Splid hos de borgerlige om stopprøver for professorer

STOPPRØVER: Der er splid hos de borgerlige om, hvorvidt professorer skal til stopprøver. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) afviser tanken, som støttes af ordførerne fra både V og K. Malou Aamund (V) undrer sig over ministerens udmelding.
Den nye videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) viser endnu engang, at hun er helt sin egen. Ligesom med private universiteter undsiger hun nu regeringspartiernes officielle linje om stopprøver for professorer.
Den nye videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) viser endnu engang, at hun er helt sin egen. Ligesom med private universiteter undsiger hun nu regeringspartiernes officielle linje om stopprøver for professorer. Foto: Søren Hytting/vtu.dk
Jørgen Skadhede

Jeg undrer mig over den udmelding fra ministeren, for det er både Venstres og de Konservatives politik, så det undrer mig, hvis regeringen har en helt anden holdning.

Malou Aamund (V)
Videnskabsordfører
Den nye videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) undsiger nu forskningsordførerne fra begge regeringspartier.

Hun afviser deres forslag om, at universiteterne skal have mulighed for at indføre obligatoriske stopprøver for alle professorer hvert femte år.

Forslaget blev lanceret i sidste måned af Venstres ordfører Malou Aamund og skulle sikre, at professorerne ikke kan blive siddende til evig tid, hvis de ikke forsker aktivt og på et højt niveau.

Idéen blev også støttet varmt af de Konservatives ordfører Jørgen Lundsgaard, der tilmed overbød og argumenterede for, at det samme skulle gælde for lektorer.

Ministeren afviser stopprøver
Men de tanker skyder videnskabsministeren ned.

"Der er jo allerede i dag mulighed for, at universiteterne kan åremålsansætte professorer. Det er op til universiteterne at vurdere, hvilken ansættelsesform de vil benytte sig af," siger Charlotte Sahl-Madsen til Altinget.dk.

Så hvis de først har fastansat en professor, så skal der ikke være mulighed for at indføre stopprøver for vedkommende?

"De professorer vi har, de skal selvfølgelig leve op til de forskningsmæssige og formidlingsmæssige krav, der er. Sker det ikke, så har jeg tillid til, at universitetsledelserne griber ind, for det er deres ansvar."

Det betyder altså, at du ikke støtter de tanker, som Venstres videnskabsordfører har lagt frem på området?

"Jeg synes, det er rummet i den lovgivning, vi har i dag. Universiteterne har de muligheder," siger Charlotte Sahl-Madsen.

V-ordfører undrer sig
Den udmelding kommer dog bag på Venstres ordfører Malou Aamund, der undrer sig højlydt over ministeren.

"Jeg undrer mig over den udmelding fra ministeren, for det er både Venstres og de Konservatives politik, så det undrer mig, hvis regeringen har en helt anden holdning. Og det vil jeg tage op med Venstres gruppeformand Kristian Jensen," siger Malou Aamund.

Hun mener, at der i høj grad er behov for indføre stopprøver som et værktøj, som universiteterne så selv kan vælge, om de vil bruge. Eller i det mindste give universiteterne mulighed for at lave fastansættelser om til åremålsansættelser.

"Vi har et helt aktuelt problem med, at 70 års-grænsen for professorer blev fjernet sidste år. Hvis de ønsker at fortsætte, kommer der reelt ikke nye åbninger for unge forskere. Og så er det principielt forkert, at man bare kan sidde til evig tid, hvis ens forskning er gået i stå. Det er ikke noget sundt system," siger Malou Aamund.

Ros til ministeren
Hos oppositionen bifalder forskningsordfører Marianne Jelved (R) derimod ministerens kurs.

"Jeg er helt enig med ministeren. Det er helt klart en ledelsesopgave, og Folketinget skal være meget varsomme med, hvad det pålægger universitetsledelserne, for ellers udvander man deres ansvar," siger hun.

Også Danske Universiteters talsmand Jens Oddershede roser ministeren og lover, at universiteterne sagtens kan holde orden i eget hus uden stopprøver.

"Det er en meget fornuftig holdning fra videnskabsministerens side, som viser, at hun har indblik i universiteternes ansættelsesforhold. Vi er i forvejen opmærksomme på at overveje professorernes ansættelse, hvis de ikke leverer varen. Vi er jo netop afhængige af, at de leverer varen, fordi det ellers går ud over vores bevillinger. Obligatoriske stopprøver vil bare give en masse bureaukrati, som kun rammer ganske få, og som vi sagtens kan håndtere uden regler," siger Jens Oddershede.

Han påpeger samtidig, at nogle af de aktuelle fyringer på Københavns Universitet også er gået ud over professorer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Malou Aamund

Formand, Det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram
cand.merc. (CBS 1995)

0:000:00