Dagens ledere: Løkke satte eget hold

OVERBLIK: Dagens lederskribenter og politiske kommentatorer er enige om, at tirsdagens regeringsrokade var brutal og tiltrængt, men spørgsmålet er, om udskiftning i persongalleriet alene gør det.

Peter Mogensen, Politiken: Løkke lykkes med monsterrokade
"Lad mig starte med en indrømmelse: Indtil i går havde Løkke skuffet fælt som statsminister. Rokaden burde være kommet før sidste sommer. Noget voldsomt skulle ske for at rykke ham op af dynget. Kommer der et offensivt arbejdsprogram i dag, ser verden noget anderledes ud. Nu ved alle, at manden faktisk er i stand til agere i rollen som statsminister." 

Thomas Larsen, Berlingske Tidende: På høje tid
"Det var nødvendigt. Simpelthen. Lars Løkke Rasmussen har haft et tydeligt behov for at få gjort op med den holdopstilling, han arvede fra Fogh. Med rokaden i dag bliver han herre i eget hus, og det styrker hans autoritet internt i regeringen."

Ralf Pittelkow, Jyllands-Posten: Tunge drenge og stærke kvinder
"Den rokade, som statsminister Lars Løkke Rasmussen og vicestatsminister Lene Espersen har gennemført, er meget omfattende. Sådan måtte det være. De havde behov for at vise, at de nu står på egne ben og ikke bare fører arven fra Anders Fogh Rasmussen videre. Et behov, der ikke er blevet mindre af, at regeringen hænger i meningsmålingerne. (...) Vil rokaden gavne regeringen? Det afhænger især af Bertel Haarder, Tina Nedergaard og Lars Barfoed."

Politiken: Ministerrokaden udstiller Løkkes regeringskrise
"Rokaden kan hurtigt vise sig at være et skridt frem og to tilbage for VK-regeringen. Det afgørende bliver, hvordan statsminister Lars Løkke Rasmussen håndterer den stærkt forsinkede konvergensrapport og det upopulære arbejde med at rydde op efter forbrugsfesten i 00'erne. I sidste ende er det ikke persongalleriet, men den førte politik, som Løkkes regering skal bedømmes på. Statsministeren har markeret en tiltrængt afstand til Foghs fiasko-regime. Men foreløbig kun i ord."

Jyllands-Posten: Det nye hold
"Fokus på personlig prestige og popularitet synes også at have båret Lene Espersens krav på udenrigsministerposten. Udenrigsministre plejer at være populære, og den popularitet har den konservative leder utvivlsomt behov for, efter at det endnu ikke er lykkes for hende at løfte partiet nævneværdigt i meningsmålingerne. Men set i lyset af, at Danmark med Per Stig Møller har haft en usædvanligt driftsikker og vidende udenrigsminister, virker det uforståeligt, at han skal ofres for partiformandens personlige ambitioner."

Ekstra Bladet: Men hvad skal de mon lave?
"Regeringen Løkke Rasmussens handlekraft vil først og fremmest blive målt på to områder: Kan den forbedre sygehuskvaliteten - og kan den bjærge Danmark gennem resten af den økonomiske krise med tilhørende ledighed uden at skabe flere sociale tabere? Men samtidig uden at genere den halvdel af befolkningen, som for alvor betaler skat - og som plejer at stemme borgerligt? Dét er Lars Løkkes udfordring. Og det er på høje tid, at han - i stedet for at træde vande - træder i karakter, så det kan vise sig, om evnerne slår til."

Kristeligt Dagblad: En tiltrængt fornyelse
"Og så giver rokaden anledning til den sædvanlige undren over, hvorfor nogle politikere bliver ministre. Står de for tur i gruppernes interne hierarki? Skal en kabale imellem koalitionspartierne gå op? Eller er det, fordi de er sagligt kvalificerede til at varetage særlige politiske områder? Vist nok lidt af det hele."

Erik Holstein, Altinget.dk: Løkkes barske snit
"Det var på ingen måde med i Kristian Jensens karriereplan, at han skulle skifte ministertaburetten ud med posten som gruppeformand. Kristian Jensen ville gerne have været undervisningsminister, men Løkke foretrak ham som ny formand for Venstres folketingsgruppe. I Venstre-kredse understreger man af al magt, at posten som gruppeformand er meget vigtig - og at Kristian Jensen nu vil blive Løkkes højre hånd. Det er en meget pæn tolkning af begivenhederne."

Jarl Cordua, Information: Løkke sætter sit eget hold
"Samlet set er regeringen klart blevet styrket med den store rokade. Danskerne får en stribe helt nye ansigter at forholde sig til og er blevet andre kvit, som længe har klaret ministeropgaven skidt. (...) Ny udviklingsminister er Søren Pind. Nogle vil se det som en overraskelse, men det er det nu ikke. Pind har altid været inde i varmen hos Løkke, og hvis ikke han blev minister nu, så var det formentlig aldrig sket. Selve udnævnelsen af Pind er i sig selv et stort hold-kæft-bolsje til alle dem, der mener, at Løkke endnu ikke har taget styringen efter Fogh. V-toppen tror - hvad mange kommentatorer ikke helt begriber - på Pind. De ser ham som en mulig V-udenrigsminister om 5-10 år og udviklings- og bistandsministerposten som en læreplads. Sikkert er det, at vi ikke har hørt det sidste til Pind."

Helle Ib, B.T.: Gade & gåden
"Én gåde overskygger den samlede rokade: Søren Gades pludselige farvel til politik. Er Søren Gade en følsom, ærlig og ansvarlig politiker, der er blevet offer for falske anklager, manipulationer og glubske oppositionspolitikere? Eller smuttede Søren Gade i virkeligheden i 11. time, fordi han havde en klar fornemmelse af, at lydoptagelsen indeholder så graverende oplysninger, at han ikke ville overleve på nogen som helst ministerpost?"

Niels Krause-Kjær, Berlingske Tidende: Løkkes bundne opgave
"Hvis man er i tvivl om, hvor savnet denne rokade har været, så skal man blot se på det rod af små og store møgsager, som har hærget i og omkring regeringen de seneste to måneder. Det viser, hvad der sker, når man efterlader et vakuum i en dagsorden. Så tager andre og andet over. Den nye regering er en forudsætning for Løkkes næste skridt: At fortælle, hvad han vil med magten frem til næste valg udover blot at administrere. Det vil vi se konturerne af de kommende dage."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Peter Mogensen

Direktør, Kraka & Kraka Advisory
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00