Hårde ord om Støjbergs start

JUBILÆUM: Efter et halvt år som minister er bedømmelsen af Inger Støjberg kontant. Usynlig, siger LO. Urokkelig, mener HK. DI efterlyser reformvilje.
Inger Støjberg kritiseres for mangel på reformvilje og usynlighed.
Inger Støjberg kritiseres for mangel på reformvilje og usynlighed.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Anne BjerregaardAnders Heissel

Kritikken af Inger Støjberg (V) efter et halvt år som beskæftigelses- og ligestillingsminister er hård og til at tage og føle på.

I LO's optik har hun glimret med sit fravær.

"Jeg har svært ved at bedømme Inger Støjberg som selvstændig minister, for vi ser hende ikke. Hun er usynlig. Jeg håber, hun kommer frem som trold fra en æske, når Folketinget åbner, for ud over ungepakken har hun ikke præsteret noget som helst," siger LO's næstformand, Lizette Risgaard.

Hun mener ikke, Støjberg har gjort sig bemærket som en minister, der har sat sig ind i tingene, og nu efter et halvt år kan være markant på arbejdsmarkedsområdet.

Det er ekstremt svært at få en minister, der efter så kort tid siger: Det bliver ikke i min tid, det bliver ikke med mig som ligestillingsminister. Så er det virkelig op ad bakke.

Mette Kindberg
Næstformand, HK

"Det er sørgeligt, at hun fortsætter sin forgængers linje uden at finde ud af, hvad der egentlig kræves på arbejdsmarkedet. Jeg ved godt, at hun har rejst rundt til især de unge, og det er der kommet en del ud af på Bertel Haarders område, men på beskæftigelsesområdet er det ikke sket meget," siger Lizette Risgaard, der har en klar fornemmelse af, at LO og arbejdsgiverne ikke står højt på ministerens hitliste.

Op ad bakke for ligestillingen
I HK deles kritikken af Støjberg. Næstformand Mette Kindberg efterlyser oprigtig lydhørhed på ligestillings-politikken.

"Det er ekstremt svært at få en minister, der efter så kort tid siger: Det bliver ikke i min tid, det bliver ikke med mig som ligestillingsminister. Så er det virkelig op ad bakke. Skal man være lydhør, skal man lytte efter og også en gang imellem forandre sin holdning," siger Kindberg, der oplever en urokkelig minister på trods af faktadokumentation.

Hun efterlyser en minister, der gør op med angsten for at lovregulere eksempelvis på barsel til fædre og på kvinder i lederjobs og bestyrelser.

"Det er meget flotte ord, der kommer ud, men det er ikke mange midler, der bliver stillet til rådighed. Alt er baseret på frivillighedens vej. Man må sørme ikke tvinge nogen til noget eller lave noget lovgivning, der forpligter nogen. Det er en form for ideologi. Hvad er der forkert ved at ville fremskynde ligestilling ved lovgivning?" siger Mette Kindberg og kalder det "for sløvt", at Danmark sakker bagud på ligestilling i Norden og i EU.

Mangler det lange perspektiv
DI vil ikke kommentere direkte på Inger Støjberg som minister, men gerne på de politiske resultater. Og her mangles der klart reformvilje, mener Steen Nielsen, chef for arbejdsmarkedspolitik i DI.

"Vi kommer til at miste 80.000 mennesker i arbejdsstyrken de næste år. og det skal der gøres noget ved. De offentlige finanser hænger ikke sammen, og det er et problem, som regeringen godt kender, det var derfor, den nedsatte Arbejdsmarkedskommissionen. Når de så vælger ikke at følge anbefalingerne, får de ikke løst problemerne. Det var en skuffelse for os," siger Steen Nielsen.

Han håber, Beskæftigelsesministeriet strammer op på indsatsen for at skaffe de ledige i job ved mere målrettede samtaler. Han sætter til gengæld pris på, at ordningen for arbejdsdeling er blevet udvidet.

"Vi har fået indrømmelser på nogle ting, til gengæld er der en klar, manglende reformvilje. Man har fokus rettet mod de kortsigtede problemer på bekostning af de mere langsigtede. Bare fordi, der er krise, skal man ikke holde op med at tænke langsigtet," siger Steen Nielsen.

Dansk Arbejdsgiverforening har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Interesseret og opmærksom
Altinget.dk har til denne artikel kontaktet flere ledende embedsmænd under Inger Støjberg. Kun én har indvilget i at tale til baggrund om ministerens første halve år på posten.

Den ledende embedsmand fortæller, at Inger Støjberg er interesseret, opmærksom og hurtig til at tage ved lære af ting, der for hende er helt nye. Modsat Claus Hjort Frederiksen har Støjberg naturligt ikke en bred viden om hele sit område, men det er et vilkår, og hun får hurtigt fat i tingene, siger embedsmanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mette Kindberg

Landsformand, Faglige Seniorer (2022-)
Laborant (Frederikshavn 1975), merkonom (Aalborg Handelsskole 1986)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00