger er kritikken af de politiske kommentatorer dog kommet fra egne rækker, og der er tilsyneladende ingen ende på oraklernes indbyrdes stridigheder.

Slagsmålets centrale spørgsmål er: Hvem er kritisk kommentator, og hvem er tendentiøs mikrofonholder?

Larsen blev udelukket
Henrik Qvortrup havde kun lige sat sig i stolen som politisk redaktør, da han bl.a. til Information kritiserede Thomas Larsen for at have et ukritisk forhold til statsministeren. En kritik, der tidligere var blevet fremført af Henrik Sass Larsen (S) og den tidligere redaktør på Berlingske Annegrethe Rasmussen.

"I den forbindelse forekommer det mig, at Fogh har et meget medgørligt medie ved navn Thomas Larsen," sagde Qvortrup til Information.

Fem dage senere fortalte netavisen 180Grader, at Qvortrup ikke længere ville bruge Larsen som kommentator på TV2. Han ville ikke komme nærmere ind på årsagen, men tilføjede:

"Men i øvrigt står jeg ved de betragtninger, jeg kom med i Information i weekenden."

Knudsen forsvarede sin mand
Thomas Larsen havde allerede sat et modangreb ind i Informations artikel, hvor Qvortrups angreb figurerede første gang. Men efter Qvortrups udelukkelse blandede Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, sig i debatten.

"Det stinker langt væk af mangel på professionalisme og mediemæssig konkurrenceforvridning, hvis en af landets bedste politiske kommentatorer pr. definition holdes ude af TV 2 som led i en personlig vendetta fra Qvortrups side," tordnede Knudsen i sin leder 27. januar.

Også Qvortrups fortid hos Se og Hør fik en kommentar med på vejen.

"Manden har hidtil toppet karrieremæssigt som chefredaktør for det ugentlige hoforgan for kendis-sladder, Se og Hør," ironiserede Lisbeth Knudsen.

Og dermed var der umiddelbart kaldt til våbenhvile.

Larsen brød våbenhvilen
Men i går brød Thomas Larsen selv våbenhvilen, da han i et interview med Journalisten angreb Jyllands-Postens politiske kommentator Ralf Pittelkow.

"Det er tiltrængt med mere professionalisme i den måde, medierne bruger politiske kommentatorer på. For eksempel er Ralf Pittelkow en fremragende debattør, men han har en dagsorden og kan derfor i flere sammenhænge ikke lave den objektive analyse," sagde Larsen.

Den kritik kunne Pittelkow selvsagt ikke lade passere uden en skarp kommentar den anden vej.

Thomas Larsen er slet ikke kommentator
"Som jeg ser det, er Thomas Larsen ikke så meget analytiker eller kommentator. Han er primært referent. Han refererer de politikere, han har talt med, og det gør han uhyre loyalt," siger Pittelkow til netavisen 180Grader.

Kritikken af sin egen kommentatorpraksis afviser Pittelkow.

"Jeg laver jo i lang højere grad selvstændig analyse af politik og samfund," forklarer Pittelkow.

Uafhængigheden
Han kan nu ikke bryste sig af at være fuldstændig politisk farveblind.

Således er Ralf Pittelkow gift med den nuværende velfærdsminister Karen Jespersen (V) og har en fortid som personlig rådgiver - læs spindoktor - for Poul Nyrup Rasmussen (S).

Også Henrik Qvortrup har en fortid som personlig rådgiver. I årene fra 1998 til 2000 var han den nuværende statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) højre hånd. Også hans nære personlige relationer til især Naser Khader har desuden været genstand for kritik i forbindelse med den sidste tids polemik.

Den eneste af de involverede, der ikke har nogen fortid som politisk tilknyttet, er Thomas Larsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Qvortrup

Podcastvært, kommentator og fhv. ansvarsh. chefredaktør, Ekstra Bladet og Se og Hør
journalist (DMJX 1991)

Ralf Pittelkow

Ansv. chefredaktør, Den Korte Avis, fhv. særlig rådgiver, Poul Nyrup Rasmussen (S)
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

0:000:00