Ulrich Beck: Europa er et politisk mirakel

EU: Sociologen Ulrich Beck har besøgt Danmark. På Københavns Universitet talte han om, hvordan vi håndterer de globale udfordringer, som vi står over for. Her er EU et skridt i den rigtige retning.
Foto: flickr.com
Oliver de Mylius

Tiden er løbet fra nationalstaten, når det handler om at forstå de udfordringer, som menneskeheden står over for. I stedet er det nødvendigt med et kosmopolitisk udganspunkt.

Sådan lød budskabet fra den anerkendte tyske sociolog Ulrich Beck, da han fredag 22. januar åbnede Dansk Sociologkongres 2010 på Københavns Universitet.

Vi lever i dag i en verden, hvor vi trues af risici som global opvarmning, finanskrise, terrorisme , sydomme såsom SARS og svineinfluenza, flygtningestrømme, m.m. Disse udfordringer kan man ikke nøjes med at imødegå inden for nationalstatens grænser - det er nødvendigt med kosmopolitisk perspektiv. Derfor lyder vor tids imperativ ifølge Beck: "Samarbejd, eller du skal fejle!"

Klimatopmødet i København i december viser, at vi fortsat har store vanskeligheder ved at skifte vores nationale briller ud med de globale. Men alene det, at ledere fra hele verden mødte op til topmødet, viser en voksende erkendelse af udfordringens transnationale natur.

Fakta
Ulrich Beck blev verdenskendt med bogen "Risikosamfundet" fra 1986. Den teori er videreudviklet gennem hans karriere - senest i værket "World at Risk" fra 2008.

Europa er et politisk mirakel
Der er bestemt lang vej mod det kosmopolitiske samfund, men Ulrich Beck ser EU for at være et stort skridt i den rigtige retning:

"EU handler om samarbejde, hvor man ikke mister sin suverænitet, men supplerer den med en ny form for suverænitet, som overskrider nationale grænser. Europa er på den måde et eksempel til efterfølgelse, og til en vis grad er det et politisk mirakel, fordi det har muliggjort fred på kontinentet," siger han til Altinget | EU.

Det nationale fokus får os til at overse de globale udfordringer - men EU får os til at vende blikket udad igen:

"I Europa kan man ikke nøjes med at arbejde ud fra nationale egeninteresser. Dermed får vi en forståelse af vores gensidige afhænighed. En national patriotisme er nu nødt til at inkludere den europæiske dimension, hvis man ikke ønsker at skade sit eget lands interesser - det er en meget positiv udvikling."

Men Europa er ikke i mål endnu, understregede Ulrich Beck i sin forelæsning. De udfordringer, vi står over for, er ikke kun europæiske, men globale - de kræver altså et kosmopolitisk perspektiv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrich Beck

Fhv. professor, Lucwig-Maximilians Universität, München, gæsteprofessor, London School of Economics, professor, Fondation Maison des sciences de l’homme, Paris
statskundskab (Lucwig-Maximilians Universität, München 1972)









0:000:00