Spareplan: KL får opfyldt mærkesag om boligskat

BOLIGSKATTER: Det bliver mindre interessant for velhavende pensionister at indefryse deres ejendomsskat. Fra 2011 skal de betale markedsrente for lånet hos kommunen. Dermed giver regeringen efter for en gammel mærkesag fra KL.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Fra næste år er det slut med, at pensionister kan indefryse deres ejendomsskat til favørrenter hos kommunerne.

Som en del af regeringens og Dansk Folkepartis økonomiske genopretningspakke skal pensionisterne nu betale den fulde markedsrente for lånet, så kommunerne ikke taber penge på ordningen.

Giver 65 mio. kr. årligt
Selv om pensionisternes samtidig får ret til at trække renteudgifterne fra i skat, så betyder ændringen, at kommunerne kan se frem til slippe for renteudgifter på cirka 65 millioner kroner om året.

Ændringen er et af de punkter, som betyder, at kommunerne slipper for krav om direkte besparelser på 4 milliarder kroner.

Dermed giver regeringen og Dansk Folkeparti efter for en gammel mærkesag hos KL.

Nu bliver det pensionisternes arvinger og ikke alle andre skatteydere, der betaler regningen.

Erik Fabrin (V)
Næstformand i KL

Den tidligere KL-formand og nuværende næstformand Erik Fabrin (V) har i en årrække tordnet mod ordningen, fordi især velstillede pensionister har spekuleret i den attraktive rentefordel, som har været med til at sætte kommunernes økonomi under pres.

Regningen ender hos arvingerne
Han er godt tilfreds med, at regningen for, at pensionisterne spiser mursten, ikke længere havner hos kommunerne.

"Det gode er, at muligheden for at bruge ordningen fortsat består, så folk kan blive længst muligt i eget hus. Men nu bliver det pensionisternes arvinger og ikke alle andre skatteydere, der betaler regningen," siger Erik Fabrin.

Rudersdal-borgmesteren er samtidig godt tilfreds med, at hans kritik af ordningen er blevet hørt på Christiansborg.

"Det er ikke et punkt, der fylder meget pengemæssigt i regeringens genopretningsplan, men det er dejligt, at der lyttes til de gode argumenter, der kommer, og at man også gør noget ved det, når lejligheden byder sig," siger Erik Fabrin.

Der har de seneste år været en massiv øget brug af ordningen. I 2008 videreformidlede kommunerne lån for i alt 5,5 milliarder kroner til indefrysning af ejendomsskatter. Det er mere end en fordobling siden 2001, hvor der blot var tale om udlån for godt 2 milliarder kroner.

Dokumentation

Det står der om boligområdet

Følgende punkter indgår i regeringen og Dansk Folkepartis aftale om en økonomisk genopretningsplan.  

Objektive sagsbehandling af boligstøtte og folkepension samles
For at frigøre yderligere ressourcer er parterne enige om at samle den objektive sagsbehandling, som de enkelte kommuner udøver inden for fx folkepension og boligstøtte. Dermed kan der frigøres knap 300 mio. kr. årligt. Implementeringen indebærer omkostninger for omkring 370 mio. kr. over fire år. Regeringen vil drøfte samlingen af den objektive sagsbehandling med KL.

Markedsrente ved indefrysning af ejendomsskatter
Ældre har mulighed for at indefryse betalingen af ejendomsskatter til en særlig lav rente. Parterne er enige om at øge forrentningen til markedsrenten og gøre renteudgifterne fradragsberettigede. Det skønnes, at der herved tilvejebringes 65 mio. kr. årligt i 2011-2013.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Fabrin

Fhv. borgmester (V), Rudersdal, fhv. formand for KL
handelseksamen (Niels Brock)









0:000:00