Ambassadørernes dag i EU

UDVIDELSE: Ambassadørerne fra de ni lande, der kandiderer til at blive medlem af EU, var på pletten, da EU-Kommissionens kontor i København i sidste uge indkaldte til en briefing om de aktuelle udvidelsesforhandlinger.

De strømmede til fra alle verdenshjørner denne grå og disede morgen i København. En del blev stilfuldt leveret ved døren i biler med chauffør, andre ankom på cykel godt pakket ind i huer og halstørklæder, og atter andre kom på fods. For dem alle var målet Europahuset i Gothersgade.

EU-Kommissionen havde inviteret til briefing om dette års forhandlinger med de ansøgerlande, der på forskellige nivauer forbereder sig til at komme ind i det forjættende EU. Og alle ni ansøgerlande sendte deres embedsmænd på højeste niveau i Danmark, nemlig deres ambassadører.

"Det her har topprioritet i ansøgerlandene, og de kommer for at høre, hvad der bliver sagt og i hvilket tonefald. De vil også gerne observe, hvordan deres naboer agerer, og høre, hvilke fremskridt der er i optagelsesprocessen, siger pressechef ved EU-Kommissionens repræsentation i København, Michael Vedsø.

Kommissionen havde sendt invitationer ud til ambassader og medier til en fælles briefing, men selv værterne var overraskede over, at de fleste ansøgerlande havde valgt at sende ambassadøren 'himself'.

Fakta

Foruden Makedonien søger Kroatien, Tyrkiet, Island, Montenegro, Albanien, Serbien, Bosnien-Herzegovina og Kosovo om at blive medlemmer af EU.

"Det er landenes helt store strategiske målsætning at komme ind i EU og derfor er det vigtigt, at ambassadørerne rapporterer tilbage, hvad der bliver sagt om udvidelsen, også i Danmark," siger Michel Vedsø.

Excellent fremlæggelse
Det fornemme fremmøde skyldtes formentlig også, at EU-kontoret i København havde intiviteret en af de ledende embedsmænd fra Bruxelles, kontorchef Yngve Engström, til at udlægge teksten.

"Det var vigtigt for mig at høre direkte fra Bruxelles om den nye strategi. Alle informationer er tilgængelige på EU's webside, så vi vidste det hele i samme øjeblik, det blev offentliggjort i Bruxelles, men det blev excellent præsenteret af Yngve Engström," siger ambassadør Asaf Ademi fra Makedonien.

Tidligere har Kommissionen primært informeret i ansøgerlandede om udvidelelsesprocessen, men i år har der som noget nyt også været informationsmøder i de enkelte medlemslande.

"Det er en meget god ide at informere i medlemslandene. Det kræver tilslutning fra alle nuværende EU-lande, før et nyt land kan optages i kredsen, så det er bedre at informere alle om processen," siger Asaf Ademi.

Makedonien har også en ambassade i Bruxelles, men for Asaf Ademi personligt var det vigtigt at få sat navn og ansigt på en af de embedsmænd, der leder optagelsesforhandlingerne i kommissionen.

Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien søgte i 2004 om at blive medlem og landet opfylder de politiske kriterier for at bliver optaget. Kommissionen anbefaler da også at indlede optagelsesforhandlinger med landet, men hidtil har medlemslandene sat hælene i, blandt andet fordi en strid med Grækenland om retten til navnet Makedonien sidder som en stopklods i de fortsatte forhandlinger. En af Grækenlands nordlige provinser bærer også navnet Makedonien.

Påskønnet interesse
Også set fra Kommissionens side er det stærke fremmøde med briefingen i København meget positivt og stærkt påskønnet. Kontorchef Yngve Engström ser det som et udtryk for, at udvidelsesprocessen er vigtig for medlemslandene og ikke kun følges af repræsentanter i Bruxelles, men også i landenes hovedstæder.

"Synspunkterne og kommentarerne fra ambassaderne i et medlemsland er til stor nytte og interessant for Kommissionen, fordi vi kan udveksle meninger og give et bredere perspektiv, når vi skal kommunikere med det enkelte medlemsland," skriver kontorchef Yngve Engström i en mail til Altinget.dk.

Han ser fremmødet som et udtryk for, at udvidelsesprocessen er vigtig for medlemslandene og ikke kun følges af repræsentanter i Bruxelles, men også i medlemslandenes hovedstæder.

Foruden Makedonien søger Kroatien, Tyrkiet, Island, Montenegro, Albanien, Serbien, Bosnien-Herzegovina og Kosovo om at blive medlemmer af EU, og deres ambassadører sad på plads på stolerækkerne i mødesalen på sal i Europahuset, da Yngve Engstrøm gjorde rede for den seneste udvikling i udvidelsesprocessen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Vedsø

Senior Expert, desk officer for dansk økonomi, Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Økonomiske og Finansielle Anliggender, Bruxelles.
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00