Løkkes rejsehold: Offentlige testresultater kan være ok

EFTERSYN: Jørgen Søndergaard kan som formand for regeringens rejsehold godt se en ide i at offentliggøre testresultater. Navnene på rejseholdets øvrige deltagere holdes stadig hemmelige.
Jørgen Søndergaard er formand for det rejsehold, som regeringen har bestilt til at lave et eftersyn af folkeskolen.
Jørgen Søndergaard er formand for det rejsehold, som regeringen har bestilt til at lave et eftersyn af folkeskolen.Foto: Pressefoto
Anders Heissel

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) rejsehold skal de næste måneder foretage et eftersyn af folkeskolen. Og en af anbefalingerne til regeringen kan til sommer godt være, at det vil være en god ide at offentliggøre resultaterne fra de nationale test.

Det siger formanden for rejseholdet, Jørgen Søndergaard. Han understreger, at han ikke vil sige noget om Løkkes forslag om offentlighed om testresultaterne set i sin enkelthed, for det skal ses i sammenhæng, siger han.

"Jeg har hørt statsministeren tilbyde en pakke, hvor skolerne på den ene side slipper for en masse detailstyring fra staten for til gengæld at give mere åbenhed om eksempelvis offentlighed om testresultaterne. Og det kan godt være, at det er noget, man skal overveje. For det kan godt være, at det vil være en bedre verden end den nuværende. Så kræver det selvfølgelig, at politikerne overholder løftet om at give slip på flere områder," siger Jørgen Søndergaard.

Fleksibilitet på holddannelse
Og hvad den øgede frihed så mere konkret skal være til gengæld for skolernes åbenhed med nationale test, er blandt andet noget, som rejseholdet skal være med til at finde frem til, siger Jørgen Søndergaard.

Jeg har hørt statsministeren tilbyde en pakke, hvor skolerne på den ene side slipper for en masse detailstyring fra staten for til gengæld at give mere åbenhed om eksempelvis offentlighed om testresultaterne. Og det kan godt være, at det er noget, man skal overveje.

Jørgen Søndergaard
Formand for regeringens rejsehold

Han peger på, at det eksempelvis kan være, at staten ikke skal blande sig i, hvor meget skolerne laver holddannelser.

"Jeg ved, at flere skoler gerne vil have større fleksibilitet til at danne hold på tværs af alder og fag, og det kunne være en ting, rejseholdet kunne pege på," siger Jørgen Søndergaard.

Direkte adspurgt blev han i midten af januar spurgt om, hvorvidt han ville være formand for rejseholdet. Men hvem de andre deltagere på rejseholdet er, vil han ikke sige. Heller ikke Statsministeriet "er klar" til at melde navne ud endnu, men forventer at være det i løbet af de kommende dage.

Ifølge Jørgen Søndergaard vil det dog være 5-6 personer, der har viden om området, men som ikke er bundet af interesser.

Styrker og svagheder
Han mødes første gang med deltagerne mandag i København for at lægge de første skitser til rejseholdets aktiviteter.

"Rejseholdet skal undersøge styrkerne og svaghederne ved den danske folkeskole, og det skal vi gøre på baggrund af blandt andet en række besøg på forskellige skoler og besøg hos forskellige kommuner. Og det er udelukkende rejseholdet, der beslutter, hvem vi skal besøge," siger Jørgen Søndergaard.

Rejseholdet skal være færdig med deres rundtur og anbefalinger inden regeringens vækstforums møde den 3.-4. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jørgen Søndergaard

Emeritius, Vive, bestyrelsesmedlem, Den Danske Forskningsfond, senior fellow, Kraka, medlem af kommissionen, 2. generationsreformer
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)









0:000:00