Nye ledighedstal får samlet opposition til at presse Støjberg

STATISTIK: De seneste ledighedstal viser, at arbejdsløsheden er stagneret. Men december-tallene er dog svære at læse en tendens ud af, mener ordførerne fra DF, S og SF og opfordrer fortsat Støjberg til hurtig handling.
På trods af stagnerede ledighedstal fra december vil arbejdsløsheden fortsætte med at stige. Det mener arbejdsmarkedsordførerne fra DF, S og SF.
På trods af stagnerede ledighedstal fra december vil arbejdsløsheden fortsætte med at stige. Det mener arbejdsmarkedsordførerne fra DF, S og SF. Foto: colourbox.com

Det er ikke til at sige, om ledigheden generelt har standset sin himmelflugt. Ordførerne fra DF og S er ikke sikre på, at de nyeste tal fra Danmarks Statistik er et reelt tegn på, at ledigheden er faldende.

Sammen med SF opfordrer de beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til at sætte ind hurtigere end planlagt.

"Vi har tidligere set, at stigningen på én måned ikke har været så voldsom, men hvor den så måneden efter har taget en ordentlig tur opad. Arbejdsløsheden har bidt sig fast, og den vil komme længere op i de kommende måneder. Det er hævet over enhver tvivl," siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen.

Ikke en tendens
Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik steg den registrerede ledighed fra november til december med 1.500 personer. Det svarer til en uændret ledighedsprocent på 4,3 procent af arbejdsstyrken, der dermed ligger på samme niveau som en måned tidligere.

Ud fra tallene fra december alene kan du ikke se, om det stiger, falder eller stagnerer længere frem i tiden. Vi må vente og se tallene for januar, før vi kan se, om det fortsætter i samme stil.

Bent Bøgsted
Arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti

Det faktum at statistikken viser en stagnering i ledigheden, forsikrer ikke ordførerne om, at vi går en fremtid i møde med flere jobs. Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) mener ikke, at der kan være tale om en ny tendens:

"Tallene er rigtige nok. Men ud fra tallene fra december alene kan du ikke se om det stiger, falder eller stagnerer længere frem i tiden. Vi må vente og se tallene for januar, før vi kan se, om det fortsætter i samme stil," siger Bent Bøgsted.

Heller ikke Socialdemokraternes Torben Hansen er overbevist:

"Det kan godt være, at der ses en stagnering, men der er stadig en stigning," siger han med henvisning til de 1500 nye ledige, der i december 2009 fik det samlede ledighedstal i Danmark til at ligge på 121.400 arbejdsløse:

"Alle landets økonomer siger, at vi kommer til at nærme os underkanten af 200.000 ledige ved udgangen af 2010," påpeger Torben Hansen.

Der skal handles hurtigt
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg erkender behovet for tiltag, der skal nedbringe ledigheden:

"Jeg har derfor meldt ud, at jeg i løbet af foråret fremlægger et samlet udspil med en række konkrete initiativer, der skal bekæmpe langtidsledighed. Det er for mig altafgørende, at alle gode kræfter inddrages i det arbejde," skriver beskæftigelsesministeren i en pressemeddelelse som kommentar til de nye ledighedstal.

Beskæftigelsesministeren har varslet, at hun vil tage på en inspirationstur rundt i landet og besøge virksomheder, jobcentre og uddannelsesinstitutioner, inden hun vil fremlægge den endelige pakke.

Men ministeren bør trække i arbejdstøjet med det samme, mener Torben Hansen. Han synes, at ministeren i stedet for at tage på sin varslede tur bør sætte initiativer i gang med det samme. Han bakkes op af SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen:

"Det er som en film, der afpilles i slow motion. De inputs, som beskæftigelsesministeren vil søge på sin rundtur, er inputs, som allerede har eksisteret gennem et stykke tid," siger han med henvisning til blandt andet de 23 konkrete forslag, som LO og DA for nylig har fremlagt for ministeren.

"Den seneste stigning i ledigheden er jo ikke høj, men det er stadig en stigning. Og den skal jo ses på baggrund af, at den var høj i forvejen. Jo længere tid en arbejdsløs er ledig, jo sværere bliver det at finde et job," siger Eigil Andersen, der mener, at fremtiden ser dyster ud, hvis ikke ministeren med det samme gør mere for at fremskaffe flere jobs til de arbejdsløse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00