Konservative dumper i terrormåling

MENINGSMÅLING: Mindre end hver tiende anser den konservative politik som den mest effektive til at bekæmpe terror i Danmark. Tre gange så mange foretrækker DF's politik, og også SF slår K på terrorbekæmpelse.
Lors Doukaiev: Den formodede terrorist med tjetjensk baggrund er blot den sidste i rækken af islamistiske terrorister, der har haft terrorplaner mod Danmark.
Lors Doukaiev: Den formodede terrorist med tjetjensk baggrund er blot den sidste i rækken af islamistiske terrorister, der har haft terrorplaner mod Danmark.Foto: Politifoto
Erik Holstein

En andel på 7,7 procent af vælgerne.

Det er det magre resultat for Konservative, når vælgerne bliver bedt om at vurdere, hvilket partis politik er mest velegnet til at imødegå terror i Danmark. Og det på trods af, at lov og orden er en klassisk konservativ mærkesag, og at partiet har haft justitsministerposten de sidste ni år.

Der er tre gange så mange, der peger på Dansk Folkeparti, når der skal tages stilling til, "hvilket partis politik der er mest velegnet til at imødegå terrortruslen i Danmark". Godt 22 procent bakker op om DF's politik. Tallene fremgår af en meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk.

Katastrofe-tal
Målingen kommer efter, at terrortruslerne mod Danmark igen er blevet illustreret af tilfangetagelsen af en formodet islamistisk terrorist med tjetjensk baggrund. At der ikke engang på det område er tiltro til Konservatives politik, anser Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell for "totalt utilfredsstillende for partiet":

Konservative har haft justitsministerposten i ni år. To ud af fire ministre i regeringens sikkerhedsudvalg har konstant været konservative. Og alligevel har de ikke større opbakning på det område. Disse tal føjer sig til rækken af andre katastrofe-tal for partiet.

Hans Engell
Politisk kommentator, Ekstra Bladet

"Konservative har haft justitsministerposten i ni år. To ud af fire ministre i regeringens sikkerhedsudvalg har konstant været konservative. Og alligevel har de ikke større opbakning på det område. Disse tal føjer sig til rækken af andre katastrofe-tal for partiet," siger Hans Engell, der i en fjern fortid selv var konservativ justitsminister, men som de sidste ti år har været ansat på Ekstra Bladet. 

Tale uden effekt
"Partiets almindeligt svækkede situation smitter også af hér. Men Konservative har heller ikke haft den tilstrækkelige synlighed i terrordebatten," siger Engell, der mener, at justitsminister Lars Barfoeds tale på det konservative landsråd i sidste weekend illustrerer begge problemer: 

"Barfoeds tale koncentrerede sig netop om terrorbekæmpelse, og en konservativ justitsministers udtalelser om den slags vil normalt få stor mediedækning. Men her fik talen næsten ingen omtale. Dels fordi den druknede i mailsagen og andre aktuelle problemer - dels fordi den ikke rigtig indeholdt noget nyt."

Hans Engell er derimod ikke det mindste overrasket over, at tilliden til Dansk Folkeparti er stor, når det gælder terrorbekæmpelse:

"DF er eminent dygtige til at fokusere på nogle få sager, som de så markerer sig effektivt på. Det er en af grundene til, at de står langt stærkere end Konservative på det her felt," siger Engell. 

Uforstående retsordfører
Det var ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed, men Konservatives retsordfører Tom Behnke er negativt overrasket over resultatet af meningsmålingen:

"Det står jeg uforstående over for. Terrorpakkerne har været fremlagt af konservative ministre, og det er os, der har været i front på det her område," siger Tom Behnke, der tilføjer:

"Terrorbekæmpelse er så vigtig en sag, at det ikke er mest afgørende, hvem der får kredit for udspillene. Det afgørende er, at vi har en politik, der virker. Og det har den indtil videre gjort."

Tilfreds foregiver den konservative retsordfører dog ikke at være:

"Undersøgelsen tyder på, at vi ikke har været gode nok til at kommunikere vores politik på det område. Det må jeg som ordfører påtage mig en del af ansvaret for at gøre bedre fremover," siger Tom Behnke. 

Vundet troværdighed
Venstre og Socialdemokraterne har hver tilslutning fra omkring 25 procent af vælgerne, hvilket er en anelse under Socialdemokraternes aktuelle opbakning i meningsmålingerne, mens Venstre på dette punkt ligger noget over partiets aktuelt sløje opbakning. 

Mere opsigtsvækkende er det, at 12,1 peger på SF som det parti med den mest velegnede politik til at imødegå terrortruslen. De 12,1 procent er klart under SF's aktuelle opbakning, men alligevel et stort spring fremad sammenlignet med tidligere tider, mener Hans Engell:

"SF har formået at håndtere en svær dobbeltrolle, hvor de både skal være troværdige i forhold til terrorbekæmpelsen - og stå fast på en række retsgarantier. Det er tydeligvis lykkedes langt hen ad vejen." 

DF's potentiale
Meningsmålingens undertal viser i øvrigt, at husstande med indkomster på over 700.000 kr. har dobbelt så stor tillid til Konservatives terrorbekæmpelse, og at der er dobbelt så mange kvinder som mænd, der foretrækker SF's politik på området.

Undertallene afslører også, at næsten 15 procent af SF's vælgere og 10 procent af de socialdemokratiske vælgere foretrækker Dansk Folkepartis politik i forhold til terrorbekæmpelse. Derimod er det forsvindende få DF-vælgere, der foretrækker S-SF's politik på dette felt.

Dokumentation
Spørgsmål:
Hvilket partis politik anser du for mest velegnet til at imødegå terrortruslen i Danmark? (kun et kryds)

Liberal Alliance  1.5 pct.
Dansk Folkeparti22.2 pct.
Konservative  7.7 pct.
Venstre25.6 pct.
Radikale  3.6 pct.
Socialdemokraterne25.0 pct.
SF12.1 pct.
Enhedslisten  2.2 pct.
Total 100 pct.

A&B-målingen er foretaget på nettet i perioden 16.-21.9. på basis af 1073 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00