Boom i skolebyggeri

ANLÆGSINVESTERINGER: Kommunerne har i kriseåret 2010 planer om byggeri og renoveringer af i alt 360 skoler for næsten 10 milliarder kroner. Det er en stigning på 19 procent.
Jørgen Skadhede
Fremrykkede investeringer er god krisemedicin for byggeriet. Og kommunerne ser ud til at følge godt op på regeringens ekstraordinære lånepulje på 4,3 milliarder kroner til anlægsinvesteringer i 2010.

Kommunerne har planer om at bygge og renovere i alt 360 skoler for 9,9 milliarder kroner i år. Det er halvanden milliard kroner mere end sidste år og en fremgang på hele 19 procent, viser en opgørelseforetaget af CRM Byggefakta for byggeplads.dk.

Det vækker glæde i byggeriet, hvor investeringerne falder på et tørt sted. De seneste tal fra januar viser, at omsætningen i bygge- og anlægsbranchen er 26 procent lavere end i januar 2009, hvor krisen ellers allerede var slået igennem.

Glæde i byggeriet
En god del af forklaringen er det hårde vintervejr. Trods udsigten til forår luner de mange skolebyggerier alligevel.

"Det er overordentligt glædeligt, at kommunerne investerer i de offentlige bygninger. Ikke mindst på skoleområdet har der været et efterslæb i en del år, så her er et stort potentiale. Kommunerne har formentlig fremrykket investeringer, men vi håber, at niveauet bider sig fast, og et pengekasserne ikke smækker i igen om seks måneder," siger Thea Gade-Rasmussen, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, til Erhvervsbladet.

Også Dansk Byggeri påpeger nødvendigheden af fortsat store investeringer i de nedslidte skoler.

"Vi fornemmer, at der har været et stort fokus på vedligeholdelsesefterslæbet, som er bygget op over mange år. Og regeringen har på forskellig vis givet mulighed for at gøre noget ved det. Men det er også nødvendigt at gøre sådan her gennem flere år for at indhente efterslæbet," siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

Store regionale forskelle
Det er dog ikke over hele landet, at byggefirmaerne får glæde af de øgede investeringer. Der er nemlig store regionale forskelle.

I Nordjylland bliver investeringerne i skolebyggeri mere end fordoblet, mens aktiviteten faktisk falder med hele 26,5 procent i Region Midtjylland.

Det er også værd at bemærke, at der fortsat er usikkerhed omkring cirka 14 procent af projekterne. Nogle risikerer at blive syltet nu, hvor mange kommuner ser sig nødsaget til at genåbne budgetterne på grund af økonomisk smalhals.

Desuden er nogle projekter usikre på grund af risikoen for konkurser, besværlig og langsigtet lokalplanlægning, eller fordi projekterne er indklaget for Naturklagenævnet og lignende.

Dokumentation
  2009 (Mio. kr.)2010 (Mio. kr.) Vækst i procent 
 Hovedstaden  2.303 3.607 56,6
 Midtjylland 3.077 2.261 - 26,5
 Nordjylland 456 1.088 138,5
 Sjælland 1.048 1.055 0,6
 Syddanmark 1.472 1.915 30,1
 Hele landet  8.356 9.925 18,7

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00