Rød blok bedst til at sikre sunde fødevarer

MENINGSMÅLING: Et flertal af vælgerne mener, at en rød regering vil være bedst til at sikre sunde fødevarer. Konservative overvejer kraftigere sanktioner over for kødsvindlere.
Ida Skytte

Ifølge en ny meningsmåling tror et flertal af danskerne, at en socialdemokratisk ledet regering vil være bedst til at sikre sunde fødevarer. Kun lidt over en tredjedel peger på den borgerlige regering.

Meningsmålingen, der er foretaget af analyseinstituttet A&B Analyse for Altinget, viser, at 46 procent har mest tillid til rød blok, mens blå blok får 35 procent af vælgernes tillid.

Kraftigere sanktioner
Den konservative fødevareordfører Tage Leegaard peger på de store mediesager omkring svindel med kød som forklaring på, at danskerne har mest tillid til en rød regering.

"Der har været nogle uheldige sager med kød det sidste års tid, der giver mistillid hos forbrugerne, og så er det nemt at sige, at det er den siddende regerings skyld. Det er nok noget, man må leve med," siger Leegaard, som kalder resultatet for uretfærdigt, fordi regeringen i hans øjne har gjort meget - blandt andet sommerens brede fødevareforlig.

Jeg håber, at vi kommer de trælse sager til livs, når fødevareforliget skal udmøntes i 2011, ellers er jeg klart af den opfattelse, at man skal satse mere på kampagnekontroller i stedet for rutinekontroller, og at der skal sanktioneres noget hårdere. Det overvejer jeg at foreslå ministeren.

Tage Leegaard
Fødevareordfører (K)

"Det betyder, at vi hele tiden skal være langt fremme i skoene for at sikre, at forbrugerne kan have tillid til det, de putter i munden."

Ordføreren overvejer derfor at tage sagen op med fødevareminister Henrik Høegh (V).

"Jeg håber, at vi kommer de trælse sager til livs, når fødevareforliget skal udmøntes i 2011, ellers er jeg klart af den opfattelse, at man skal satse mere på kampagnekontroller i stedet for rutinekontroller, og at der skal sanktioneres noget hårdere. Det overvejer jeg at foreslå ministeren."

DF i nøglerolle
Regeringsstøttepartiet Dansk Folkeparti er ikke overrasket.

"Mange af de sager, der har været på fødevareområdet - bisphenol A, kødklister eksempelvis - der er det DF, der har kæmpet for, at regeringen har rettet ind efter vores holdninger ved at finde flertal andre steder," siger fødevareordfører René Christensen, der er formand for Folketingets Fødevareudvalg.

Blandt DF-vælgerne siger 56,3 procent en borgerlig regering, 11,1 procent svarer rød regering, mens hele 32,6 procent svarer "ved ikke".

"Det er fordi, at vi ikke sidder i regering. Vi er meget loyale over for regeringen, men på det her område, der er så vitalt vigtig for folkesundheden, der spiller vi ikke hasard," siger René Christensen.

"På det her område er det godt, at Dansk Folkeparti er der til at holde igen. En borgerlig regering kigger meget på erhvervslivet og på producenterne, men her har vi sagt, at det kan godt være, at der kan være nogle økonomiske gevinster, men vi vil ikke betale prisen i forhold til, at forbrugerne skal have dårlige, farlige eller usunde fødevarer."

S: Regeringens egen skyld
Socialdemokraterne glæder sig selv sagt meget over det, som fødevareordfører Bjarne Laustsen kalder en "tillidserklæring fra vælgerne". Han mener, at udfaldet blandt andet skyldes, at Socialdemokraterne har haft meget fokus på sunde fødevarer, men også at regeringen selv bærer ansvaret ved at have svigtet.

"Regeringen har nedprioriteret området. Den har fra start sparet stillinger væk, og det har ført til alle kødskandalerne," lyder det fra Bjarne Laustsen, der lover at honorere vælgernes forventninger, hvis der kommer en ny regering efter valget.

Kigger man på aldersfordelingen er det tydeligt, at det især er de unge, der får flertallet til at tippe mod venstre, mens de ældre over 65 år i højere grad sætter sin lid til den nuværende regering. Det kæder Bjarne Laustsen sammen med, at unge i dag går meget mere op i sunde fødevarer - og at det dermed harmonerer med den socialdemokratiske dagsorden.

"Min generation er vokset op med mors kødgryder, mens man i dag i højere grad vokser op med færdigvarer fra multinationale koncerner. Det har skærpet folks opmærksomhed på sundhed," siger han.

Dokumentation

"Hvilken regering vil være bedst til at sikre sunde fødevarer?"

 Total
 En socialdemokratisk ledet regering  45,7
 En borgerlig regering 34,9
Ved ikke 19,4

 

 

 


Undersøgelsen er foretaget på nettet af A & B Analyse for Altinget.dk i september 2010. Den er baseret på 1.092 repræsentativt udvalgte svarpersoner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00