Minister freder huslejeregulering

SAMRÅD: Socialminister Benedikte Kiær (K) afviser, at regeringen har nogen planer om at fjerne huslejereguleringen. S-SF er skeptiske og savner en garanti fra ministeren.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Peter Baggesgaard Hansen

Regeringen har ingen planer om at fjerne huslejereguleringen. Det slog socialminister Benedikte Kiær fast på et samråd i boligudvalget.

Ministeren var kaldt i samråd, da boligordfører for Socialdemokraterne, Thomas Jensen ville have ministeren til at garantere, at der ikke bliver ændret på reglerne for huslejeregulering i private udlejningsejendomme under den nuværende regering og under en eventuelt fremtidig borgerlig regering med deltagelse af Det Konservative Folkeparti.

"Der har ikke været nogen planer om at ændre huslejereguleringen, og der er ingen planer om det fremadrettet," sagde Benedikte Kiær på samrådet.

Kiær: S-SF skaber usikkerhed
Ministeren var kaldt i samråd, da hendes eget partis nu afgåede boligordfører, Jakob Axel Nielsen, havde udtalt sig kritisk om de nuværende regler for huslejeregulering:

Når både ordførere fra V og K udtrykker vilje til at fjerne huslejereguleringen, og når man desuden står til at blive afhængig af stemmer fra LA, så må man gå ud fra, at regeringen ikke står alt for stærkt på det punkt

Thomas Jensen
Boligordfører for Socialdemokraterne

"Vi skal have aftalefrihed, så man ikke kan komme rendende og sætte en kæp i hjulet på indgåede aftaler," sagde Jakob Axel Nielsen til Newspaq.

Venstres boligordfører Louise Schack Elholm udtalte i den forbindelse, at hun også mente, at "en aftale er en aftale", og Liberal Alliance vil have huslejereguleringen afskaffet. Men ministeren slog fast, at der er fuld opbakning til regeringens kurs på område.

"Jeg holder mig til, at både Det Konservative Folkepartis formand og Venstres gruppeformand har afvist, at huslejereguleringen skal ophæves, og det er også min position. Den her diskussion kommer altid op til et valg, og der sker aldrig noget efter et valg. Det er oppositionen, som insisterer på at skabe usikkerhed i den her sag," sagde Benedikte Kiær.

Flere eksperter har vurderet, at den liberale kurs på boligområdet var stærkt medvirkende til, at Venstre tabte valget i 1998. Huslejereguleringen har efterfølgende været fredet af VK-regeringen. Ministeren hæftede sig ved, at regeringen har stået fast om huslejereguleringen siden 2001, og den kurs har man ikke planer om at forlade.

"Den kurs, regeringen har haft i snart et årti, er også den regeringen ønsker fremadrettet, hvor der bestemt ikke er planer om at sætte huslejen fri," sagde Benedikte Kiær.

Skepsis hos S og SF
Hos S og SF er man ikke tilfreds med ministerens svar på samrådet:

"Udtalelserne fra regeringspartiernes boligordførere viser, at der er grund til bekymring. Man skal desuden kunne tælle til 90, og det er ikke sikkert, at VKO kan det efter et valg, selv om regeringen fortsætter. Hvis de bliver afhængige af Liberal Alliance, så er det givet, at der skal gives visse indrømmelser. Derfor savner jeg stadig en garanti for, at huslejereguleringen ikke bliver en af dem," siger boligordfører for SF, Peter Westermann.

Han bakkes op af Thomas Jensen, som mener, at den seneste tids udmeldinger viser, at der ikke er enighed internt i V og K:

"Når både ordførere fra V og K udtrykker vilje til at fjerne huslejereguleringen, og når man desuden står til at blive afhængig af stemmer fra LA, så må man gå ud fra, at regeringen ikke står alt for stærkt på det punkt," siger Thomas Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Westermann

Regionsrådsmedlem (SF), Region Hovedstaden, højskolelærer, Grundtvigs Højskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00