Pilen peger på Eva Kjer som ny kommissær

KOMMISSÆR: En række eksperter spår, at Eva Kjer Hansen er et godt bud på Danmarks nye EU-kommissær. Meget skal dog falde i hak, hvis spådommen skal gå i opfyldelse.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kan meget vel løbe af med titlen som Danmarks nye EU-kommissær, spår en række eksperter.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kan meget vel løbe af med titlen som Danmarks nye EU-kommissær, spår en række eksperter.Foto: fvm.dk
Ida Skytte

Hun er kvinde. En ung en endog. Hun har solid EU-erfaring, er driftsikker som minister og står i medlemskartoteket hos statsministerpartiet Venstre.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har med andre ord rigtig gode chancer for at blive Danmarks nye EU-kommissær efter landbrugskommissær Mariann Fischer Boel (V).

Også udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), undervisningsminister Bertel Haarder (K) og klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) bliver nævnt som mulige efterfølgere, men reelt er kun Eva Kjer Hansen og Connie Hedegaard i spil, lyder vurderingerne fra en række eksperter.

Hvad kan vi få?
Men det hele afhænger af, hvilken kommissærpost Danmark kan få fingrene i. Og det er langtfra sikkert, at landbruget - og dermed Eva Kjer Hansens genvej ind i kommissionen - igen havner på danske hænder, siger EU-forsker Rebecca Adler Nissen fra Københavns Universitet, center for europæisk politik.

Hun har en europæisk profil, hun kender parlamentarikerne og parlamentet. Det spiller helt klart positivt ind.

Peter Nedergaard
Professor i statskundskab, KU

"Der er mange andre lande, som også gerne vil have den post, plus at Danmark har haft en ret ekstrem position på det her område, da vi er meget reformvenlige i forhold til gennemsnittet."

Eva Kjer Hansen kan dog også bruges på andre poster, vurderer Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved København Universitet. Hans vurdering er, at hun er et godt bud, hvis Danmark får enten landbruget, miljøet eller socialpolitikken.

Kjer har stærk europæisk profil
"I EU-Kommissionen vælger man i modsætning til i Danmark vægt på, at det er folk med en form for faglig kompetence, der bliver udnævnt. Så på de tre områder vil hun være oplagt," siger han og peger desuden på Eva Kjer Hansens EU-erfaring, blandt andet som europaparlamentariker.

"Hun har en europæisk profil, hun kender parlamentarikerne og parlamentet. Det spiller helt klart positivt ind," siger han.

Det samme påpeger Rebecca Adler-Nissen.

"Hun har EU-erfaring, og det er selvfølgelig vigtigt. Og så har hun som landbrugets minister måske ikke markeret sig så meget i Danmark, men i Bruxelles har hun opnået en del, og hendes område er jo meget EU-inficeret."

Connie H. som udenrigsminister?
Det er udenrigsminister Per Stig Møller (K), der har bragt partifællen Connie Hedegaard i spil. Selv afviser hun at gå ind i spekulationerne, men fra flere sider lyder det, at sagen mellem de to bunder i den mulige regeringsrokade, som ventes efter klimatopmødet i december.

"Hvis klimaministeren bliver klimakommissær, undgår Per Stig Møller at blive sat over som kulturminister," lyder det fra Peter Nedergaard.

Også Rebecca Adler-Nissen peger på muligheden for, at Connie Hedegaard kan skubbe Per Stig Møller væk fra Asiatisk Plads.

"Mange vurderer, at det er mere sandsynligt, at der er en udenrigsministerpost på vej til hende i en rokade efter topmødet."

Flere spår overordnet også gode chancer til klimaministeren blandt andet på grund af hendes internationale profilering med klimatopmødet. Imod Connie Hedegaards chancer taler imidlertid, at hun er konservativ. Det er dog ikke usandsynligt, at Venstre vil lade en konservativ regeringspartner få det prestigefyldte embede.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor, ph.d., afdeling for Historie, Aarhus Universitet, vil Venstre måske bruge udnævnelsen til at knytte tættere bånd til De Konservative.

"Det vil være en flot cadeau at vælge Connie Hedegaard. Alle erfaringer viser, at når der kommer kurrer på tråden mellem regeringspartierne, så går regeringsmagten over til den modsatte blok, og derfor vil det være taktisk klogt at udnævne hende," siger han.

Tørnæs og Haarder som outsidere
Når det gælder Ulla Tørnæs, peger flere på, at hun næppe bliver valgt som ny kommissær - trods sit tætte forhold til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som langt hen ad vejen står for udvælgelsen.

"Hun har ikke nogen stærk europæisk profil. Så skulle man veje dem i forhold til hinanden, vil jeg helt klart tippe på, at Eva Kjer Hansen ville vinde," siger Peter Nedergaard, som vurderer stillingen mellem Eva Kjer og Bertel Haarder således:

"Bertel Haarder har også været medlem af Europa-Parlamentet, men hvad skulle han være kommissær for? Han kan ikke få integrationsområdet, for der har Danmark et forbehold. Så skal jeg sammenligne ham med Eva Kjer Hansen, vil det også veje til fordel for Eva Kjer Hansen."

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Eva Kjer Hansen til vurderingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Mariann Fischer Boel

Fhv. EU-kommissær for landbrug og landdistriktsudvikling 2004-09, fhv. minister, MF 1990-2004 og byrådsmedlem, Munkebo (V)
Højere handelseksamen (1965)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00