Vismandsrapport: Sorte skyer over dansk økonomi

DOKUMENTATION: Det Økonomiske Råd giver nu sit bud på, hvor hårdt den økonomiske krise vil ramme danskerne i de kommende år. Altinget bringer her hovedtrækkene fra rapporten.

Stor økonomisk nedgang, et boom i ledigheden og røde tal på bundlinjen af statens budget i de kommende år. Det er blandt konklusionerne i rapporten, Det Økonomiske Råd (DØR) offentliggjorde i dag kl. 12. Der er ikke mange positive ting at grave frem fra den over 300 sider lange vurdering af den danske økonomi. 

Rådet har ved hjælp af makroøkonomiske modeller udarbejdet en prognose over, hvordan det vil gå med en lang række økonomiske størrelser, herunder nationalregnskabet og ledighedstal.

Endnu større recession i vente
Det vigtigste konjunkturbarometer er Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), som er en opgørelse over landets samlede produktion og indikator for landets velstand. 

I 2008 faldt BNP med ca. 1 pct., og i år ventes det at falde med 3 pct., hvilket vil være det største fald i den økonomiske aktivitet siden 1950'erne.

Fakta

Det økonomiske råd ledes af et formandskab bestående af 4 uafhængige nationaløkonomer - de såkaldte økonomiske vismænd. Formandskabet udnævnes af økonomi- og erhvervsministeren.
 
Formandskabet har som central opgave gennem fagøkonomiske analyser, der er troværdige, nyskabende og af høj faglig kvalitet, at berige den samfundsøkonomiske debat og forbedre beslutningsgrundlaget for den økonomiske politik.

Det nuværende formanskab består af:
Peter Birch Sørensen
Michael Rosholm
Eirik Schrøder Amundsen
Hans Jørgen Whitta-Jacobsen


Kilde: www.dors.dk
Foto:
Foto:

Nedgangen i produktionen får naturligvis en stor effekt på beskæftigelsen. Prognosen viser, at stigningen i ledigheden vil fortsætte, og 163.000 personer vil dermed stå uden job i 2011.

Service-erhverv rammes hårdt 
Jobfesten sluttede altså brat sidste år, og på blot tre år forventes ledigheden i 2011 at være tilbage på 2003-niveau. Særligt vil ansatte i service-erhverv blive ramt, men også beskæftigelsen i fremstillings-erhverv og bygge- og anlægsbranchen vil mærke til krisen (se tabel i bunden af artiklen).

Staten må tømme sparegrisen i de kommende år som følge af krisen.
Staten må tømme sparegrisen i de kommende år som følge af krisen. Foto: Colourbox
Foto:
Kilde: DØR: "Dansk Økonomi, forår 2009".
Kilde: DØR: "Dansk Økonomi, forår 2009". Foto:

Beskæftigede i de øvrige private erhverv kan til gengæld sove noget mere trygt om natten. Beskæftigelsen i denne gruppe vil nemlig, ifølge DØR's spådomme, ligge stabilt i de kommende år. Dette gælder også ansatte i det offentlige, som faktisk kan se frem til en tilvækst i beskæftigelsen.

Røde tal på bundlinjen
De øgede udgifter til overførselsindkomster kombineret med et fald i skatteindtægterne vil betyde, at staten i de kommende år vil køre med underskud på budgettet. Derudover vil faldende oliepriser betyde, at indtægterne fra nordsøproduktionen vil svinde ind.

Samlet set forventes lavkonjunkturen at betyde en forværring af den offentlige saldo på 115 mia. kr. i perioden 2008 - 2010, hvilket svarer til 3 pct. af hele landets BNP.

Euroen er en politisk beslutning - ikke økonomisk
De økonomiske vismænd har i rapporten også vurderet beslutningen om, hvorvidt Danmark skal erstatte kronen med euroen. Der lægges her vægt på, at beslutningen skal tages ud fra politiske overvejelser snarere end økonomiske. Der er nemlig kun en beskeden økonomisk gevinst at hente ved at skifte kronen ud med euroen, vurderer rådet.

En tilslutning til euroen vil, udover den beskedne økonomiske gevinst, betyde en forsikring mod valutaspekulationer udefra. Til gengæld er vi med en selvstændig valuta sikret mod høj og ustabil inflation i ØMU'en. Selv om kronen er bundet op på euroen med fastkurspolitiken, har vi nemlig altid muligheden for at lade fastkurspolitiken ophøre.

Rapporten konkluderer dermed, at et fuldt medlemskab af ØMU'en skal afgøres ud fra en overvejelse om, hvilken rolle Danmark bør spille i det fremtidige europæiske samarbejde.

<img align="left" src="@nyimg=5047@" />

<img align="left" src="@nyimg=5046@" />

<img align="left" src="@nyimg=5045@" />

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00