vindmøller
Et stort flertal af danskere siger nej til at opstille kæmpevindmøller i Thy, viser ny måling.

Danskerne siger nej til vindmøller i Thy

8. april 2010 kl. 8:02
MENINGSMÅLING: Der er stor folkelig modstand mod at placere et vindmølletestcenter i Thy, viser en ny meningsmåling. Modstanden er størst i Nordjylland.
| Flere
Regeringens planer om at opføre kæmpevindmøller i Østerild Klitplantage er i kraftig modvind - ikke bare på Christiansborg, men også i befolkningen. Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.

56 procent af befolkningen siger nej til at placere vindmøllerne i Thy, mens kun 26 procent siger ja, viser målingen. I Region Nordjylland, hvor møllerne skal stå, er modstanden endnu større. Her siger hele 75 procent af de adspurgte nej til kæmpevindmøllerne.

Testcenteret skal hjælpe den danske vindmølleindustri, men for at opføre centeret er det nødvendigt at fælde op imod 1.200 hektar fredskov i Østerild Plantage. Og netop naturødelæggelserne er forklaringen på den folkelige modstand, mener Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

"Det er positivt, at Danmark er foregangsland på vindmølleområdet, men det er helt forkert at placere et industrianlæg i et unikt naturområde. Det tror jeg, at mange danskere er enige med os i," siger hun.

Foreningen har selv foreslået en række alternative placeringer til centeret, men forslagene er blevet afvist af Miljøministeriet.

"Regeringen opfører sig hovmodigt i denne sag. Den har ikke sandsynliggjort, at et center til hav-vindmøller kun kan stå i en dansk skov. Der må være andre placeringer," siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Åbne over for andre muligheder 
Miljøminister Karen Ellemann (V) understreger, at det har været vanskeligt at finde en placering til testcenteret, men at Østerild er det bedst egnede.

"Vi er gået grundigt til værks, men er der nogen, som mener, at de har en alternativ placering, så er vi fortsat åbne over for det. Hver en sten skal vendes," siger miljøministeren, der understreger, at hun forstår den store skepsis over for projektet.

"Det er da ikke en jubelsag at skulle fælde træer, men det er vigtigt at sikre, at Danmark fortsat kan være en grøn vindernation," siger hun og erkender, at regeringen har en opgave med at forklare befolkningen, at der bliver plantet erstatningsskov i stedet for den fældede skov, og at der bliver lavet klitheder i det områder, hvor der fældes træer.

Flertal i fare 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslog tirsdag, at regeringen vil placere testcenteret i Østerild, men regeringen er langt fra at have flertal for den placering. Både Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti er nemlig stærkt skeptiske. Det er deres vælgere også, viser Altingets måling. I alle tre partier siger omkring 65 procent af de adspurgte nej til at lægge testcenteret i Thy, mens kun omkring 20 procent af de adspurgte er tilhængere.

Socialdemokraternes naturordfører, Flemming Møller Mortensen, understreger, at Danmark skal have et testcenter for vindmøller.

"Men det skal placeres det rigtige sted i bedst mulig harmoni med naturen. Målingen viser, at danskerne synes, at vores natur er dyrebar og at vi ikke har nok af den," siger han.

Branche ønsker opbakning
I brancheorganisationen Vindmølleindustrien understreger den administrerende direktør, Jan Hylleberg, at det er afgørende for branchen at få et dansk testcenter. Han mener, at Østerild er den bedst mulige placering, men beklager, at det er nødvendigt at fælde skov.

"Det vil altid give debat, når man placerer et center af denne størrelse, men det betyder noget for industrien, at der er folkelig opbakning til et dansk testcenter. Derfor håber jeg, at det ender med bredt politisk flertal bag centeret, når processen er kørt til ende," siger han.

 
Altinget | Energi og Klima
 
Altinget | Miljø

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ:
Nyeste artikler med Flemming Møller Mortensen:
Sort pil 24/6/2020: B 171 (borgerforslag)(Vedtaget)
Sort pil 13/5/2020: B 171 (borgerforslag)