DF: Kommuner skal finde penge til produktionsskoler

PRODUKTIONSSKOLER: Marlene Harpsøe (DF) kræver, at regeringen presser kommunerne til at øremærke midler til nedbringelse af ventelister på landets produktionsskoler.
Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, vil produktionsskolernes ventelister til livs.
Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, vil produktionsskolernes ventelister til livs. Foto: colourbox.com
Christian Juhl Mølgaard

Jeg mener, at regeringen i forbindelse med finansloven og KL-forhandlingerne bør presse kommunerne til at tage problemet seriøst. Der skal øremærkes midler til formålet.

Marlene Harpsøe (DF)
Uddannelsesordfører

Unge med behov for at komme på produktionsskole i Danmark kan risikere at skulle vente i op til fire måneder på at blive anvist en plads. 

Det viser en undersøgelse, Undervisningsministeriet foretog i juni måned. Samtidig kom det frem, at der er ventelister på halvdelen af landets produktionsskoler.

Det har fået Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Marlene Harpsøe til at bede undervisningsminister Bertel Haarder (V) redegøre for situationen.

Fuld tillid til kommunerne
Ministeren gør i sit svar opmærksom på, at det er kommunalbestyrelserne, der godkender oprettelse og nedlæggelse af produktionsskoler, og at kommunalbestyrelserne har indflydelse på driften gennem skolebestyrelserne.

"Jeg har tillid til, at kommunerne er bevidste om denne opgave," slutter ministeren.

Det stiller dog ikke Marlene Harpsøe tilfreds:

"Jeg stiller spørgsmål ved, om Bertel Haarders tillid til kommunerne er berettiget," siger hun til Altinget.dk. 

"Jeg mener, at regeringen i forbindelse med finansloven og KL-forhandlingerne bør presse kommunerne til at tage problemet seriøst. Der skal øremærkes midler til formålet. Jeg vil bede undervisningsministeren tage stilling til det i et svar på et §20-spørgsmål, som jeg nu vil stille ham."

Taxameteret er problemet
MF Lennart Damsbo-Andersen (S), der er formand for Produktionsskoleforeningen, mener, at ventelister trods alt er at foretrække frem for en forhastet løsning, hvor standard og kvalitet ikke er i orden.

"Det er jo et specialpædagogisk tilbud. Dét, at man har en bygning, hvor man stopper lærere og otte-ti-tolv elever ind i et rum og siger: så fungerer det, - sådan er virkeligheden jo ikke. Der er noget med en kultur, der skal være der og den kan man ikke bare lige få fra den ene dag til den anden, det skal jo indarbejdes," siger han til Altinget.dk.

Der, hvor han i lighed med Marlene Harpsøe ser en problematik, er med hensyn til det taxameter, der er i forhold til produktionsskolerne. Det er beregnet til at klare den daglige drift. I det øjeblik der skal laves en kapacitetsudvidelse med åbning af nye lokaler og ansættelse af nye lærere, er der ikke dækning:

"Hvis man skal have en hurtigere og større indsats er man nødt til at tilføre området nogle penge på en eller anden facon. Man kunne godt være kreativ: Skal en produktionsskole bruge bygninger, kunne kommunen stille dem til rådighed. Så skulle man ikke stampe penge op af jorden til køb af nye bygninger. Så ville det måske komme til at løbe rundt."

Dokumentation
Folketingets uddannelsesudvalg
Christiansborg

Svar på spørgsmål 350 (Alm.del):
                                                                          14-08-2009

I brev af 14. juli 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF):

Spørgsmål 350:

"Ministeren bedes redegøre for ventelisterne på produktionsskolerne, herunder om ministeren mener, at den nuværende ventetid på at blive optaget på en produktionsskole er tilfredsstillende."

Svar:

I årene 2005-2008 oplevede produktionsskolerne et betydeligt fald i aktiviteten. Dette fald bidrog til, at mange skoler besluttede at indskrænke deres kapacitet, og at nogle skoler trådte i likvidation eller fusionerede, oftest efter ønske fra kommunalbestyrelsen. Siden slutningen af 2008 har der generelt været stigende aktivitet, og i begyndelsen af 2009 blev ministeriet underrettet om, at mange produktionsskoler oprettede ventelister.

Undervisningsministeriet undersøgte i juni 2009 omfanget heraf. Undersøgelsen viste, at ca. halvdelen af landets produktionsskoler havde venteliste, og at en række skoler var i færd med at udvide deres kapacitet. Ventetiderne varierede fra ca. tre uger til ca. fire måneder.

Når Ungdommens Uddannelsesvejledning har bedømt en ung til at have behov for at komme på produktionsskole, bør den unge i almindelighed kunne anvises en plads meget hurtigt. Det er bl.a. derfor, at der er løbende optag på produktionsskolerne, at kommunalbestyrelserne godkender oprettelse og nedlæggelse af produktionsskoler, og at kommunalbestyrelserne har indflydelse på skolernes drift gennem disses bestyrelser.

Jeg har tillid til, at kommunerne er bevidste om denne opgave.

Med venlig hilsen
Bertel Haarder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00