Gade: Ingen tørklæder i hjemmeværnet

TØRKLÆDE: Muslimske kvinder skal ikke have ret til at bære tørklæde under hjelmen, skriver forsvarsminister Søren Gade til Folketinget.
Tørklæde kan forhindre, at militært personel kan skelnes fra civilbefolkningen, mener forsvarsministeren.
Tørklæde kan forhindre, at militært personel kan skelnes fra civilbefolkningen, mener forsvarsministeren.Foto: colourbox
Rasmus Nielsen

Det militære personels uniform sikrer blandt andet ensartethed, så det er muligt at genkende medlemmer af de væbnede styrker og skelne dem fra civilbefolkningen.

Søren Gade
Forsvarsminister (V)

Forsvarsminister Søren Gade (V) melder sig nu som modstander af tørklæder i Hjemmeværnet - det sker efter flere dages heftig debat.

Holdningen kommer som et svar til folketingsmedlem Per Clausen (EL), der har efterlyst ministerens holdning. 

»Jeg finder det ikke foreneligt med en militær uniform at bære for eksempel tørklæde. Det gælder i forsvaret såvel som i Hjemmeværnet«, skriver han i svaret.

Per Clausen har spurgt ministeren, om muslimske kvinder skal udelukkes fra Hjemmeværnet, hvis de bærer tørklæde.

Ministeren har til gengæld ikke ønsket at kommentere den konkrete sag om den muslimske hjemmeværnskvinde Maria Mawla, siden den rullede søndag i sidste uge.

DF rejste debat
Debatten blev rejst, efter at  Dansk Folkeparti kritiserede, at Hjemmeværnet tillod den muslimske kvinde Maria Mawla at bære tørklæde under hjelmen, når hun var i uniform.

Hjemmeværnet reklamerede ligefrem med frisindet på sin hjemmeside.

Hjemmeværnet trak efter den politiske kritik teksten på hjemmesiden tilbage og meldte ud, at Maria Mawla ikke længere var velkommen, hvis hun bar tørklædet i tjeneste.

Gade er enig med DF
Den samme holdning deler forsvarsministeren altså:

»Det militære personels uniform sikrer blandt andet ensartethed, så det er muligt at genkende medlemmer af de væbnede styrker og skelne dem fra civilbefolkningen. Uniformen er desuden udviklet sådan, at den yder den enkelte soldat størst mulig sikkerhed. Derfor er det på dette område ikke muligt at udvise samme fleksibilitet overfor medarbejdere, der er ansat eller gør tjeneste i militære funktioner, som det er over for deres civile kollegaer«, skriver ministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00