Modstand mod Støjbergs månedlige samtaler

SAMTALER: Støjbergs forslag om månedlige samtaler med langtidssygemeldte frem for kvartalssamtaler møder modstand. Knap 60 procent af danskerne mener ikke, at det vil få flere i arbejde. De bakkes op af forskere på området.
Et flertal af danskerne mener ikke, at månedlige samtaler vil få flere langtidssygemeldte i arbejde, viser en ny meningsmåling.
Et flertal af danskerne mener ikke, at månedlige samtaler vil få flere langtidssygemeldte i arbejde, viser en ny meningsmåling.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) står efterhånden meget alene med sit forslag om, at langtidssygemeldte skal til månedlige samtaler i stedet for kvartalssamtaler. Først udtrykte regeringens normale støtteparti, Dansk Folkeparti, sin skepsis og blev bakket op af KL. Nu viser en meningsmåling, som Altinget | Arbejdsmarked har fået foretaget af A&B Analyse, at danskerne heller ikke mener, at den månedlige samtale er en god idé.

Knap 60 procent af danskerne mener nemlig, at den månedlige samtale ikke vil få flere langtidssygemeldte i arbejde. Og danskernes skepsis skyldes, at man i forvejen har svært ved at se, hvad samtalerne egentlig bidrager med, mener arbejdsmarkedsforsker på RUC Bent Greve:

"Der er en opfattelse af, at mange af de samtaler, der allerede er nu, ikke giver et konkret udbytte for den sygemeldte,'' siger han.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen har også et bud på, hvad tallene kan skyldes.

''Det kan skyldes, at man ikke mener, at folk får lov til at være syge i den tid, det tager, hvis de har et sygdomsforløb, hvor det er svært at komme sig over sin sygdom,'' siger han.

Der ligger nærmest en moralsk terapeutisk anklage over de syge om, at de nok ikke selv vil oppe sig for at komme tilbage til arbejdet, og det synes jeg ikke rigtig, at man har belæg for.

Henning Jørgensen
Arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet

''Når du er syg, så er du syg''
Bent Greve mener desuden, at det er svært for jobcentrene at gøre noget konkret ved den langtidssygemeldte.

''Når du er syg, så er du syg. Det vil sige, at det er en medicinsk vurdering på, om man er syg eller ej,'' siger han.

Henning Jørgensen mener i tillæg, at det kan føles intimiderende for den sygemeldte.

'Der ligger nærmest en moralsk terapeutisk anklage over de syge om, at de nok ikke selv vil oppe sig for at komme tilbage til arbejdet, og det synes jeg ikke rigtig, at man har belæg for,'' siger han.

Forskel på sygdomme
Henning Jørgensen mener desuden, at forslaget prøver at forenkle et svært område.

''Man har prøvet at generalisere over for de forskellige sygdomme. Det er jo ikke ens, om man har rygproblemer, eller om man er stresset,'' siger han.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg er dog fast besluttet på, at forslaget bliver til noget:

''Vi ved, at mange langvarigt syge hurtigere kommer helt eller delvist tilbage til arbejdspladsen, hvis de bevarer kontakten til deres kolleger og arbejdsplads under sygdomsforløbet. Derfor er det afgørende, at kommunerne har en tæt kontakt med de sygemeldte. Og derfor står jeg fast på de månedlige samtaler," siger hun.

Dokumentation

I dag skal jobcentrene afholde en samtale hver tredje måned for langtidssygemeldte. Tror du, at flere sygemeldte vil komme tilbage til arbejde ved at afholde samtaler hver måned frem for hver tredje?

Ja...................................... 453  32.1%

Nej..................................... 816  57.9%

Ved ikke............................ 141  10.0%

Total................................. 1410 100.0%


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Greve

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1977), ph.d. i offentlig administration (Roskilde Uni. 1992), dr.scient.adm. (Roskilde Uni. 2002)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Henning Jørgensen

Forskningsansvarlig,University College North Jutland. forfatter inden for forskning og kunst
cand.phil., lic.scient.adm.









0:000:00