KL fremlægger milliardplan

INVESTERING: KL foreslår, at der i de næste fire år investeres omkring 21 mia. kroner om året på byggeri og renovering.
KL-formand Erik Fabrin (V) har en plan.
KL-formand Erik Fabrin (V) har en plan.Foto: Altinget
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Den fælleskommunale investeringsplan skal indgå i forhandlingerne mellem KL og regeringen om en økonomiaftale for 2010. Forinden skal den drøftes på et borgmestermøde på torsdag, den 7. maj.

Kilde: KL
KL står nu klar med en plan for nybyggeri og renoveringer, der kan sættes i gang hurtigt, og som på én gang kan give job til tusindvis af bygningshåndværkere og skaffe forbedringer af den offentlige service.

Begejstring hos Håndværksrådet og Dansk Byggeri
Planen er faldet i god jord hos både Håndværksrådet og Dansk Byggeri, der mener, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang med renoveringen.

"Det er glædeligt, at kommunerne over de næste år vil øge de kommunale anlægsinvesteringer," siger erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, Thea Gade-Rasmussen og fortsætter:

"Borgerne kan dermed se frem til forbedrede fysiske rammer, og håndværkerne kan se frem til mere fyldte ordrebøger. I den nuværende økonomiske situation og med de nedslående nye ledighedstal er der behov for at puste liv i beskæftigelsen blandt håndværkerne."

Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, roser ligeledes investeringsudspillet fra KL:

"Den nye undersøgelse falder på et tidspunkt, hvor bygge- og anlægsbranchen har ledig kapacitet, og der således er mulighed for ganske effektivt at få gjort noget ved problemet.

Det giver således god mening at investere i genopretning og vedligeholdelse netop nu - og gerne med et stærkt element af energimæssig effektivisering," siger han i en pressemeddelelse. 

Fundament for fremtiden
Sidste år bad regeringen KL om at beskrive kommunernes investeringsbehov, så det kan indgå i den nationale prioritering om klima, miljø, velfærd og infrastruktur, der står højt på den landspolitiske dagsorden.

Resultatet foreligger nu i form af investeringsplanen "Fundament for fremtiden".

"Planen giver svar på, hvordan velfærdsinstitutionerne får en standard, der afspejler borgernes forventninger, hvordan kommunerne kan styrke klima- og miljøindsatsen, og hvordan vedligeholdelsen af kommunale anlæg får et niveau, så man undgår udgifter til genetablering," siger KL's formand Erik Fabrin (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Vi har både et stort efterslæb, der skal rettes op, og nye investeringsbehov, vi skal i gang med. Målet om nedbringelse af CO2-udslippet med 20 procent er et godt eksempel på de nye behov. Samtidig er investeringsplanen et redskab i den aktuelle økonomiske krise, da den gør noget ved den stærkt stigende arbejdsløshed."

Anlægsudgifter skal hæves
Kommunerne foreslår, at anlægsudgifterne de næste fire år hæves fra de nuværende 15-16 mia. kroner årligt til omkring 21 mia. kroner om året.

"Vores analyser viser, at der i kommunerne er et betydeligt efterslæb, når det gælder vedligeholdelse af især folkeskoler og veje. Det er ikke så mærkeligt, for Danmark har i en årrække underinvesteret i vedligeholdelsen af bygninger i den offentlige sektor sammenlignet med blandt andet Norge og Sverige," konstaterer Erik Fabrin.

Han understreger, at sidste års aftale med regeringen om at styrke investeringerne på de borgernære områder ikke må gå ud over indsatsen på klima- og miljøområdet, der har høj national prioritet.
Dokumentation
Fundament for fremtiden
Investeringsplanen falder i to dele:

- Del I giver indledningsvist et overblik over de konklusioner, investeringsplanen kommer frem til. Herudover gives en historisk gennemgang af kommunernes investeringer, ligesom det samlede investeringsbehov opdeles på vedligeholdelse og udbygning og tilpasning af de kommunale anlæg.

- Del II giver en mere deltaljeret beskrivelse af de konkrete investeringsbehov på de enkelte kommunale sektorområder.

I forbindelse med udarbejdelsen af "Fundament for fremtiden" har konsulentfirmaerne COWI og Rambøll udarbejdet en række analyser, som beskriver forskellige elementer af de kommunale investeringsudfordringer.

COWI har udarbejdet rapporter om
- vedligeholdelsesefterslæbet på kommunale bygninger,
- det fysiske sammenlægningspotentiale
- funktionsoptimering af og tilgængelighed til kommunale bygninger samt
- forebyggelse af klimaændringer

Rambøll har udarbejdet analyser om
- investeringsefterslæbet på vejområdet samt
- behovet for investeringer i klimatilpasning.

Kilde: KL

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Fabrin

Fhv. borgmester (V), Rudersdal, fhv. formand for KL
handelseksamen (Niels Brock)

0:000:00