Jespersen stopper som velfærdminister

AFSKED: Velfærdsminister Karen Jespersen (V) har meddelt, at hun trækker sig fra sin post.
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) har valgt at forlade sit ministerium.
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) har valgt at forlade sit ministerium.Foto: Pressefoto
Christian Juhl Mølgaard

Jeg glæder mig til nu at blive aktivt medlem af Venstres folketingsgruppe. Mit engagement i politik er usvækket, og dette er bestemt ikke et farvel til politik. Jeg bliver på min ministerpost indtil min afløser er fundet.

Karen Jespersen (V)
Velfærdsminister

Karen Jespersen har meddelt, at hun træder tilbage som velfærdsminister. Det oplyser hun i en pressemeddelelse.

Hun begrunder sin beslutning med, at der er samlet for mange og for forskellige ansvarsområder under Velfærdsministeriet.

Hun forbliver at være medlem af Venstres folketingsgruppe og vil blive på sin post som minister til en afløser er fundet. 

Læs hele velfærdsministerens pressemeddelelse her:

Dokumentation

"Jeg har meddelt statsminister Anders Fogh Rasmussen, at jeg ønsker at fratræde som velfærdsminister. Jeg har været utrolig glad for at være medlem af regeringen og for at være velfærdsminister. Når jeg alligevel ønsker at gå af, er årsagen den, at der efter min mening er samlet for mange og for forskellige ansvarsområder under Velfærdsministeriet.

Velfærdsministeriet blev oprettet som en nyskabelse i november 2008. Det skete ved en sammenlægning af Social- og Ligestillingsministeriet, Indenrigsministeriet samt dele af Familieministeriet.

Det betyder, at jeg som velfærdsminister har en usædvanlig omfattende og mangesidig opgave: Jeg er socialminister, indenrigsminister, boligminister, ligestillingsminister og til dels familieminister. På hele fire områder har jeg ansvaret for lovgivning, udvalg i Folketinget, ordførermøder, forhandlinger, kontakt til organisationer (sociale organisationer, kommunale organisationer, boligorganisationer), besøg og møder ude i landet, pressehenvendelser, osv.

Oven i dette har jeg haft opgaven med at få de forskellige områder til at smelte sammen i ét ministerium. Takket være et stort engagement fra alle i Velfærdsministeriet, synes jeg, at vi er nået langt. Og der er afgjort en pointe i, at Socialministeriet og Indenrigsministeriet er blevet samlet.

Der er også kommet mange gode resultater ud af indsatsen. Nogle eksempler: Vigtige forlig om henholdsvis kommunal udligning og almene boliger. Aftale om afskaffelse af hjemløshed. Bedre lønforhold for handicaphjælpere. Flere kvinder i ledelse. Rapport om ligestilling for muslimske kvinder. Forebyggelse af sociale problemer blandt børn og unge. Værdipolitik med fokus på forældrenes og de unges eget ansvar. Forberedelse af reform af det "tunge" børneområde samt af førtidspensionen og lejelovgivningen. Styring af kommunernes økonomi. Senest har det glædet mig, at jeg har fået skrevet et oplæg til en ansvarsreform med en fornyelse af det kommunale selvstyre.

Jeg har altså arbejdet hårdt for ikke bare at reagere på de problemer, der dagligt opstår, men også for at vise nye veje. Men alligevel går der uforholdsmæssigt megen tid med driften af de sager, der rutinemæssigt kommer strømmende, når området er så stort, som det er tilfældet. Det kommer i sig selv til at udgøre en barriere for at gennemføre den nødvendige fornyelse af velfærdspolitikken. Det handler især om en fornyelse af det kommunale selvstyre ikke mindst for at forebygge de sociale problemer, der ser ud til at vokse blandt udsatte børn og deres familier. Blandt andet derfor har det været et problem, at jeg har manglet tid til det opsøgende arbejde i forhold til befolkningen og besøg blandt kommunalpolitikere, som for mig er en vigtig del af det at være velfærdsminister.

Jeg glæder mig til nu at blive aktivt medlem af Venstres folketingsgruppe. Mit engagement i politik er usvækket, og dette er bestemt ikke et farvel til politik. Jeg bliver på min ministerpost indtil min afløser er fundet."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Jespersen

Redaktør, Den Korte Avis, fhv. minister (S og V), fhv. MF (S og V)
cand.mag. i historie og arkæologi (Københavns Uni. 1977)

0:000:00