Den lange kamp for et forbud mod købesex

BAGGRUND: S vedtog i weekenden at støtte kriminalisering af sexkunder trods dyb splittelse. Det er en sejr for Mette Frederiksen, som har stået fast trods kritik fra partiledelsen.
Socialordfører Mette Frederiksen (S) fik sit forbud - hun har siden 2003 kæmpet mod partilinjen i spørgsmålet om kriminalisering af sexkøb.
Socialordfører Mette Frederiksen (S) fik sit forbud - hun har siden 2003 kæmpet mod partilinjen i spørgsmålet om kriminalisering af sexkøb.Foto: s-dialog.dk
Ida SkytteAnders Jerking

AALBORG: Da et klart flertal af de delegerede socialdemokrater i weekenden rakte de røde sedler i vejret og vedtog et forbud mod sexkøb, rejste Mette Frederiksen sig prompte fra sin stol og klappede begejstret.

For hende var afstemningen et afgørende vendepunkt i en kamp, hun har kæmpet siden 2003, og som har kostet hende utallige knubs internt i partiet.

I begyndelsen stod hun næsten alene med synspunktet i folketingsgruppen og blev beskyldt for at være sippet og puritansk. Men gennem årene har flere og flere partifæller meldt sig under forbudsfanerne i takt med udskiftningerne i gruppen. Mange af de nye ansigter var på Mette Frederiksens side i det følelsesladede spørgsmål, mens det i 2003 kun var et par stykker - kvindelige - MF'er, der støttede forbuddet.

Dyb splittelse
I dag ser gruppen markant anderledes ud, og både en række mænd og kvinder er enige med kongressens delegerede, mens ledelsen åbent står splittet. Helle Thorning-Schmidt har været tvivl om sit standpunkt indtil for nylig, Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov er modstandere og dermed enige med befolkningen, og gruppeformand Carsten Hansen har ikke taget stilling.

Fakta

Pluk fra det temapolitiske program:

Forbud mod køb af sexydelser

På baggrund af ovenstående problemer og erfaringer fra udlandet vil Socialdemokratiet arbejde for et forbud mod køb af sexydelser. Det betyder, at vi vil kriminalisere kunden og ikke den prostituerede.

Socialdemokratiet er fuldt vidende om, at et forbud mod køb af seksuelle ydelser rejser væsentlige retsikkerhedsmæssige problemstillinger. I praksis vil krav til efterforskning og bevisførelse vanskeliggøre strafforfølgning og domsfældelse.


Kilde: Det temapolitiske program

Blandt andre fortalere i gruppen er en række fra den yngre generation: Benny Engelbrecht, Jeppe Kofod, Magnus Heunicke og Rasmus Prehn, mens modstanderne tæller blandt andre retsordfører Karen Hækkerup og Mogens Jensen. Af andre markante socialdemokraterne uden for Christiansborg støtter også Poul Nyrup Rasmussen, Frank Jensen, Ritt Bjerregaard og Nicolai Wammen forbuddet.

Hvad angår partiformanden, tvivler mange på, hvad hun rent faktisk mener. Mener hun reelt, at en kriminalisering af prostitutionskunder vil gavne de prostituerede, eller har hun indtaget standpunktet af mere taktiske årsager, fordi der måske ellers var udsigt til et nederlag på kongressen, lyder spørgsmålene.

Men der er ingen grund til tvivl, understreger Helle Thorning-Schmidt - hun mener i dag, at et forbud er den rigtige vej at gå.

Udviklingen fra 2003
Centrale kilder i debatten peger på forskellige mulige forklaringer på partiets holdningsændring.

Der er det rent taktiske i, at Helle Thorning-Schmidt før kongressen valgte at melde beslutningen ud i Kristeligt Dagblad i et forsøg på at lægge en dæmper på den yderst værdiladede på kongressen, som helst skulle handle om Socialdemokraternes håndtering af den økonomiske krise. Uanset hensigten endte debatten med at fylde flere timer af programmet lørdag, hvor enhver flig af problemstillingen skulle vendes.

Og så peger flere også på, at der i den pågældende periode, fra Mette Frederiksen første gang foreslog det i 2003 og til i dag, er kommet mere trafficking (handel med kvinder over grænserne, red.), og at det derfor er nødvendigt at gøre noget ved problemet. Desuden har det faktum, at vores skandinaviske naboer allerede er gået den vej - også selv om erfaringerne ikke er entydige - i sig selv været en væsentlig del af argumentationen.

Partiformandens forklaring til Altinget.dk lægger sig op ad sidstnævnte:

"Finland, Norge og Sverige har forbudt køb af sex, og flere fortæller mig og os, at København dermed risikerer at blive Nordens nye bordel, det ønsker jeg ikke. Og det andet er, at vi ser en stigning i handlede kvinder, og det er åbenbart meget svært at skelne mellem handlede kvinder og danske kvinder, som er i prostitution frivilligt. Det er grunden til, at jeg er nået frem til, at vi har måttet tage dette nye skridt og forbyde køb af sex," siger Helle Thorning-Schmidt.    

Allerede sidste år på kongressen blev emnet debatteret, og det endte med, at en endelig beslutning blev udskudt til denne kongres. Op til kongressen var flere i tvivl om udfaldet, men i løbet af lørdagens ophedede debat stod det mere og mere kart, at afstemningen i baglandet ville falde ud til fordel for Mette Frederiksen, mens Morten Bødskov, som fra talerstolen opfordrede til at stemme imod, måtte se et nederlag i øjnene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00