Splid om ejendomsvurderinger

BOLIGSKATTER: Regeringens plan om næsten at afskaffe ejendomsvurderingerne er forsinket. Topembedsmændene stritter imod, fordi lovforslaget vil gøre det dyrt og svært for kommende regeringer at afskaffe skattestoppet på boliger.
Et ventet lovforslag om udfasning af de fleste ejendomsvurderinger vil kunne fremtidssikre regeringens skattestop på boliger. Men topembedsmænd fra flere ministerier stritter imod.
Et ventet lovforslag om udfasning af de fleste ejendomsvurderinger vil kunne fremtidssikre regeringens skattestop på boliger. Men topembedsmænd fra flere ministerier stritter imod. Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Jeg ser det som en ideologisk øvelse. Men der er en masse problemer forbundet med det, og jeg kan godt forstå, hvis embedsmændene løfter pegefingeren.

Niels Helveg Petersen (R)
Skatteordfører
I slutningen af februar skulle regeringen have fremsat et lovforslag om en ny ordning for ejendomsvurderinger, som med stor sandsynlighed ville have fremtidssikret skattestoppet på boliger til evig tid.

Men forslaget er indtil videre udskudt på ubestemt tid, fordi topembedsmænd i flere ministerier stritter imod, erfarer Altinget.dk fra flere kilder.

Embedsmændene er betænkelige, fordi de mener, at en udfasning af de fleste ejendomsvurderinger reelt vil fratage kommende regeringer muligheden for at afskaffe skattestoppet på boliger.

I hvert fald vil lovforslaget gøre det meget dyrt og besværligt at genindføre en ejendomsværdibeskatning, der følger boligprisernes udvikling, sådan som de økonomiske vismænd i Det Økonomiske Råd ellers anbefaler.

R: Principielt forkert
Siden 2001 har ejendomsværdiskatten været fastfrosset ikke bare i procent, men i kroner og øre.

I Folketinget er Det Radikale Venstre med tiden blevet det eneste parti ud over Enhedslisten, som støtter vismændenes anbefaling om afskaffe skattestoppet på boliger.

Partiets skatteordfører Niels Helveg Petersen mener, at regeringen er på vej ud af et sidespor, og opfordrer regeringen til at lytte til kritikken.

"Jeg synes, det er principielt forkert, det som regeringen har gang i. Fastfrysningen af ejendomsværdiskatterne har været skadeligt for vores økonomi. Det har betydet større svingninger i ejendomspriserne, og det er ikke sundt for nogen," siger Niels Helveg Petersen.

Han er ikke i tvivl om hensigterne bag forslaget og synes, at det er i orden, at embedsmændene forsøger at påvirke beslutningen.

"Venstre har altid været imod ejendomsbeskatning, så jeg ser det som en ideologisk øvelse. Men der er en masse problemer forbundet med det, og jeg kan godt forstå, hvis embedsmændene løfter pegefingeren," siger Niels Helveg Petersen.

Mange problemer
Embedsmændene er også bekymrede for regeringens planer, fordi ejendomsvurderingerne har stor betydning for megen anden lovgivning. De bliver eksempelvis brugt ved arvesager og til beregning af, om man er berettiget til kontanthjælp.

De er også et afgørende element i andelsboligloven, der siger, at man ikke må sælge andelen til en højere pris, end den er vurderet til.

Hvis de fleste offentlige ejendomsvurderinger bliver afskaffet, vil det blandt andet påføre landets andelsboligforeninger administrative og økonomiske omkostninger til valuarvurderinger.

Oprindeligt ønskede tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) helt at afskaffe ejendomsvurderingerne, fordi det vil kunne spare mange årsværk hos SKAT. Men nu arbejder Skatteministeriet ifølge Altingets oplysninger på en model, hvor der kun skal laves ejendomsvurderinger af nye boliger og ved større ombygninger.

Ejendomsvurderingen på resten af landets boliger vil så blive fremskrevet i takt med den øvrige prisudvikling.

Irritation over indblanding
Men embedsmændene mener altså, at den nuværende ordning er den bedste måde at beregne skattegrundlaget på. Dertil kommer problemerne med den øvrige lovgivning, som får embedsmændene til at tvivle på, at der samlet set kommer den ønskede forenkling ud af lovforslaget.

Ifølge Altingets oplysninger skulle der i regeringen være en vis irritation over det, som man betegner som utidig indblanding fra embedsmændenes side i et folkevalgt flertals ønsker.

Det har imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og den tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Helveg Petersen

Fhv. udenrigsminister (R), MF og politisk leder
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00