KL: Svage indvandrere rammes af pointsystem

UDLÆNDINGE: De strengere krav til permanent opholdstilladelse møder nu kritik fra KL. Venstre og Dansk Folkeparti afviser kritikken.
Indvandrere med uddannelse og arbejde får hurtigere permanent opholdstilladelse med regeringens nye udspil. Men KL frygter, de svageste indvandrere vil få en udsigtsløs fremtid.
Indvandrere med uddannelse og arbejde får hurtigere permanent opholdstilladelse med regeringens nye udspil. Men KL frygter, de svageste indvandrere vil få en udsigtsløs fremtid.Foto: Rasmus Flindt
Morten Øyen

Indvandrere og flygtninge, som ønsker permanent opholdstilladelse i Danmark, vil i fremtiden møde strengere krav og færre muligheder for undtagelser. Det rammer blandt andre flygtninge med traumer og personer med nedsatte erhvervsevner.

Dette får nu dem, som skal arbejde med integrationen i hverdagen, KL, til at kritisere regerings nye integrationsudspil, som organisationen kalder "bekymrende" i et høringssvar.

Udsigtsløs fremtid
Allerede i dag stilles der krav til erhvervserfaring og danskkundskaber, og så må ansøgeren om permanent opholdstilladelse ikke have modtaget sociale ydelser eller have gæld. Disse krav vil regeringen nu stramme og lade indgå i et pointsystem, hvor udlændinge der har opnået tilstrækkeligt mange point, kan få permanent opholdstilladelse i Danmark allerede efter fire år.

Men KL finder det "bekymrende", at lovforslaget gør det vanskeligere for de sårbare grupper blandt indvandrerne:

"Lovforslaget gør det helt udsigtsløst for store grupper overhovedet at opnå tidsubegrænset ophold og dermed fjerner (det) et incitament til integration," hedder det i høringssvaret.

Hvis udsigten til permanent ophold i landet bliver helt uopnåeligt for grupper af indvandrere med traumer eller nedsat arbejdsevner, står vi med nogle meget demotiverede borgere, lyder ræsonnementet fra KL.

Kritik afvises
Men kritikken preller af på regeringspartiet Venstre og dets støtteparti Dansk Folkeparti:

"Med denne ordning trækker vi en kraftig streg i sandet. Tidligere har vi trukket en streg i sandet i forhold til statsborgerskab og nu rykker vi den så ned til at gælde permanent opholdstilladelse," siger Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen.

Og han bakkes op af Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen:

"Det er ikke en statshemmelighed at kravene bliver strengere, og vi gør dette vanskeligere for nogle. For der er for langt de flestes vedkommende tale om en skærpelse," siger han.

Ikke en rettighed
Med det nye integrationsudspil ønsker regeringen at sende et klart signal om, at permanent opholdstilladelse ikke er noget, man "bare" lige kan få:

"Man skal huske, at det ikke er en menneskeret at få permanent opholdstilladelse eller statsborgerskab i Danmark. Det er ikke en ret, men derimod et privilegium. Hvis man ikke opfylder kravene til at få permanent opholdstilladelse, så må man finde sig i at leve på midlertidig opholdstilladelse i Danmark," siger Karsten Lauritzen.

Der vil dog stadig være mulighed for fritagelse fra nogle af kravene, hvis man med en lægeerklæring kan dokumentere, man ikke kan opfylde kravene.

"Hvis man ikke kan arbejde, så kan man i meget særlige tilfælde blive fritaget fra beskæftigelsespligten. Det skal dog understreges, at det er i de grelle tilfælde og ikke bliver normen," siger Martin Henriksen.

KL's høringssvar bygger på KL-sekretariatets vurderinger. Da regeringen ønsker lovforslagene vedtaget inden sommerferien, blev høringsfristen så kort, at KL's politiske vurdering ikke kom med. KL's politiske vurdering forventes dog at være helt i forlængelse af sekretariatets, men KL forbeholder muligheden for yderligere bemærkninger.

KL vil politisk behandle sagen i maj måned.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)









0:000:00