Nye momsregler belaster lejere

BOLIGMOMS: Fra årsskiftet skal der betales moms af både boligadministration og køb af nye byggegrunde. Det kan belaste almindelige familier i lejeboliger med mere end 2.500 kroner om året, advarer boligadministratorerne.
Lejerne i de almene boliger skal finansiere en del af skattereformen, bl.a. ved at betale moms af boligadministration. Det er de ikke glade for.
Lejerne i de almene boliger skal finansiere en del af skattereformen, bl.a. ved at betale moms af boligadministration. Det er de ikke glade for. Foto: Colourbox.com
Niels Th. Dahl

Lejerne i de almene boliger bliver taberne, når der som led i regeringens skattereform fra nytår indføres moms på boligadministration og køb af nye byggegrunde.

Advarslen kommer fra Danmarks største boligadministrator KAB, der har beregnet, at ændringerne kan koste en familie i en nybygget lejebolig op over 2.500 kr. om året svarende til mere end 200 kr. om måneden.

Omkostningerne er helt urimelige over for lejerne, der er de svageste på boligmarkedet, mener administrerende direktør i KAB Jesper Nygård - særligt fordi regeringen samtidig har forsøgt at undgå at komme til at belaste de stærkeste, nemlig de private boligejere:

"Det er, som om at hver gang der er fem øre, der rammer boligejerne, så står alle i kø for at hjælpe dem. Men når der er fem øre, der rammer lejerne, så er det aldrig noget problem. Det er vanvittigt socialt ubalanceret og skaber yderligere ubalance mellem ejere og lejere. Man skal huske, at de almene boliger huser helt almindelige mennesker med helt almindelige indkomster i en konstruktion, der ikke er økonomisk virksomhed med profit eller merværdi for øje," siger Jesper Nygård.

Det er, som om at hver gang der er fem øre, der rammer boligejerne, så står alle i kø for at hjælpe dem. Men når der er fem øre, der rammer lejerne, så er det aldrig noget problem.

Jesper Nygård
Adm. direktør i KAB

KAB: Lejerne pressede
Ændringerne i momspligten skyldes dels skattereformens behov for finansiering af lettelserne i skatten på arbejde og dels et ønske fra regeringen om at harmonisere reglerne for betaling af moms.

Men da det for nylig kom frem, at de nye regler for moms på byggegrunde ville kunne komme til at gå ud over private boligejere, når de skulle sælge f.eks. et parcelhus med en stor grund til, greb skatteminister Troels Lund Poulsen (V) ind. Han præciserede i en pressemeddelelse, at reglerne ikke ville komme til at gælde "almindelige danskere" og derfor ikke "privates salg af egen bolig".

Undtagelsen gælder imidlertid ikke de almene boligselskaber. Og Jesper Nygård fortæller, at det allerede har betydet prisstigninger på de byggegrunde, KAB overvejer at købe i 2011 - prisstigninger på 750 kr. pr. kvadratmeter, som vil betyde en årlig huslejeforøgelse på 2.100 kr. for en lejlighed på 100 kvadratmeter.

Momspligten på boligadministration vil dertil ifølge KAB betyde en årlig huslejestigning på mellem 400 og 600 kroner.

"80 pct. af de boliger, KAB administrerer, koster under 5.000 kr. om måneden, og det er derfor ikke en uvæsentlig stigning. Den kommer samtidig med en stor stigning på f.eks. vandafgifterne, og det betyder, at lejerne bliver mere og mere pressede," siger Jesper Nygård.

VK: Lejerne får en nettogevinst af skattereformen
Regeringspartierne V og K forsvarer imidlertid momspligten. Mads Rørvig (V) gør således opmærksom på, at momselementet ikke kan ses isoleret, men skal ses i sammenhæng med hele skattereformen, der gav lettelser i skatten på arbejde til alle indkomstgrupper:

"Skattereformen betyder en indkomstskattelettelse, og for at finansiere den har vi måttet lægge afgifter på en del af privatforbruget. Det gælder ikke kun moms, men også f.eks. fedtafgiften og energiafgifterne. Jeg får utallige opkald lige nu om finansieringselementerne, men man glemmer altså at se det i den større helhed, nemlig at lettelserne kom 1. januar i år, og nu kommer finansieringen," siger han.

Den konservative skatteordfører Mike Legarth peger på, at de almene boliger fortsat har en begunstiget situation, fordi der ikke er indført moms på det arbejde, viceværterne udfører, sådan som det ellers var planen. Derudover fritages boligselskaberne også for lønsumsafgift:

"Det er efter min mening et meget begrænset finansieringselement. Vi har adresseret bekymringerne om, om det skulle være socialt retfærdigt, og det her er ingenting i forhold til de forbedringer, folk har fået med skattereformen," siger Mike Legarth, der tvivler på, omkostningerne for lejerne vil blive så høje, som KAB siger.

Regeringen: Kun 20 kr. om måneden
Regeringen nåede i forbindelse med lovforslaget i foråret 2009 da også frem til knap så høje tal i beregningerne af de økonomiske konsekvenser for lejerne. Ifølge forslagets bemærkninger vil momspligten betyde en huslejestigning på 450 kr. efter korrektion af lønsumsafgiften - men samtidig vil det betyde større muligheder for boligstøtte. Når de regnes med, vil det ifølge regeringen betyde en huslejestigning på 250 kr. om året svarende til ca. 20 kr. om måneden.

Derudover mener regeringen også, at momsen på byggegrunde ikke vil komme til at betyde noget for prisen på byggegrunden - ud fra den teori, at likviditeten hos køberne ikke øges, og at momsen derfor vil blive nødt til at blive betalt af sælger. Dermed vil lejerne heller ikke mærke nogen huslejestigning.

Den teori tror Jesper Nygård dog ikke på:

"Den antagelse må de så dokumentere. Vi kan se på helt konkrete eksempler på grunde, som vi overvejer at købe, at de i 2011 stiger med et beløb, der svarer til momsen. Det kan selvfølgelig være, deres teori vil holde på kort sigt, hvis hele markedet går i stå, men på lang sigt har de ikke ret," siger Jesper Nygård.

S: Ligger til ændring
Socialdemokraterne og SF har ikke planlagt nogen lempelse af momsreglerne i deres økonomiske udspil "Fair Forandring" eller "Fair Løsning". Skatteordfører Nick Hækkerup (S) vil dog ikke desto mindre gerne lave reglerne om:

"Efter min mening ligger det til at skulle laves om. Vi var imod det, dengang vi behandlede forslaget, og det er fortsat fordelingspolitisk vanvittigt, at lejerne skal finansiere de skattelettelser, der er gået til de allerrigeste," siger han.

Dokumentation

FAKTA:

Strid om moms på boligadministration:

KAB: Et typisk administrationsbidrag fra et lejemål er på 3.000 kr. årligt. Med indførslen af moms, men med korrektion af lønsumsafgift vil det betyde en årlig stigning på 4-600 kr.

Regeringen: Vurderer den årlige stigning til ca. 450 kr. pr. lejlighed, men fratrækker her de øgede muligheder for boligstøtte. Det giver et nettobeløb på 250 kr. om året.

Strid om moms på byggegrunde:

KAB: En typisk byggegrund koster 3.000 kr. pr. kvadratmeter. Hvis momsen betales af køber, stiger den med 750 kr. pr. kvadratmeter, hvilket betyder, at en bolig på 100 kvadratmeter bliver 75.000 kr. dyrere. Prisstigningen betales ved, at beboerne ekstrabetaler 2,8 pct. af de 75.000 kr. om året - svarende til 2.100 kr.

Regeringen: Markedet vil regulere det således, at momsen ikke vil blive betalt af køber, men af sælger, fordi købers likviditet ikke vokser på grund af de nye regler. Dermed stiger priserne på byggegrunde ikke, og dermed vil huslejen i de nye bygninger heller ikke stige.

Ifølge Skatteministeriets beregninger vil en enlig LO-arbejder i en lejebolig, der tjener ca. 350.000 kr. om året i 2010, få en nominel gevinst på mellem 9.000 og 10.000 kr. i 2010 som følge af skattereformen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

0:000:00