Ris og ros til regeringens spareplan

OVERBLIK: Er den nye spareplan udtryk for ubalanceret reformpolitik, smålighed eller rettidig omhu? Dagens aviser og politiske kommentatorer er mildest talt uenige om fortolkningen af VKO-planen.
Foto: colourbox.com

Jyllands-Posten: Rettidigt ansvar
"Regeringen har med dette reformforlig vist den rettidige økonomiske ansvarlighed, som vælgerne længe har efterlyst. Det eneste, oppositionen har at byde på, er en gold kritik, som blot ville være vendt til de rituelle og lige så ubrugelige anklager, hvis regeringen ikke havde gjort noget."

Ekstra Bladet: DF's smålighed
"Man krummer tæer, når man ser al denne udspekulerede smålighed over for fremmede, der tror, de har samme rettigheder som indfødte danskere. Og kvalmen letter absolut ikke, når Socialdemokraterne svulmer af forargelse. Men ingen vil love at rulle en eneste af de dejlige besparelser tilbage igen. Selv om det skulle være en smal sag, når S og SF nu selv har en komplet, færdig plan. Ikke engang Mette Frederiksen vil love børnecheckens comeback. Hun er bare grundlæggende imod planen, siger hun. Nå..."

Politiken: Spareplanen er nedskæring uden reform
"Når regeringen undlader at afbalancere den største forringelse af velfærden i mands minde og parrer forslaget med et direkte angreb på organisationsgraden herhjemme via en begrænsning af fradragsretten til faglige kontingenter, ja, så er der lagt op til krig. Ironisk nok øger spareplanen sandsynligheden for, at vi får en ny regering efter næste valg; en regering, der næppe vil rulle afkortningen af dagpengeperioden helt tilbage, men i stedet vil rette op på de åbenlyse skævheder."

Information: Alt på et bræt
"Regeringen har fået en reform igennem, som den længe har drømt om, men prisen kan vise sig så høj, at den taber regeringsmagten. Den har gjort sit arbejde, fundet de selvpåførte besparelser og endda et væsentligt bidrag til at løse de langsigtede økonomiske ubalancer. Men er krisebevidstheden så høj, at vælgerne accepterer de mange brudte løfter?"

S og SF havde sammen med fagbevægelsen næsten slagtet kalven, da de præsenterede deres plan og lovede hinanden politisk troskab. De havde næppe forventet, at det pres ville udløse sådan en kæberasler, som VK sammen med DF langede tilbage.

Niels Krause-Kjær
Politisk kommentator, Berlingske Tidende

Kristeligt Dagblad: Spareplan og symbolpolitik
"Det er forstemmende, at regeringen ikke fører en langt mere aktiv familie- og børnepolitik, men er så forhippet på at tækkes borgerne i den anden ende af livsbuen: efterlønnerne. Havde man virkelig politisk mod, afskaffede man efterlønnen og gjorde med et slag de fleste af punkterne i spareplanen overflødige."

180Grader: Rekordhøjt skattetryk med VKO-plan
"Der er ingen grund til at kaste mange roser efter VKO-flertallets spare- og skatteplan, blot fordi den barberer af det offentlige underskud frem mod 2013. Det bør i stedet betragtes som en selvfølge, at en ansvarlig borgerlig regering ikke blot fortsætter med gældsstiftning i det uendelige. Midlerne til at sikre holdbarheden i de offentlige finanser er der omvendt grund til at skose regeringen for."

Helle Ib: DF leverede varen
"Samtlige finanslovsaftaler siden 2001 har haft karakter af bytten rundt på småpenge i forhold til de 20-30 mia. kr., Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard har skullet jonglere med gennem de seneste døgn. Støttepartiet selv har fået det maksimale ud af en ekstremt vanskelig situation. VK må så leve med, at de vælgere, der allerede var ved at få nok af DFs indflydelse, må korse sig ved demonstrationen af, at DF tog sig dyrt betalt med eksemplerne på, at modviljen imod udlændinge er større end behovet for at mindske uligheden i samfundet."

Ralf Pittelkow: En styrket regering
"VKO-planen bringer det offentlige underskud ned, så Danmark følger de fælles EU-regler. Vil S-SF følge disse europæiske regler for økonomisk ansvarlighed? I givet fald hvordan? VKO-planen har et præcist forslag til at øge arbejdsudbuddet. Hvordan vil S-SF helt konkret sikre, at deres løse tanke om at arbejde en time mere om ugen bliver til virkelighed? Når svarene på disse spørgsmål foreligger, er der gjort klar til en interessant valgkamp."

Jarl Cordua: Vil vælgerne nå at tilgive VKO?
"Regeringen håber på, at et flertal af vælgerne lader sig formilde på valgdagen, hvis den erfarer, at der er kommet orden på økonomien. Det kan endda være, at regeringen frem mod folketingsvalget, når at få skrabet så mange penge sammen på kistebunden, at den igen kan strø milde gaver ud over interessante vælgergrupper. Ingen skal nogensinde bilde mig ind, at kontraktpolitikken er død. Bevares. Den er ikke brugbar lige her og nu, men kan sagtens genoplives, når der igen er penge i kassen."

Peter Mogensen: Kjærsgaard trak Løkke tilbage i kampen
"Der er ingen tvivl om, at når nu landets million store garde af ældre ikke længere kan sidde i pensionistklubberne og føle sig kørt over, har Løkke købt sig tid. Om skaden er sket alene ved hans første forslag, får vi at se. Men det, som ligger her, udstyrer VKO til langt bedre at kunne slås med S-SF planen. VKO vil køre benhårdt på, at planen er detaljeret og præcist finansieret set i forhold til S-SF planen. Det har de ret i, men kan de kommunikere det? Det bliver djævelsk svært."

Niels Krause-Kjær: En kæberasler fra VOK
"Med regeringens genopretningspakke - der mildt sagt kom til at se noget anderledes ud efter en tur i Dansk Folkepartis vridemaskine - er der kommet reel kant i dansk politik efter en årrække, hvor det udover i retorikken har været småt med fundamentale brudflader. S og SF havde sammen med fagbevægelsen næsten slagtet kalven, da de præsenterede deres plan og lovede hinanden politisk troskab. De havde næppe forventet, at det pres ville udløse sådan en kæberasler, som VK sammen med DF langede tilbage."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Krause-Kjær

Journalist og forfatter
journalist (DJH 1990)

Helle Ib

Politisk kommentator, Børsen
journalist (DJH 1992)

Ralf Pittelkow

Ansv. chefredaktør, Den Korte Avis, fhv. særlig rådgiver, Poul Nyrup Rasmussen (S)
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00