Behov for flere kvindelige forskere

HØRING: MEP for Socialdemokraterne Britta Thomsen udspurgte onsdag den nye forskningskommissær, Máire Geoghegan-Quinn, om ligestilling mellem kvindelige og mandlige europæiske forskere.
MEP for Socialdemokraterne Britta Thomsen, ser gerne, at den nye EU-kommissær for forskning, innovation og videnskab sætter fokus på ligestilling på forskningsområdet.
MEP for Socialdemokraterne Britta Thomsen, ser gerne, at den nye EU-kommissær for forskning, innovation og videnskab sætter fokus på ligestilling på forskningsområdet. Foto: brittathomsen.eu

Alt for få europæiske kvinder kommer til tops i forskerverdenen, på trods af at flere kvinder end mænd studerer på universiteterne i EU. Derfor bør der fremover være et større politisk fokus på problemet. Det mener medlem af Europa-Parlamentet Britta Thomsen (S), der under onsdagens høringer i Bruxelles stillede spørgsmål til den nye kommissær for forskning, innovation og videnskab.

Britta Thomsen er medlem af Udvalget for Industri, Forskning og Energi og spurgte under høringen, hvorledes Máire Geoghegan-Quinn vil kæmpe for ligestilling i EU's forskningsprogram. Spørgsmålet var motiveret af Britta Thomsens medlemskab af Udvalget for Kvinders Rettigheder og Ligestilling, og efter Britta Thomsens egen mening svarede den kommende kommissær godt for sig:

"Hun blev helt vild af glæde, da jeg stillede det spørgsmål. Hun var enig med mig om, at det er forkert, at nogle kvinder - på grund af nogle gammeldags strukturer - bliver fravalgt til et job til fordel for en mand, på trods af at være de mest kompetente til stillingen. Helt konkret vil kommissæren starte med at gøre noget ved ligestillingen i Kommissionen ved at sørge for, at de udvalg, der skal udpege projekter, har mindst 40 procent af hvert køn," siger Britta Thomsen til Altinget.dk.

Tilfredshed med ny kommissær
Ifølge Britta Thomsen er de få kvindelige forskere ikke kun et ligestillingsproblem, men også et udtryk for, at vi i Europa ikke er dygtige nok til at udnytte vores talentmasse. Også på dette område erklærede Máire Geoghegan-Quinn sig enig, hvilket blev taget vel imod:

"På tværs af partierne var vi alle meget tilfredse, og det var lige før, at hun fik stående ovationer. Hun var meget velforberedt, og kunne vise, at hun har indblik i de problematikker, der findes på området, og samtidig forstår, hvordan vi får uddannelse og forskning til at hænge sammen. Vi fik alle et meget positivt indtryk af hende," siger Britta Thomsen.

Europæisk ligestilling
Det socialdemokratiske medlem af Parlamentet deltog desuden i høringen af Viviane Reding, der er ny kommissær for retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab. Her omhandlede Britta Thomsens spørgsmål også ligestilling, som hun håber er et emne, der i fremtiden vil komme mere på dagsordenen i de europæiske medlemslande:

"Ligestilling er noget, vi hører ret meget om hernede. Men det er jo ikke noget, der er meget fokus på i Danmark. Da Spanien tidligere har været god til at sætte fokus på netop ligestilling, kan det ikke undgås, at det spanske formandskab vil få positiv indflydelse på ligestillingspolitiken i EU," siger Britta Thomsen optimistisk.

Den 15. januar skal Britta Thomsen deltage i høringen af Connie Hedegaard, som, hvis alt går efter planen, bliver ny klimakommissær. Her vil Britta Thomsens spørgsmål dog ikke gå på ligestilling, men på Connie Hedegaaards holdning til atomkraft som et middel til at reducere udledningen af CO2.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00