Dommerne kan se bort fra minimumsstraf

JURA: Folketinget vil inden sommer vedtage minimumsstraf for at bære ulovlige skydevåben, men dommerne har fortsat mulighed for at gå under minimum i særlige tilfælde.
Bandekrigens vilde skyderier gjorde kravet om minimumsstraf aktuelt. Dommerforeningens formand er ikke begejstret for metoden, men afviser, at der er tale om en sammenblanding af lovgivende og dømmende magt.
Bandekrigens vilde skyderier gjorde kravet om minimumsstraf aktuelt. Dommerforeningens formand er ikke begejstret for metoden, men afviser, at der er tale om en sammenblanding af lovgivende og dømmende magt.
Erik Holstein
Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com

Bendt Bendtsens ministerchauffør havde ikke behøvet at frygte mindst et års fængsel for at transportere en jagtriffel i ministerbilen, selvom der havde været minimumsstraf for at have ulovlige skydevåben på det tidspunkt. Det erkender Dommerforeningen formand Jørgen Lougart, der ellers har udtalt sig kritisk om minimumsstraf.

"Det er rigtigt, der er en ventil-bestemmelse, så man under særlig formildende omstændigheder kan gå under straffeminimum. Men når loven foreskriver en minimumsstraf, skal der jo mere til, end man tidligere vil have krævet for at gå under niveauet," siger Jørgen Lougart i et interview til Altinget.dk.

Afgørende paragraf
"Ventil-bestemmelsen" er straffeloven paragraf 83, der lyder: " Straffen kan nedsættes under den foreskrevne strafferamme, når oplysninger om gerningen, gerningsmandens person eller andre forhold afgørende taler herfor. Under i øvrigt formildende omstændigheder kan straffen bortfalde."

Jørgen Lougart kan heller ikke tilslutte sig påstanden om, at indførslen af minimumsstraf for at bære ulovlige skydevåben er en sammenblanding af den lovgivende og den dømmende magt:

Heller ikke grundlovsstridigt
"Det kan man ikke sige, det er. Der er også nogle, der har nævnt, at lovforslaget vil være grundlovsstridigt, men det mener jeg heller ikke, det er. For selvfølgelig kan man indføre minimumsstraf i øget omfang, når man allerede kende metoden i dag," siger Dommerforeningens formand.

I dag har man minimumsstraf for kongemord og manddrab, men for at imødegå bandekrigen ventes et klart flertal i Folketinget inden sommerferien at vedtage minimumsstraf på et års fængsel for ulovligt at bære skydevåben med tilhørende ammunition på offentligt sted.

Læs hele interviewet med Jørgen Lougart på Altinget/Christiansborg

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Lougart

Retspræsident, Retten i Roskilde
cand.jur. (Københavns Uni. 1985)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00