Høegh siger ja til mere gift i grøntsager

PESTICIDER: Fødevareminister Henrik Høegh (V) støtter et EU-forslag om at hæve grænserne for pesticid-rester i frugt og grøntsager. DF bakker op, mens oppositionen mener, at regeringen hykler.
Fødevareministeren støtter et forslag om at hæve grænserne for pesticid-rester i blandt andet jordbær.
Fødevareministeren støtter et forslag om at hæve grænserne for pesticid-rester i blandt andet jordbær.Foto: colourbox
Anders Jerking
Mindre end en uge efter, at fødevareministeren på et samråd i Folketingets Fødevareudvalg erklærede, at regeringen arbejder for at sænke pesticid-resterne i frugt og grøntsager, er ministeren klar til at støtte et EU-forslag, der vil hæve de tilladte grænseværdier for pesticid-rester i netop frugt og grøntsager.

"Hvis man opdager, at der skal en større dosis til, så er man nødt til at hæve grænseværdien. Det vender begge veje, for somme tider bliver grænseværdien sænket, fordi man kan klare sig med mindre," siger Henrik Høegh.

EU's grænseværdier er et udtryk for den mindst mulige dosis, der skal bruges, for at et pesticid virker effektivt. På grund af klimaforandringer og nye skadevoldere foreslår et udvalg under EU-Kommissionen nu at hæve grænserne for en række frugter og grøntsager. Det er fornuftigt, mener fødevareministeren, der understreger, at grænseværdien ligger under det acceptable daglige indtag for mennesker.

Hvordan hænger denne holding sammen med regeringens politik om at mindske pesticid-resterne i frugt og grønt mest muligt?

"Dette er en måde at sikre, at der ikke bliver brugt mere end højst nødvendigt. 'Højst nødvendigt' bliver så justeret en gang imellem, og da jeg har sikret mig, at det både kan justeres op og ned, så mener jeg, at forslaget er acceptabelt," siger ministeren. 

Hvilke konsekvenser mener du, at forslaget får for forbrugerne?
"Så længe, at vi er langt fra det maksimale daglige indtag, så mener jeg ikke, at det har konsekvenser, udover den konsekvens, at vi kan få friske jordbær i stedet for jordbær, der er fulde af skimmel."

Hvis man opdager, at der skal en større dosis til, så er man nødt til at hæve grænseværdien. Det vender begge veje, for somme tider bliver grænseværdien sænket, fordi man kan klare sig med mindre.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Kunne man ikke forestille sig, at det også fik den konsekvens, at der kom flere pesticid-rester i produkterne, end der er i dag?

"Vi må acceptere, at det er en mulighed, fordi der nu åbenbart skal mere til for at bekæmpe skimmel. Det har du ret i, men omvendt er der også nogle grænser, der kan blive sænket," siger Henrik Høegh.

Opposition: Høegh hykler 
I oppositionen er man dybt forundret over ministerens holdning.
"Det er dybt mystisk, at ministeren på et samråd siger, at vi skal have færre pesticid-rester i frugt og grønt, når han samtidig fatsholder denne indstilling. Det er nærmest skizofrent og hænger slet ikke sammen," siger SF's forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr.

Hun mener, at regeringen i stedet for at støtte forslaget burde have kæmpet i EU for at få sænket grænserne.
"Det er hykleri, når regeringen siger, at den vil have sænket grænserne for pesticid-resterne, for nu er chancen der på europæisk plan, men regeringen griber den ikke. Det viser, at regeringen ikke er interesseret i at gøre noget ved problemerne. Den er tavs og hytter erhvervets interesser i stedet for at tænke på forbrugerne," siger hun.

Heller ikke Socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen, forstår ministeren.
"Jeg er meget skuffet over, at regeringen vil hæve grænserne. Jeg kan ikke få øje på de gode argumenter, og problemet er, at når de først er hævet, så bliver de sværere at sænke igen. Det er en glidebane, og en meget trist udvikling," siger han.

Han mener heller ikke, at forslaget flugter med regeringens udmeldinger om, at pesticid-resterne i frugt og grøntsager skal begrænses.
"Hvis de skrev, at der skulle bruges den gift, der skulle bruges, så var det noget andet. Men vi er jo enige om, at grænseværdierne skal ned. Derfor er det ulogisk at sige ja til dette forslag og hæve grænsen," siger han.

Dansk Folkeparti støtter 
Oppositionen må dog rase forgæves, for Henrik Høegh har sikret sig opbakning til forslaget fra Dansk Folkeparti.
"Som udgangspunkt synes vi, at det var en dårlig ide. Men der tegner sig et flertal i EU, så vi kunne vælge at lave en ny thrombin-sag, hvor vi siger, at det vil vi ikke have, og så får vi det alligevel, eller vi kunne lave en aftale med ministeren. Vi valgte det sidste," siger René Christensen, fødevareordfører for Dansk Folkeparti.

Ifølge René Christensen betyder aftalen, at der i de kommende forhandlinger om et nyt fødevareforlig kommer ekstra fokus på kontrol af pesticider i frugt og grønt.

"Man kunne godt have lavet noget signalpolitik, hvor vi sendte ministeren afsted med et mandat, der sagde nej, men så ville vi jo få det alligevel. Nu sikrer vi i stedet, at vi tager vores forholdsregler, så vi får bedre kontrol. Det glæder jeg mig over," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00