Hvert år sin nye "boligminister"

SVINGDØR: Nu har vi igen fået en ny socialminister med ansvar for boligpolitikken og landets ghettoer. Socialministeriet har budt på tre vagtskifter på godt to år. Det svækker den demokratiske proces og giver posten lavstatus, siger forsker.
Den unge og uprøvede Benedikte Kiær (i midten) bliver den fjerde socialminister på mindre end to et halvt år.
Den unge og uprøvede Benedikte Kiær (i midten) bliver den fjerde socialminister på mindre end to et halvt år.
Jørgen Skadhede
Forandring fryder, siges det. Men det er måske lige i overkanten at udskifte ministeren for et område næsten hvert år, sådan som det er sket på socialministerposten.

Siden september 2007 har aktørerne på området og ministeriets embedsmænd haft fire forskellige ministre at forholde sig til.

Tommelfingerreglen på Christiansborg lyder, at det tager mindst et halvt år for en ny minister at komme bare nogenlunde ind i substansen af de mange sager.

Dermed har ministrene ikke haft megen tid til at varetage deres reelle funktion, nemlig som igangsætter og politiske drivkraft. Det er et demokratisk problem, siger Tim Knudsen, der er professor ved Institut for statskundskab på Københavns Universitet.

Svækker den demokratiske proces
"Den samlede tid går med megen indkøring, og de kan ikke følge deres egne beslutninger til dørs. Det svækker det demokratiske indslag i hele processen og øger risikoen for, at det er embedsmændene, der kører hele maskineriet. Det bliver mere en udførende end en initiativtagende minister," siger Tim Knudsen.

Fakta
  Socialministre med mere
2004 Eva Kjer (V) social- og ligestillingsminister
2007 Karen Jespersen (V) velfærds- og ligestillingsminister
2009 Karen Ellemann (V) indenrigs- og socialminister
2010 Benedikte Kiær (K) socialminister

Han understreger dog, at embedsværket har brug for en stærk minister, der kan sætte sig igennem politisk både internt i regeringen og i forhold til at danne alliancer med andre partier, når der skal findes flertal til nye tiltag.

"Her er det et problem, hvis ministeren er for usikker og uprøvet og ikke kan finde sine egne ben i det politiske spil med at slå de sidste søm i en forhandling. Desuden mangler sådan en minister gennemslagskraft over for sine ministerkolleger, og man må sige, at posten som socialminister er blevet en post med lavstatus," siger Tim Knudsen.

Den samlede tid går med megen indkøring, og de kan ikke følge deres egne beslutninger til dørs. Det svækker det demokratiske indslag i hele processen.

Tim Knudsen
Professor i statskundskab

Koster tid og momentum
De mange ministerskift har også skadet regeringens indsats på det vigtige område med at skabe en positiv udvikling i landets ghettoer.

"Det koster tid og momentum hver gang, der bliver udnævnt en ny minister. De kan have forskellig holdninger og prioriteter, så det, den forgående har vægtet højt, ikke bliver fulgt op," siger Jørgen Nue Møller, der var formand for regeringens programbestyrelse mod ghettoisering.

Han ser det dog som en stor fordel for den nye socialminister Benedikte Kiærs (K) arbejde med de udsatte boligområder, at regeringen i sit nye arbejdsprogram nu har bebudet en samlet ghetto-strategi.

"Nu har der trods alt været en udmelding fra oven, og det er en fordel, at retningen er udstukket," siger Jørgen Nue Møller.

Hos Boligselskabernes Landsforening er direktør Gert Nielsen i det diplomatiske hjørne.

"Vi hilser altid nye ministre velkommen, og vi håber, at vi får et godt samarbejde med Benedikte Kiær, men der har været mange brud, og det gør det svært at skabe kontinuitet," siger Gert Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Tim Knudsen

Forfatter, foredragsholder og professor emeritus, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1978), cand.mag. (Københavns Uni. 1980), lic.adm.pol. (Københavns Uni. 1985)

Jørgen Nue Møller

Adj. professor, CBS, fhv. adm. direktør i KAB, fhv. sekretariatschef i KL, fhv. formand, Realkredit Danmark og Realdania og fhv. næstformand, Danske Bank
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1971)

0:000:00