Europabevægelsens formand anholdt i Iran

IRAN: Erik Boel, landsformand for Europabevægelsen, er blevet anholdt og efterfølgende udvist af Iran. Han er nu tilbage i Danmark.
Oliver de Mylius

Opdateret: Endnu en dansker har været i de iranske myndigheders varetægt. I går aftes gik det ud over landsformand for Europabevægelsen Erik Boel, der blev anholdt og afhørt i tre timer. Han blev efterfølgende udvist og fik besked på at være ude af landet indenfor 24 timer.

Altinget | EU fik kontakt til ham, da han mellemlandede i Istanbul på vej mod København.

Erik Boel blev i går eftermiddags ringet op af en receptionist ved det hotel, hvor han boede under sit besøg i Iran. Vedkommende fortalte, at politiet havde inddraget Erik Boels pas, og nu ønskede at afhøre ham på politistationen:

"Her bliver jeg forhørt i to-tre timer. Man spørger mig om, hvorfor jeg er der, og hvem jeg mødes med. De ender med at konkludere, at med min baggrund som landsformand for Europabevægelsen anser de mit besøg for at have en politisk agenda. De vil have mig ude inden for 24 timer, da jeg ellers vil blive fængslet, og der vil ske noget med mig," siger Erik Boel, som da også var lettet, da han befandt sig i god behold i flyet på vej ud af Iran.

Situationen er spændt
Erik Boels besøg i Iran havde til formål at danne sig et indtryk af den politiske situation i landet. Selv om besøget, som skulle have varet to uger, kun varede en uge, fik han indtryk af en spændt politisk stemning:

Fakta
Europabevægelsen er en tværpolitisk organisation, stiftet 1948. Organisationen arbejder med oplysning om Europas udvikling og deltager i debatten om den. Europabevægelsen har hovedkontor i Bruxelles og var i 1995 repræsenteret i 31 lande; i Danmark ved Den Danske Europabevægelse.

Kilde: Den Store Danske

"Situationen er enormt spændt og nervøs. Der kommer nogle mærkedage den kommende tid - blandt andet 31-års dagen for revolutionen i 1979 den 11. februar, hvor man frygter omfattende demonstrationer, og det er da også mit klare indtryk, at de unge mennesker har bestemt ikke tænkt sig at nedlægge våbnene. Der er fortsat stor gejst - specielt de iranske kvinder udviser et fantastisk mod, når de stadig tør gå på gaden efter, at mange af deres venner er blevet dræbt og andre fængslet, hvor de bliver torturerede."

Vi må ikke vende dem ryggen
Selv regner Erik Boel ikke med, at hans egen sag vil få stor politisk betydning. Den danske regering er i forvejen meget opmærksomme på situationen i Iran:

"Jeg er sikker på, at regeringen følger udviklingen tæt. Det bedste, vi kan gøre nu, er at blive ved med at støtte oppositionen i Iran og ikke glemme dem. Og sørge for at få spredt et budskab til omverdenen om, hvad der foregår i Iran. Min egen sag regner jeg ikke med vil få de store konsekvenser. Jeg er ikke kommet til skade, og der er mange, der har det langt værre end mig, som stadig sidder fængslet i Iran - dem må vi ikke vende ryggen."

Erik Boel landede i Københavns Lufthavn kl. 16.30 torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00