Irakere sendes hjem til livsfarlige provinser

HJEMSENDELSE: Afviste irakere sendes hjem til farlige provinser, som ikke er tjekket af danske myndigheder siden 2004.
I snart fem år har de danske udlændingemyndigheder ikke bevæget sig ind i Iraks fem farligste provinser nær Bagdad, skriver Politiken. Det er sket på trods af, at myndighederne gentagende gange er rejst til det krigsramte land for at tjekke, om det er sikkert at sende afviste irakere tilbage.

"Det her viser med tydelighed, at der er så farligt i den centrale del af Irak, at ikke engang de danske myndigheder ved selvsyn har haft mulighed for at tage dertil og se, hvor farligt det er at færdes der," siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm til Politiken.

Mange sendes til farlige områder
Sagen lægger yderligere pris på regeringen i sagen om de 282 afviste irakere, der skal sendes tilbage til deres hjemland. Det er nemlig Udlændingeservice, der står for udarbejdelsen af de såkaldte fact-finding rapporter fra Irak, der blandt andet danner grundlag for Flygtningenævnets beslutning om asyl i Danmark.

Myndighederne undersøger blandt andet sikkerheden for etniske og religiøse minoritetsgrupper, kvindernes forhold, æresrelateret vold og ytrings- og pressefrihed i rapporterne.

Så sent som i marts var Udlændingeservice på besøg i Irak - men kun i den relativt fredelige del af landet. Og det selvom en stor del af de afviste irakere netop kommer fra de fem farlige provinser: Bagdad, Diyala, Kirkuk, Nineveh og Salah Huddin.

Kontorchef i dokumentationscenteret i Udlændingeservice Frank Johansen bekræfter, at man ikke har lavet fact-finding rapporter fra den farlige centrale del af Irak siden september 2004. Myndighederne har støttet sig til andre kilder, siger han til Politiken.

FN anbefaler asyl
Dansk Flygtningehjælp vurderer, at 128 af de 282 afviste irakere kommer fra de farlige provinser. De har derfor forsøgt at få regeringen til at genbehandle sagerne, men forgæves.

Den seneste situationsrapport fra FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR, som udkom i april i år, viser, at provinserne er så farlige, at FN direkte fraråder at sende asylansøgere tilbage hertil. I stedet anbefaler FN, at asylansøgerne får asyl.

Men på trods af FN's anbefalinger, der - modsat de danske myndigheder - er inde i områderne, afviser integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) at ændre regeringens asyllinje.

"Sagerne afgøres individuelt af Flygtningenævnet. Det er den kommentar, jeg har, og det er sikkerheden i vores asylsystem," siger Birthe Rønn Hornbech til Politiken.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birthe Rønn Hornbech

Fhv. minister (V), fhv. MF, fhv. vicepolitimester
cand.jur. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00