Tømmermænd hæmmer unge i skolen

DRUK: Unge mellem 16 og 20 år drikker så meget, at hver tredje vurderer, at det nedsætter deres præstation på skole eller job.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Hvis lærerne har svært ved at fange elevernes opmærksomhed mandag eller fredag morgen, er der givetvis en god forklaring.

En ny undersøgelse viser nemlig, at de unge drikker så meget, at de vurderer, at det nogle gange går ud over deres præstation i skolen eller på jobbet.

Det viser den nyeste MULD-undersøgelse af unges livsstil, som Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse står bag.

13,4 procent af drengene siger nemlig, at de har drukket mere end 21 genstande i den forgangne unge. For pigernes vedkommende er det 13,4 procent, som svarer, at de har drukket mere end de anbefalede 14 genstande den seneste uge.

Konsekvensen er blandt andet flere sygedage end de unge, der drikker mindre hæftigt.

Skadeligt forbrug
Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Brohom kalder tallene "bekymrende" til Politiken.

"Det er virkelig et skadeligt forbrug, som en stor gruppe af unge har. De har brug for rådgivning, så de kan få at vide, at det er på et niveau, hvor det får nogle sundhedsskadelige konsekvenser," siger hun til avisen.

Rapporten viser dog, at der er en positiv udvikling, når det kommer til unge drenges alkoholindtag i forhold til 2006, mens det stagnerer for pigerne. Dog er Danmark stadig europamestre i ungdomsdruk.

Fokus på fredagsbar
Ifølge Politiken vurderer Kit Broholm, at blandt andet fredagsbarer på gymnasier og tilladt alkoholindtag på gymnasiernes intro-ture er med til at bevare de unges høje forbrug.
Men man kan faktisk gøre noget ved det, mener hun.
"Al dokumentation peger på, at hvis man reducerer tilgængeligheden af alkohol, har høje priser på alkohol og høje aldersgrænser for at måtte købe det, så gør man det, man kan ud fra et sundhedsfagligt synspunkt," vurderer Kit Broholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00