(Foto: Altinget.dk)

Erfaren kvinde i spidsen for Sundhedsstyrelsen

15. december 2010 kl. 1:00
SUNDHEDSSTYRELSEN: Else Smith, der har været konstitueret direktør for Sundhedsstyrelsen, skal også fremover lede styrelsen. Lægeforeningen jubler.
| Flere

Fra 1. januar 2011 sidder der fortsat en læge som direktør for Sundhedsstyrelsen. Det blev klart i går 14. december, da sundhedsminister Bertel Haarder (V) offentliggjorde, at Else Smith, der har været konstitueret direktør for Sundhedsstyrelsen, også fremover skal være direktør i styrelsen.

Hun afløser nemlig politologen, Jesper Fisker, der i sommer forlod jobbet for at kravle et trin op ad karrierestigen som departementschef i Socialministeriet.

Lægeforeningen lagde ved hans udnævnelse tre år før ikke skjul på, at de helst havde set, at en anden med lægelig baggrund overtog jobbet efter Jens Kristian Gøtrik for tre år siden.

Ifølge Altinget overraskede Jesper Fisker dog lægerne positivt, og hans manglende lægelige baggrund underminerede ikke, som frygtet, styrelsens faglighed eller uafhængighed af Sundhedsministeriet.

Lægelig baggrund anerkendes
Hos Lægeforeningen er man dog alligevel glad for, at Else Smith, der er speciallæge i samfundsmedicin, også fremover skal være direktør.

"En læge i direktørstolen signalerer en klar rollefordeling, hvor Sundhedsstyrelsen er faglig rådgiver for politikerne", siger Mads Koch Hansen.

Som direktør for Sundhedstyrelsen, der er den øverste lægelige myndighed i Danmark, står Else Smith i spidsen for centraladministrationens suverænt mest omtalte styrelse.

Når medierne laver historier om dårlige eller manglende behandlinger i sundhedsvæsnet, ender de ofte i første omgang i Sundhedsstyrelsen. Det var også stort mediefokus på ventetiden på kræftbehandlingen, der fik daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen til at fyre Jens Kristian Gøtrik for åben skærm på TV2.

Medievant direktør
Med valget af Else Smith har de fundet en direktør, der ikke ved de første medie-pust blæser omkuld.

Det blev klart under sidste års influenzapandemi sidste år, hvor hun var Sundhedstyrelsens ansigt ud af til og en af hovedkræfterne bag Danmarks pandemiplan.

I TV og radio blev befolkningen informeret og beroliget af en rolig Else Smith, der sammen med resten af styrelsen kørte på højtryk for at undgå panik, briefe regeringen, Folketinget og samtidig tage de nødvendige forholdsregler.

Selv om influenza-pandemien viste sig at være meget mild, fik Sundhedsstyrelsen fra alle sider stor ros for håndteringen igennem hele forløbet.

Danskerne gik ikke i panik og modsat andre lande, spildte Danmark relativt få penge på ubrugte vacciner.

Som leder siges Else Smith at have et godt blik for at se, hvor hendes medarbejder har deres kompetencer.

Den nye direktør betegnes som en person, der kan have rod på skrivebordet, men som altid har orden i arkivet.

Bag direktøren
Bag den rolige og saglige Else Smith, som danskerne kender i tv, gemmer der sig dog ikke en støvet samfundsmediciner.

Else Smith, der er vokset op i Ulfborg ved Viborg, er Bob Dylan og Bruce Springsteen fan. Hun er givetvis en af landets få top-embedmænd med sort-lakerede negle, og det som flere betegner som en let punket tøjstil.

Til et interview i Berlingske Tidende sidste år summerede hun selv sin eget person op sådan her:

"Dybest set er jeg en bonderøv fra Vestjylland. Jeg har en meget stor respekt for det enkelte menneske og tænker ikke så intellektuelt. Jeg kan godt lide at sortere tingene og er meget realistisk omkring det arbejde, jeg udfører," siger Else Smith.

Før Else Smith blev konstitueret direktør, var hun leder af Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.

 
Altinget | Sundhed

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ: