Energivision mangler politisk tyngde

KLIMA: Oppositionens nye energivision peger i den rigtige retning, men den mangler tyngde, mener en række interesseorganisationer. Og hvor er penge- og værktøjskassen, spørger energiministeren.
Halvdelen af el-forbruget i 2020 skal komme fra vindkraft, skriver oppositionen i den energivision, som blev lanceret tirsdag.
Halvdelen af el-forbruget i 2020 skal komme fra vindkraft, skriver oppositionen i den energivision, som blev lanceret tirsdag.Foto: Colourbox

Oppositionens energivision er god, men det er og bliver en vision og ikke så meget andet, mener en række fagfolk om KlimaDanmark 2050, som en samlet opposition lancerede tirsdag.

Energi-visionen sætter årstal på en række målsætninger, der skal gøre Danmark fossilfrit i løbet af 40 år. Blandt andet skal halvdelen af elforbruget i 2020 komme fra vind. Kul skal udfases totalt inden 2030, ligesom fossil energi skal udfases helt fra el- og varmeforsyningen inden 2035.

Ikke et ord om skatter og afgifter
I tænketanken Concito har man længe savnet et samlet udspil fra politisk side, så visionen giver først og fremmest anledning til glæde. Formanden for Concito, Martin Lidegaard, kalder udspillet for "markant." Han hæfter sig ved, at visionen både sætter en klar målsætning om 30 procents CO2-reduktion i 2020, at den vil satse stort på energieffektivitet og vedvarende energiløsninger, og at den vil gøre det attraktivt at lave de rigtige investeringer.

"Så stor ros for det," siger Martin Lidegaard.

Jeg kan se nogle mål og en udstrakt hånd til at gå i dialog, og jeg har sat kaffen over. Men når man skal vurdere den politiske tyngde i visionen, må jeg sige, at udspillet er en retningspil, men det er ikke et stykke papir, jeg kan gå i banken og låne penge på.

Lars Aagaard
Adm. direktør i Dansk Energi

Han eneste anke er, at planen ikke nævner et ord om skattesystemet.

"Det bliver en udfordring at nå målsætningerne på en omkostningseffektiv måde, hvis ikke vi også går ind og bruger skattesystemet i et eller andet omfang. Man skal finde en balance mellem regulering og afgifter, men det står der ikke så meget om i visionen," siger Lidegaard og tilføjer, at han opfatter det som et udtryk for, at oppositionen gerne vil diskutere virkemidlerne med alle aktører i marken.

Lykke Friis: Værktøjs- og pengekassen mangler
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) mener, der er "mange gode takter" i visionen. Særligt glæder hun sig ved, at højre og venstre side af Folketinget er enige om, at Danmark skal være fri af fossile brændsler.

"Men hvor er værktøjskassen? Hvor er pengekassen?" spørger ministeren.

Ministeren vil ikke udtale sig om en bestemt tidshorisont for, hvornår Danmark skal være fri af fossile brændsler. Hun afventer stadig Klimakommissionens rapport.

"Men jeg er da imponeret over, at oppositionen allerede har den nødvendige viden til at sige, hvordan og hvornår Danmark skal blive fri af fossile brændsler," siger Lykke Friis med henvisning til energivisionens målsætning om at være totalt fossilfri i 2050.

Kun en retningspil
Det synspunkt bakker Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, op om. Oppositionens energivisionen lægger sig tæt op ad Dansk Energis målsætning om at gøre Danmark energi-neutral i 2050. Derfor er Lars Aagaard generelt tilfreds med oppositionens langsigtede mål og den grundlæggende forståelse for den samfundsforandring, som Danmark står over for. Men på den korte bane savner han handling.

"Jeg kan se nogle mål og en udstrakt hånd til at gå i dialog, og jeg har sat kaffen over. Men når man skal vurdere den politiske tyngde i visionen, må jeg sige, at udspillet er en retningspil, men det er ikke et stykke papir, jeg kan gå i banken og låne penge på," siger Lars Aagaard.

Urealistisk plan
Richard B. Larsen, underdirektør i Dansk Industri, bakker også op om visionens hovedlinjer, men han mener, den er urealistisk.

"Det er den vej, vi skal bevæge os, men det er kun en vision. Men den er jo ikke realistisk i forhold til, hvordan vi kan forsyne det danske samfund med energi for priser, der er til at betale. Vi mangler den analyse, der viser, hvad vi kan forsyne os med af vedvarende energikilder, så vi kan få det til at hænge økonomisk sammen og stadig få vækst og udvikling," siger Richard B. Larsen.

Vind i sejlene
I Vindmølleindustrien og i Greenpeace falder visionen på et tørt sted. Jan Hylleberg, direktør i Vindmølleindustrien, "hilser visionen velkommen." Han glæder sig over, at en samlet opposition definerer et mål om, at 50 procent af el-forbruget i 2020 skal komme fra vind.

"Et 50 procent mål vil komme til at drive den fremtidige teknologiudvikling, ikke bare i vind-sektoren, men i hele den grønne energisektor," siger Jan Hylleberg.

Selvom visionen nævner, at udvekslingen af vind og vand i et nordisk el-marked skal videreudvikles, så savner Hylleberg, at visionen inddrager udbygningen af netforbindelserne mod syd.

"Jeg savner, at man ikke har en udbygning til vores nabolande med, specielt sydover ned i Europa er det nødvendigt at udbygge vores netforbindelser yderligere for at maksimere værdien af det store potentiale, vi har på vind i Danmark," siger han.

Greenpeace jubler
Greenpeace modtager planen med kyshånd.

"Det er ekstremt positivt, at oppositionen kommer samlet på banen med en så ambitiøs vision," siger energi- og klimamedarbejder Tarjei Haaland.

Han mener, at planen kan bringe Danmark "tilbage i førerposition". Særligt hæfter han sig ved, at oppositionen vil gå langt med hensyn til energibesparelser.

"Det er glædeligt at se, at oppositionen vil indhøste det store potentiale, der er for energibesparelser, for det er en nødvendig forudsætning for, at man kan nå de mål, som man sigter efter," påpeger Haaland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)









0:000:00