24. december: Helge Sander

JULEKALENDER: Vi slutter dette års julekalender af med julenissen Helge Sander (V). Altinget.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Foto: Hans Juhl

Helge Sander (V) er 60 år og uddannet journalist. Han har siddet i Folketinget siden 1998 og er forhenværende videnskabsminister. Han er nu formand for Folketingets Erhvervsudvalg for Venstre.

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, fordi jeg var optaget af samfundsforhold. I folkeskolen var jeg stærkt engageret i elevers arbejde, hvorfor jeg stiftede Landsorganisationen af Elever. Jeg var også redaktør på skolebladet, og det førte med sig, at jeg blev journalistelev på deltid på Herning Folkeblad som 15-årig. Som journalistelev blev jeg tvunget til at beskæftige mig med især lokalpolitiske forhold. Derfor startede jeg også med at blive formand for Venstres Ungdom, da jeg var 16 år, og som 23-årig blev jeg valgt ind Herning Byråd. Min interesse for politik var derfor noget naturligt, som kom samtidig med de ting, jeg beskæftigede mig med.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er utroligt vigtigt, at vi har et samfund med lige muligheder i alle dele af landet, og der kan jeg klart se, at der er langt større udfordringer på min hjemegn vest for den jyske højderyg end i forhold til København og Nordsjælland.

Helge Sander (V)
MF
Foto: Henrik/Altinget.dk
Foto: ft.dk

Det er utroligt vigtigt, at vi har et samfund med lige muligheder i alle dele af landet, og der kan jeg klart se, at der er langt større udfordringer på min hjemegn, vest for den jyske højderyg, end i forhold til København og Nordsjælland. Forudsætninger er vidt forskellige, og hvis ikke vi støtter op om de muligheder, der er i Vestdanmark, så får vi et endnu mere skævt land, og det er der ikke nogen, der kan være bekendt med.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Foto: Pressefoto
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=2871@" />

Det er helt indiskutabelt min gode ven Anders Fogh Rasmussen. Det er den politiker, som jeg har arbejdet definitivt mest sammen med som folketingspolitiker og minister, hvor han har været en utrolig inspirator. Han var virkelig en statsminister, der fik sat sig i respekt og fik sat en markant dagsorden, da vi overtog regeringsmagten. Han formåede at få omsat de gode ideer til virkelig politik.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=3572@" />

Jeg vil nævne Marianne Jelved. Jeg er ikke altid enig med hende, men jeg synes, hun har en respektfuld måde, hvorpå hun fremfører sine synspunkter, og hun argumenterer godt for dem. Da jeg var minister, var hun en meget god formand for videnskabsudvalget. Hun kørte udvalget på en meget kyndig facon. Man kunne mærke, at hun havde erfaringen, og samtidig overtrumpfede hun heller ikke nogen.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg spiller fodbold mindst en gang om ugen, helst to-tre gange om ugen. Det er min absolut mest foretrukne fritidsbeskæftigelse. Selvom jeg er lovgiver, så må jeg erkende, at jeg lige på det område optræder lovstridigt, fordi jeg spiller for to klubber, og det er ikke tilladt ifølge DBU's regler. Jeg spiller på B1903 i løbet af ugen, og i weekenden spiller jeg for Herning Fremad. Da det er i oldboysrækken, tror jeg ikke, det giver anledning til de store protester.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7815@" />

Det bliver til alt for lidt af den simple grund, at man som politiker har kolossalt læsestof, men Claus Hjort Frederiksens biografi har jeg fået læst.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg antager, jeg stadig er politiker om 5 år, og hvis ikke vil jeg gerne være journalist igen. Det var min store drøm at blive journalist, så var det alt for få år, jeg fik arbejdet som journalist på Herning Folkeblad og Jyllands-Posten. Jeg forestiller mig nok en slags kulturjournalist, for når man har været både byrådsmedlem, borgmester, folketingsmedlem og minister, så tror jeg, man vil blive opfattet som partshaver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Sander

Fhv. minister (V) & MF, fhv. borgmester, Herning Kommune
journalist (Herning Folkeblad 1971)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)









0:000:00