Claus Hjort Frederiksen
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener ikke, at gravide og kvinder på barsel kan beskyttes bedre mod afskedigelse, end de bliver nu. (Foto: Pressefoto)

Hjort: Gravide kvinder skal ikke sikres yderligere

13. marts 2009 kl. 11:20
SAMRÅD: Beskæftigelsesministeren afviser nye initiativer, der kan sikre gravide og kvinder på barsel mod afskedigelse. Alle rammes af fyringer på grund af finanskrisen, siger han. Oppositionen finder argumentet latterligt.
| Flere

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviste onsdag på et samråd at ændre lovgivningen for at sikre gravide og kvinder på barsel mod fyring.

"Jeg mener, at den nuværende udvikling af godtgørelserne ser fornuftig ud, og jeg er tilfreds med, at der i hver enkelt sag bliver taget stilling til udmålingen og godtgørelsens størrelse. Med tanke på de meget klare regler på området, den stabile retspraksis og virksomhedernes fokus på problemstillingen ser jeg ikke noget behov for yderligere initiativer på nuværende tidspunkt," sagde han på samrådet. 

Beskæftigelsesministeren lagde særligt vægt på, at lovgivningen er tilstrækkelig, da der ikke er noget loft over strafferammen. Det er udelukkende op til Ligebehandlingsnævnet og domstolene at tage stilling til størrelsen af godtgørelse til de afskedigede kvinder.

Arbejdsgiverne beskyttes
Samrådet var indkaldt efter ønske fra SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge. Hun var stærkt utilfreds med ministerens forklaring om, at det er tilstrækkeligt, at Ligebehandlingsnævnet og domstolene bestemmer straffen til virksomhederne.

"Det er latterligt at blive ved med at tale om, at der ikke er noget loft, når man i stedet bør diskutere, at minimum faktisk kan hæves. Det er utroligt, at man skal høre på en regering, der ikke laver andet end at råbe på strengere straffe, men når det så gælder arbejdsgivere, der fyrer gravide, så gælder det pludselig ikke," sagde hun.

Hun blev bakket op af Socialdemokraternes ligestillingsordfører Julie Rademacher og Bjarne Laustsen (S). De undrede sig over, hvorfor der stadig er gravide kvinder, der afskediges, hvis lovgivningen er så skrap, som ministeren påstår. Derfor foreslog de en kampagne, der skal informere virksomhederne om ulovligheden af afskedigelserne.

Bruger finanskrisen som undskyldning
Beskæftigelsesministeren afviste blankt kritikken og henviste til, at finanskrisens mange fyringer også rammer kvinderne.

"Antallet af afskedigede stiger i øjeblikket, og med massefyringerne er det simpel matematik, at alle grupper rammes. Jeg synes, at reglerne er knivskarpe og klare på det her område. Vi har omvendt bevisbyrde i de her tilfælde, og når man kigger retspraksis igennem, kan man roligt sige, at enhver tvivl straffer arbejdsgiverne," sagde Claus Hjort Frederiksen.

Pernille Vigsø Bagge havde håbet, at regeringen vil sørge for, at kvinderne blev beskyttet mere, og hun var skuffet over, at ministeren forklarer afskedigelserne med den generelle finanskrise.

"Jeg synes, at det er rigtig plat, at han bruger finanskrisen som en undskyldning for at fyre folk, der er gravide eller på barsel. Man kan se, at før finanskrisen var der også en stigning i sager, og det forholder han sig slet ikke til," sagde hun.

SF vil nu stille et beslutningsforslag i Folketingssalen, der skal hæve minimumsgodtgørelsen, så bøden bliver større for arbejdsgiveren.

"Jeg håber da, at man på en eller anden måde kan få slået en kile af, så de fatter, at det her er vigtigt," sluttede hun.

 
Altinget | Arbejdsmarked
 
Altinget | Social

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK