Ungdommen dropper regeringen

MÅLING: Unge danskere elsker SF, men gider hverken regeringspartierne, DF eller S. De borgerlige risikerer at tabe en hel generation, mener ekspert.
Stod det til de unge danskere ville SF få hele 29 pct. af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det skriver Berlingske Tidende, der har ladet Gallup spørge 937 danskere i alderen 15 -25, hvor de ville sætte deres kryds.

Og mens SF altså kan mønstre 29 pct. på egen hånd, kan V, K og DF kun i fællesskab præstere det samme resultat. Venstre står således til 13 pct., de Konservative står til 11 pct. mens Dansk Folkeparti mønstrer 5 pct.

En tabt generation for de borgerlige
Det får Yosef Bhatti, der er ph.d.-stipendiat i statskundskab på Københavns Universitet, til at vurdere, at de borgerlige "formentlig har tabt en generation på gulvet".

"Der er ingen tvivl om, at en del af de unge med tiden vil rykke lidt til højre, men forskellene er så store, at det er usandsynligt, at de udligner sig. Dermed har vi en generation, som vedvarende vil stemme mere venstreorienteret end tidligere generationer," siger han til Berlingske Tidende.

Tidligere formand for de Konservative, Hans Engel, mener, at de hårde værdier har fyldt for meget hos de borgerlige.

"Når Venstre og Konservative beskæftiger sig med værdipolitik, er det i høj grad de hårde værdier som retspolitik, udlændinge og erhverv, de taler om. Men der er altså mange, mange andre ting på det værdimæssige område, som fylder meget mere i de unges bevidsthed," siger Engell til Berlingske Tidende.

KU er en sekt
Desuden mener han, at de borgerlige ungdomspartier har mistet pondus. Det gælder ikke mindst KU:

"Ser man på KU, er det jo nærmest en sekt sammenlignet med det KU, jeg kan huske. Det er en lille bitte gruppe, som helt har mistet det brede tag i befolkningen".

Men det afviser KU's formand, Rune Kristensen:

"Han må have slået hovedet hårdt, da han ramte den betonklods, for KU er næsten blevet fordoblet i medlemstal de seneste år. Vi er gået fra 700 til 1.200 medlemmer på fire-fem år," siger han til Berlingske.dk.

SF har momentum
Men det er ikke kun V, K og DF, der får tørre tæsk af de unge vælgere. Også Socialdemokraterne står for skud og kan således kun mønstre 15 pct. af de unge vælgere. Næsten halvdelen af hvad SF kan mønstre.

Og socialdemokraternes vikariende politiske ordfører, Morten Bødskov erkender da også, at SF har bedre tag i de unge vælgere:

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det lige nu er SF, der har momentum, og at vi godt kunne tænke os at have bedre fat i de unge. Men det tror jeg nu også vi får. Når først vi går ind i en valgkamp, hvor slaget kommer til at stå om, hvem der skal være statsminister, er jeg sikker på, at der er mange af dem, som nu vil stemme på Villy, der ender med at sætte kryds hos Helle Thorning," siger han til Berlingske Tidende

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00